Cârpeala de toamnă: Guvernul a tăiat investiţiile ca să plătească salariile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Mihai Tudose şi ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa
Premierul Mihai Tudose şi ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa

În contextul în care Ministerul Apărării a anunţat că nu mai are bani pentru plata salariilor, ministrul Finaţelor, Ionuţ Mişa, a prezentat vineri proiectul de rectificare bugetară. Astfel, Guvernul Tudose a tăiat bani de  ministerele Dezvoltării Regionale, Transporturilor, Fondurilor Europene şi Comunicaţiilor, fără ca ministrul Ionuţ Mişa să prezinte şi sumele pierdute de acestea.

Ministerul Agriculturii, MAI, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii, SRI, Preşedinţia  şi cele două Camere ale Parlamentului, au primit, în schimb, bani în plus, în special pentru plăţi de salarii. În cazul parlamentarilor, explicaţie pentru suplimentarea bugetului este simplă: din luna iulie, senatorii şi deputaţii au fost primii care au beneficiat de majorările salariale oferite de Lia Olguţa Vasilescu (ministrul Muncii). În plus, sute de foşti parlamentari beneficiază de pensii speciale, care se ridică la peste 20 de milioane de lei annual, sume plătite tot de Senat şi de Camera Deputaţilor.

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, s-a lăudat  că rectificarea bugetară este una pozitivă, dar a refuzat să spună care este totalul creşterilor de cheltuieli aprobate, pe motiv că nu le ştie pe dinafară. "Uitaţi-vă pe site!", i-a îndemnat Mişa pe jurnalişti.

Opoziţia spune că realitatea este alta.  „În esenţă, este o rectificare negativă, pentru că sunt tăiate fonduri de aproape 10 miliarde de lei de la investiţii în infrastructură şi proiecte europene şi transferate la cheltuielile cu salariile şi pensiile”, afirmă deputatul Dan Barna, purtătorul de cuvânt al USR. „Guvernarea PSD – ALDE manipulează cifrele bugetului de stat pentru a prezenta o rectificare bugetară pozitivă în care veniturile si cheltuielile statului sunt în creştere. În realitate, Guvernul Tudose refuză să recunoască propria incompetenţa şi să admită în mod oficial că rectificarea bugetară reflectă situaţia dezastruoasă a finanţelor publice după opt luni de guvernare PSD-ALDE", arată USR.

Şi prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, acuză că bugetul pe 2017 a fost prezentat „mincinos“ de către PSD. „Am avertizat de nenumărate ori că bugetul ”croit” de PSD-ALDE este unul mincinos şi că nu vor fi bani decât pentru primele 9 luni pentru salarii. Acum s-au găsit bani, dar s-a renunţat la investiţii, dezvoltare şi, îndrăznesc să spun, la viitor! Economia “duduie” doar pe hârtie! În realitate, statul a devenit doar un plătitor net de salarii“, a spus Turcan.

Diaspora, stoarsă de bani

Românii care intenţionează să plece din ţară pentru mai mult de şase luni de zile vor risca, de la 1 ianuarie 2018, să fie amendaţi dacă nu notifică Fiscul în prealabi. Obligaţia este detaliată de Ordinul Ministerului Finanţelor nr. 1.099/2016, iar începând cu prima zi a anului 2018 neîndeplinirea acesteia va putea fi amendată cu sume cuprinse între 50 şi 100 de lei, conform Ordonanţei Guvernului nr. 30/2017, adoptată fără o dezbatere publică. „Pe lângă amenzi, românii din străinătate vor fi siliţi să plătească încă o dată şi în ţară unele taxe achitate deja în ţările în care muncesc. Este inadmisibil unde s-a ajuns“, a avertizat Daniel Ţecu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE).
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite