Cartea pierdută a premierului Grindeanu există. Dar a fost radiată din biblioteci

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noi dovezi vin să alimenteze misterul „cărţii pierdute” a premierului Sorin Grindeanu. Cu ajutorul unor colegi din asociaţia Edu Cer (printre care d-na Dr. Oana Lupu), am descoperit că în seara zilei de 31 decembrie, 2016, cartea exista în Biblioteca Naţională a României, după cum demonstrează print-screen-ul următor.

UPDATE

Stimată Doamnă Cincea, 

Fac din nou apel la profesionalismul şi la etica profesională pe care sînt convins că le deţineţi, numai să aveţi şi bunăvoinţa să le şi dovediţi.

Sînt convins că, alături de Domnul Profesor Vlaston, aţi putea da de urma cărţii menţionate în CV-ul Domnului Sorin Grindeanu fără a denigra Biblioteca Naţională şi angajaţii ei, care v-au slujit total dezinteresaţi şi şi-au rupt din timpul domniilor lor ca să vă răspundă documentat la diversele întrebări pe care ni le-aţi adresat. 

Nu ştiu pe ce informaţii vă întemeiaţi în articolul Dumneavoastră de pe blog, cel cu „Cartea pierdută...”, dar cartea cu pricina există în continuare în catalogul online al Bibliotecii Naţionale, numai să aveţi bunăvoinţa să căutaţi cum trebuie, anume în „Catalogul CIP” (= Catalogare Înainte de Publicare). Această CIP este o catalogare obligatorie prin lege, pe care o face Biblioteca Naţională la solicitarea unei edituri înainte de publicare. Desigur, editura are apoi obligaţia, prin Legea Depozitului Legal, de a transmite cartea, după publicare, Bibliotecii Naţionale, iar Biblioteca va completa înregistrarea bibliografică, atribuindu-i cote şi alte informaţii bibliografice necesare. (Ceea ce nu s-a întîmplat în cazul cărţii Integrala Lebesgue-Radon..., întrucît editura nu a trimis cartea cu pricina.)

Afirmaţia că înregistrarea din catalogul Bibliotecii Naţionale ar fi dispărut după data de 31 decembrie este profund eronată şi, dacă nu arată rea-voinţă, ea demonstrează cel puţin o cunoaştere mai relaxată a felului în care se face căutarea într-un catalog de bibliotecă. Sînt convins că nu-i atît de greu de învăţat şi sînt cu totul încredinţat că atît angajaţii Bibliotecii Naţionale, cît şi colegii noştri de la Bibliotecile mari din Timişoara vă vor sta la dispoziţie oricînd, ca să vă arate cum poate fi utilizat un catalog de bibliotecă. 

La mulţi ani (dar buni şi oneşti)! 

Cu stimă, 

--

Octavian Gordon,

 

 

Director General,

Biblioteca Naţională a României

Explicatiile  dnei Dr. Oana Lupu

Eu nu am cunostinte despre bucataria interioara a BN, si nici nu ar fi normal, ci doar temeinice in sisteme informatice. Si da, in data de 31.12. 2016 aparea cartea inregistrata (foto1), iar dupa data de 01.01. 2017 ACEEASI ADRESA DE LINK (http://alephnew.bibnat.ro:8991/.../9DYRTIG19NDSB6YV991CK8... ) duce la o pagina normala de cautare (foto2). Singura explicatie logica pe care ar avea-o cineva obisnuit cu sistemele informatice este ca adresa de link a fost intentionat redirectionata! Aici puteti intreba orice specialist si acelasi lucru va va raspunde.
Cat despre cautarea cartii dupa CIP, cu stupoare va spun ca mi se pare cel putin nefiresc ca dupa 14 ani cartea sa fie inca asteptata la BN. Tot ca specialist, va spun ca ”asteptarile” acestea ar trebui sa aiba un ” reminder” automat prin care autorul sa fie atentionat dupa o perioada rezonabila de timp sa prezinte cartea. M-am gandit ca asa este normal si asa are si BN in sistemul informatic. Or, cartea fiind trecuta in CV-ul d-lui Grindeanu, nu cred ca era normal sa ne fi gandit careva ca ea nici nu a fost depusa la BN. Asta, mai ales dupa ce am gasit-o (foto1).

Din cele doua poze se vede clar ca este vorba de Catalogul General, nu de catalogul CIP. Explicatiile d-lui Dir. Gen. al Bibliotecii Nationale nu stau, asadar, in picioare

Este vorba de lucrarea „Integrala Lebesgue-Radon în raport cu o măsură complexă”, Editura Ionescu, 2002, având codul ISBN 973-8245-08-7, iar codul CZU 517 518 12.

