Politică

articolul anterior articolul urmator

Cartea lui Grindeanu are doar coperţi?

12
11 Mar 2017 17:21:42
Ştefan Vlaston

În urma solicitării ziariştilor, premierul Sorin Grindeanu a postat două poze pe Facebook, în care apar coperţile cărţii sale „Integrala Lebesgue-Radon în raport cu o măsură complexă”. Cât de naiv poţi să fii să crezi că două poze demonstrează existenţa unei cărţi de negăsit în Biblioteca Naţională a României (BNaR), în biblioteci şi anticariate, pe motoare de căutare? În epoca internetului!

Bibliotecile importante, în primul rând Biblioteca Naţională a României, au motoare de căutare, cataloage online, care furnizează în câteva secunde informaţii referitoare la toate cărţile existente în bibliotecă.

Mai mult, conform Legii Bibliotecilor, Legea 334/2002, la art. 13, Biblioteca Naţională a României:

„Atribuie numărul internaţional standard pentru cărţi (ISBN), pentru publicaţii seriale (ISSN), pentru alte categorii de documente şi realizează catalogarea înaintea publicării (CIP)”.

Biblioteca Naţională a României este obligată să păstreze unul sau mai multe exemplare din fiecare lucrare înregistrată cu cod ISBN.

Într-un articol anterior, am detaliat încercările de a da de urma cărţii, inclusiv răspunsul Directorului General al Bibliotecii Naţionale a României. Din articol rezultă situaţia descoperită în Catalogul Central al BNaR, din 31 decembrie 2016 şi din 1 ianuarie 2017, interval de timp în care cartea a dispărut din Catalogul Central al Bibliotecii Naţionale.

În pozele postate de premierul Grindeanu, cartea are ISBN-ul 973-8245-04-4, despre care, la o simplă căutare, motorul ISBN spune că nu există. Am cerut Directorului al BNaR, Octavian Gordon, lămuriri asupra acestei situaţii cel puţin ciudate, dar n-am primit răspuns până la ora editării articolului. Sper ca şi cititorii mei să adauge informaţii relevante la articol, pe care le voi prelua în UPDATE, ca şi răspunsul Directorului General, dacă soseşte între timp.

Există o evidenţă internaţională a index-urilor ISBN: isbnsearch.orgNici cu acest motor de căutare nu aflăm nimic despre carte dlui Sorin Grindeanu.

Nici cu Catalogul Central al BNaR n-am avut mai mult succes. Apare index-ul ISBN 973-8245-04-4, dar link-ul este dezactivat, nu duce la cartea respectivă.

Şi atunci, cine minte? Unde-i cartea? De ce nu ne spune premierul Grindeanu unde poate fi consultată? D-l Grindeanu nu este o persoană oarecare. Este premierul României, model pentru tinerii din ţară. De aici responsabilitatea uriaşă care apasă pe umerii săi.

Singura explicaţie a acestei secretomanii ar putea fi plagiatul cărţii despre care discutăm. Din acest motiv a fost retrasă de peste tot.

Premierul Grindeanu poate risipi rapid această suspiciune prin câteva măsuri:

  1. Să-şi publice CV-ul pe site-ul guvernului
  2. Să anunţe în ce bibliotecă (librărie, anticariat) poate fi consultată cartea
  3. Să pună cartea la dispoziţia matematicienilor, dacă există, să poată fi analizată

Dacă nu face aceste lucruri, suspiciunea va pluti în continuare asupra domniei sale, posibil nemeritată. Dar să facă şi dânsul efortul să o înlăture. Să nu păţească ce a păţit Victor Ponta.

UPDATE

O primă informaţie de la d-l Marian Vanca: „Bună ziua, dacă faceţi o căutare pe site-ul Bibliotecii Naţionale a României după ISBN-ul «cărţii» domnului Grindeanu, veţi obţine încă o lucrare, «Dreptul la adevăr: Contribuţia mişcării legionare la lupta de rezistenţă împotriva comunismului»”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

miron miron
11.03.2017, 19:09:40

Treburile cu cartile domnului Grindeanu sunt cam incalcite, poate a publicat si nu le gasim, poate a plagiat si au fost retrase , asa cum banuie domnul profesor. Eu altceva as vrea. Dupa incurcatura cu ordonanata 13, chiar domnul Grindeanu ar avea un subiect interesant pe care sa-l puna intr-o carte. Ar putea scrie o carte de succes, daca ar spune adevarul, ce s-a petrecut in acea noapte din martea neagra feb. 2017. S-ar alege cu bani, s-ar spala de pacate si poate ar putea fi iertat de sutele de mii de demonstranti.

+9 (9 voturi)
Radu Mircea
11.03.2017, 19:25:10

# Stefan Vlaston Se pierd lucruri tot timpul domnule Profesor . La ce va agitati de brosura domnului Grindeanu ce se poate rataci intre zecile de mii de carti ale BNaR cind Contractul original Bechtel s-a ratacit inca din ministeriatul lui Sova si nu a fost gasit nici macar in ziua de azi . Si acolo era vorba de miliarde nu de un presupus furtishag intelectual de trei lei . Si apoi , in Romania daca n-ai ciupit ceva in vreo lucrare de diploma , licenta , doctorat nici nu te poti numi intelectual . Nemaivorbind de '' lucrarile stiintifice '' din '' prizonierat '' scrise si citite de un singur om , dar care sterge o luna de bulau si care iarasi nu pot fi gasite nici macar in muzee . Adica mai mult timp decit timpul in care au fost scrise .

+8 (8 voturi)
Stanila Ion
11.03.2017, 22:58:49

Probabil ca contributia in calitate de coautor al tatalui d-niei sale, care chiar este matematician dupa cate am inteles, a fost nula... Te pomenesti ca s-a rusinat !? Nu cred. Daca a fost in stare sa devina sluga unui individ de teapa lui Dragnea, atunci nu stie ce e rusinea...

+6 (6 voturi)
Stanila Ion
11.03.2017, 23:03:35

In alta ordine de idei, D-le profesor, nici eu nu sunt filolog, dar pluralul substantivului "coperta" este "coperte"...

+2 (4 voturi)
Alexandre
12.03.2017, 06:05:11

Dle Stanila, greseala gramaticala a Dlui Vlaston nu e tocmai o greseala ci hai sa-i zicem, o inadecvare minora la severitatea gramaticii. Iata, de ce: Desi din punct de vedere gramatical in urma declinarii substantivului feminin "coperta" (care provine din italiana), pluralul corect este "coperte", totusi datorita frecventei intalnite in vorbirea curenta a ambelor variante, limba romana fiind o limba vie, in continua adaptare la realitate, specialistii au acceptat inclusiv in DEX 1998 (sau in DICŢIONAR ORTOGRAFIC, ORTOEPIC ŞI MORFOLOGIC, ediţia 2005, si preluat in DEX-online) ambele forme ca fiind corecte si deci unanim acceptate. Se poate atat "bloc cu patru niveluri" cat şi "bloc cu patru nivele" . ( vezi Pruteanu-emisiunea TV "Doar o vorba sa-ti mai spun" ) Se poate atat "trebuie schimbate toate robinetele" cat si "trebuie schimbati toti robinetii" . Deci se poate atat "cartea are doua coperte" cat si "cartea are doua coperti" . Din punctul de vedere al DEX editia 1998 si DOOM 2005, Dl. Vlaston nu a gresit. Potrivit acestei relaxari gramaticale din ultimele editii ale DEX este corect atat "eu cheltui" cat si "eu cheltuiesc" sau "copilul este in clasa intai" vs. "copilul este in clasa intaia". (Scuzati lipsa caracterelor diacritice , dar cred ca se intelege esenta.) In privinta formelor de exprimare cu o larga raspandire in vorbirea curenta, "limba romana" nu poate ignora realitatea si atunci o accepta asa cum e ea. Totul este sa nu sune urat ca sa dea peste cap fonetica. De-aia limba romana este asa de frumoasa fiindca atunci cand o vorbesti suna chiar bine, iar interlocutorul nu trebuie sa fie atent ca sa-si stearga fata cu batista. (S-a vazut si la case mai mari, cu pretentii)

+7 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările