Politică

articolul anterior articolul urmator

Căruţa „preşedinţilor“, pusă înaintea cailor

3
25 Jul 2019 11:26:14
Paul Stan

Nu contează poporul, cetăţenii, pregătirea, profesionalismul, aptitudinile, integritatea, moralitatea! Nu contează că au făcut ceva pentru ţară sau nu au făcut, nici dacă sunt cercetaţi pentru fapte de corupţie! La alţii nu contează că trebuie să răspundă pentru fapte grave, cum ar fi evenimentele din 10 august 2018 sau tragedia de la Colectiv, soldată cu 65 de morţi, pentru care nu a fost nimeni trimis în judecată!

De aproape două luni încoace, de la alegerile europarlamentare şi de la poprirea la Jilava, a marelui conducător de Teleorman, românii şi România sunt sufocaţi, asaltaţi, informaţi, dezinformaţi, intoxicaţi, manipulaţi cu preşedinţia. Mai clar, avem o vară fierbinte şi o pleiadă de candidaţi „stelari“, care sunt împinşi în faţa electoratului şi ţin cu dinţii şi picioarele să devină noul preşedinte al României. Chiar şi vechiul, actualul preşedinte, Klaus Iohannis, se vede încă dinaintea alegerilor prezidenţiale din noiembrie, noul preşedinte de la Cotroceni.

Suntem într-o perpetuă campanie electorală!

„Vreţi să fiu preşedintele vostru?“ Mai ţineţi minte celebrul strigăt de aroganţă al lui Dragnea? Ei bine, sub cupola circului politic acesta nu doar că s-a propagat în zeci şi sute de replici, ba chiar unii politicieni, în aroganţa şi prostia lor, dau şi răspunsul dorit de ei şi găştile lor: „Eu o să fiu preşedintele vostru, preşedintele României!“ Nu contează poporul, cetăţenii, electoratul, nu contează pregătirea, profesionalismul, aptitudinile, integritatea, moralitatea, nu contează că au făcut ceva pentru ţară sau nu au făcut, ba chiar la unii nu contează nici dacă sunt cercetaţi pentru fapte de corupţie! La alţii nu contează că trebuie să răspundă pentru fapte grave, cum ar fi evenimentele din 10 august 2018 sau pentru tragedia de la Colectiv, soldată cu 65 de morţi, pentru care nu a fost nimeni trimis în judecată!

E înghesuială mare la preşedinţie! Marile partide politice, mai vechi sau mai noi, dar şi micile formaţiuni, au o singură preocupare în această perioadă: alegerea candidaţilor şi campania electorală pentru prezidenţiale. Nimic altceva nu mai există în această ţară! Nu-i interesează nici că românii mor cu zile, iar cei care nu mor şi le stă în putere, fug din ţară! Dacă s-ar putea, cred că România ar fi ţara cu cei mai mulţi preşedinţi din lume! La fel cum suntem campioni la birocraţie, la numărul de ministere, la numărul bugetarilor, la numărul pensiilor speciale, la numărul penalilor aleşi în înalte funcţii publice...

Mai mult, pentru aceste partide şi candidaţii lor, dar, din păcate şi pentru  mare parte a electoratului, nu contează decât persoanele şi numele candidaţilor. Nu contează că nici unul dintre posibilii preşedinţi nu are un program politic, un proiect de ţară, o cunoaştere concretă a realităţilor şi de rezolvare a problemelor româneşti, prin prerogativele funcţiei de preşedinte al României. Dacă în zona electoratului peste 50% poate chiar mai mulţi cetăţeni cu drept de vot nu cunosc atribuţiile preşedintelui, confundându-le de multe ori cu cele ale parlamentarilor, miniştrilor, magistraţilor, este clar că şi în listele de candidaţi există persoane care habar nu au de responsabilităţile şi limitările unui preşedinte al României!

Tipic politicii româneşti, partidele au pus căruţa înaintea cailor şi nu invers, cum era normal! La noi, prioritari sunt candidaţii nu programele şi competenţele acestora! Astfel, se propagă şi rostogolesc ca bulgării de zăpadă numele propriilor candidaţi, umflaţi artificial, fără să-i intereseze ce pot aceştia să facă pentru ţară şi popor, ci doar pentru grupările din care fac parte, uitându-se că notorietatea nemeritată se poate topi şi dispărea la fel de repede precum se topeşte zăpada.

Alegătorii românii trebuie să înveţe să discearnă, să cântărească persoanele, candidaţii, politicienii impuşi de partide pe listele electorale, să vadă în primul rând competenţele, profilul moral şi în special programele, proiectele propuse de aceştia şi apoi să voteze, în cunoştinţă de cauză! Aşa, cum se desfăşoară lucrurile acum, pe cine, ce votăm şi de ce: pe Iohannis actualul preşedinte, pe care l-am văzut cu toţii cât de bun şi rău este; pe Dăncilă, pe care am văzut-o tot poporul ce a făcut şi ce face, ce ţară a scos din noroi şi cât de mult le-a crescut sau scăzut românilor nivelul de trai; pe Barna, un politician puţin cunoscut, care nu ştim ce poate; pe Tăriceanu, demnitarul nemuritor cu dosare de corupţie la purtător...? Aceştia sunt „crema“ prezidenţiabililor propuşi, nu mai amintesc restul plevuştei care se autopropun şi ei mari preşedinţi la Cotroceni!

Oare, atât poate ţara aceasta, clasa politică actuală, societatea civilă, poporul-să aleagă doar dintre nişte politicieni care sunt la butoanele României şi nu au făcut nimic nici pentru ţară şi nici pentru oameni? Sigur, mai există şi alte resurse umane, oameni integri, de valoare, capabili, care ori nu vor să iasă în faţă, în politică ori nu pot! Şi, pe de altă parte, dacă tot sunt la butoane, nu este normal ca partidele şi politicienii să fie preocupaţi doar de campania electorală şi alegerea candidaţilor la funcţia de preşedinte, în timp ce poporul şi ţara se confruntă cu probleme grave, în această perioadă de timp!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Depeter
25.07.2019, 11:53:15

Ne invartim in coada! Si dv.! Va amintesc ca la guvern e Dancila cu suficientul necesar spijin parlamentar!? Ce pot face eu, sau Mircea Morariu, sau vecinul de deasupra, sau politistul din colt?! Ce putem face ca se duce Tara de rapa?! Pai sa nu mai aruncam harti pe jos, sa dam prioritate in traffic, sa cumparam numai produse romanesti, sa reciclam gunoiul, sa nu fim cocalari in purtare, in vestimentatie, in vorbire... Ca in rest ce?! Sigur sa votam schimbarea Daca avem dubii si speram Inca! Va recomand amintiti-va de cuvintele dl. Ratiu, odihneasca-se-n pace, spectacolul democratiei e unic si frumos!

32Hermann
25.07.2019, 18:50:23

Cred că un titlu mai potrivit ar fi fost proverbul românesc "a pune carul înaintea boilor" şi nu parafrazarea lui.

Jane Doe
25.07.2019, 18:53:13

Cred că e necesară măcar în turul doi al prezidențialelor, programarea a cel puțin trei întâlniri televizate între cei doi candidați, într-o sală cu public, moderate de o persoană din societatea civilă. Nu de un jurnalist, fiindcă eu nu mai cred că există post tv fără parti-pris. Tema fiecărei întâlniri ( de exemplu - una pe economie și finanțe, alta pe Justiție, alta pe politică internă și externă) va fi cunoscută de candidați, dar nu și întrebările, motiv pentru care eu propun ca 30% din întrebări să fie puse de moderator pentru amândoi, 40% să și le pună ei reciproc și 30 % din întrebări să vină de la asistența din sală, fie pentru unul, fie pentru ambii candidați. Știu că nu e ușor și nici nu suntem obișnuiți cu acest gen de transparență, în care discursurile prezidențiabililor să nu fle la fel de bine periate precum cele ale președintelui ales. Noi, alegătorii ne-am obișnuiți cu ceața în care ne conving aleșii că trebuie să trăim. Dar când vrei să fii președinte de țară, e obligatoriu să fii capabil să raționezi și să dai răspunsuri spontane în problemele țării, mai ales că tu, candidat, AR TREBUI să te bazezi pe un program cu strategie și tactici bine definite. Tu, viitor președinte ar trebui să ai clar definit în mintea ta ce vrei pentru țară, cum vrei s-o scoți din marasmul socio-economic, juridic, cultural, în care se află azi. Deci dialogul ar trebui să fie nu doar interesant, dar mai ales, EDIFICATOR pentru alegători. Vor accepta candidații din turul doi să ne arate cât de pregătiți sunt de fapt, nu pentru a prelua funcția ca sinecură, ci responsabilitățile ei stringente? Nu pun mâna în foc, deși Dan Barna a tot pomenit de dorința sa de a avea un dialog civilizat și pertinent cu domnul Iohanis, în campanie. Om vedea... După 30 de ani de experiență civică, un lucru ar trebui să avem și noi, românii, clar în minte: Dacă noi acceptăm să alegem în necunoștință de cauză, doar pe ”cred, o fi, să sperăm și poate”, atunci e normal ca alegerea, oricare o fi ea, să ducă mai departe această biată țară spre ”cred, o fi, să sperăm și poate”... Și nu-i asta problema, fiindcă noi ne cam merităm soarta. Problema e că această țară o lăsăm moștenire copiilor și nepoților noștri, care nu au nicio vină pentru incapacitatea sau refuzul nostru de a acționa responsabil față de ei. I