Autorul principal al lucrării este Grindeanu Nicolae, tatăl premierului, iar coautor Grindeanu Sorin.

image

Tot în seara zilei de 31 decembrie 2016, după apariţia în presă a „Scrisorii” adresate premierului de către asociaţia Edu Cer (www.educer.eu), prin care asociaţia îi cerea lămurirea aspectelor legate de cartea cu pricina, cartea a dispărut din catalogul online al Bibliotecii Naţionale a României.

Adică, în frumoasa seară a Anului Nou, când tot românul se pregătea de Revelion sau era deja cu sarmaua în farfurie, cineva acolo sus, foarte sus, veghea şi a dat ordinul către biblioteci: „radeţi cartea cu pricina”! Şi ordinul a fost executat fără întârziere, de la masa de Revelion.

Care să fi fost motivele emiterii acestui ordin în buza Anului Nou? Oricum era o problemă cu cartea „pierdută” a premierului. Nu se justifica trecerea ei în CV. Da, dar o problemă şi mai mare era cu cartea găsită. Pentru că, posibil, este o carte PLAGIATĂ. Nu ştim încă în ce procent, 100%, mai puţin, vom afla. Altă explicaţie pentru această radiere precipitată nu există. Sau poate există, dar singurul în măsură să ne-o dea este premierul Grindeanu însuşi.

image

Situaţia pare trasă la indigo cu teza de doctorat a lui Victor Ponta

Trei ani fost tocat de presă, aproape zi de zi, şi în final, după un şir de întâmplări demne de un roman, titlul de doctor i-a fost retras lui Victor Ponta. Dar cu ce pierdere uriaşă în planul imaginii de politician tânăr, cu perspective! Ponta este acum un cvasi-anonim, joacă golf prin ţările calde. A fost scos de la masa puterii.

Sigur, în cazul d-lui Grindeanu nu este vorba de o teză de doctorat. Doar de o carte. Efectul este, însă, acelaşi. Nu poţi să apari din postură de premier, în faţa a milioane de tineri care văd în tine un model, având la activ o carte plagiată. Ar însemna un îndemn pentru elevi să copieze şi ei la examenele şi tezele de la şcoală. Consecinţele pe care le-a suportat Victor Ponta le va suporta şi Sorin Grindeanu.

Biblioteca Naţională este obligată să ofere explicaţii detaliate

Dacă doreşte să rămână o instituţie serioasă, demnă, dincolo de jocurile politice, Biblioteca Naţională trebuie să explice:

  • De ce a radiat în seara Anului Nou cartea menţionată?
  • Din ordinul cui?
  • Există sau nu există cartea în Depozitul Legal al Bibliotecii?
  • Poate fi consultată de orice doritor, aşa cum se întâmplă uzual cu orice altă carte?

Dacă doreşte să nu-i fie pătată imaginea de compromisuri politice pe sub masă, această instituţie importantă a statului român trebuie să furnizeze urgent răspunsuri la aceste întrebări, cel puţin pentru motivul că îşi duce existenţa din taxele şi impozitele plătite de către cetăţeni.

Premierul Sorin Grindeanu îşi joacă acum cariera politică

Nu poţi pleca la un drum lung şi anevoios cu o pată neagră, demnă de epoca stalinistă: un ordin dat Bibliotecii Naţionale de a radia o carte din cataloagele sale, doar pentru că ar putea fi constatat un plagiat.

Este posibil ca lucrurile să nu stea aşa. Dar în lipsa oricăror explicaţii credibile, majoritatea cetăţenilor vor rămâne cu un mare semn de întrebare şi cu un sentiment de neîncredere în premierul lor.

În concluzie

Mă aştept ca premierul Sorin Grindeanu să dea explicaţii asupra cărţii pe care şi-a atribuit-o în CV, dacă există sau nu, şi cum se explică alba-neagra constatată în catalogul Bibliotecii Naţionale.

Mă aştept ca premierul Grindeanu să scoată cartea din propria bibliotecă şi să o ofere spre studiu şi evaluare unor specialişti, care vor decide dacă e plagiată sau nu. Doar în felul acesta, dacă premierul nu are „scheleţi” în frigider, se vor lămuri lucrurile şi totul va reintra într-un făgaş, cât de cât, normal.

Şi mai este ceva. Mai devreme sau mai târziu, tot se va afla adevărul. Cineva va scoate din bibliotecă respectiva carte, sau va devoala ce s-a întamplat în seara zilei de 31 decembrie, şi atunci scandalul va fi şi mai mare.

Exact ca în cazul tezei de doctorat a lui Victor Ponta.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite