Casa Regală publică un editorial nesemnat: Opoziţia PDL e legată de "atacul virulent" al lui Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa Regală a postat, luni, pe pagina sa de internet, un editorial nesemnat pe tema scandalului din Parlamentul României privind aniversarea Regelui Mihai.

UPDATE 17.27 Editorialul aparţine jurnalistului Petru Clej şi a fost scris din Londra.

Cu titlul "Regele Mihai în Parlament - o rară victorie a bunului simţ în politica românească", textul vorbeşte despre un sondaj în revista ACUM, care califică drept "o mitocănie şi un abuz" respingerea Regelui din Parlamentul României. După ce Parlamentul a aprobat invitarea fostului suveran la 25 octombrie, se spune în editorial, revista a mai făcut un sondaj, în care peste 70% dintre cei care au votat au spus că noua decizie "e un gest firesc de respect, care n-are legatura cu monarhia".

"Cei care s-au opus invitării Regelui Mihai, în primul rând majoritatea din cele două birouri permanente, au invocat faptul că din punct de vedere constituţional, doar preşedintele României în funcţie are prerogativa de a se adresa parlamentului. Strict constituţional aşa este, dar eu nu cred că parlamentul nu are dreptul să decidă invitarea unor personalităţi din România sau din străinatate să ţină alocuţiuni în faţa plenului", scrie în editorial.

"Imi aduc aminte că Adunarea Constituantă aleasă la 20 mai 1990 l-a invitat pe economistul american de origine română Anghel Rugina să ţină un discurs în faţa camerelor reunite. Nu cred că Regele Mihai, care împlineşte 90 de ani, la peste 21 de ani de la căderea regimului comunist, nu merită această onoare. Desigur că opoziţia iniţială a partidului pro-prezidenţial, PDL, are de a face şi cu atacul virulent al preşedintelui Traian Băsescu din luna iunie a acestui an împotriva Regelui Mihai", mai scrie în editorialul de pe pagina Casei Regale.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la 22 septembrie, la emisiunea „Ultimul Cuvânt" de la postul de televiziune B1TV, că n-o să participe la şedinţa "bietului ex-rege", explicând că el a jurat să apere Constituţia şi, din moment ce nu este nici ziarist, nici "politician de duzină", e obligat să aibă să aibă "responsabilitatea termenilor". "România nu are un rege", a spus Băsescu, "România are un ex-rege şi eu trebuie să respect Constituţia". Şeful statului a spus că-şi menţine opinia pe care a enunţat-o la 22 iunie, tot la B1TV, anume că decizia regelui Mihai de a abdica a fost "un act de trădare", iar fostul suveran a fost "slugă la ruşi".

Regele Mihai I al României se va adresa naţiunii, la 25 octombrie, într-o şedinţă solemnă în plenul reunit al Parlamentului. Evenimentul e contestat de marea majoritate a PDL-iştilor, în frunte cu preşedintele Traian Băsescu. În paralel, românii sunt chemaţi în stradă pentru Rege. Fostul jurnalist Marius Ghilezan a lansat pe Facebook o invitaţie la miting, chiar în ziua în care regele Mihai va susţine discursul în Parlament. Până ieri, 370 de oameni confirmaseră participarea.

Citeşte şi:

Oltean: Regret că l-am comparat pe Regele Mihai cu Cioabă

STENOGRAME Ce s-a discutat în spatele uşilor închise despre Regele Mihai. Berceanu: "A fost decorat de Stalin"

Regele Mihai şi Stănculescu, la 2 noaptea, în Elveţia: "Cum vede Armata Casa Regală română?"

Regele vine în Parlament, în ciuda PDL

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite