Castelul Peleş, fără încălzire de o lună. Ministerul Culturii şi Casa Regală îşi pasează responsabilitatea, dar îşi încasează banii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Peleş are probleme cu întreţinerea. FOTO
Castelul Peleş are probleme cu întreţinerea. FOTO

Castelul Peleş, unul dintre cele mai importante monumente istorice din România, e lăsat de o lună întreagă fără încălzire, din cauza unei defecţiuni la centrala termică. Deşi aduce un profit substanţial pentru Casa Regală, dar şi pentru Ministerul Culturii, niciuna dintre părţi nu se consideră responsabilă pentru reparaţii.

Palatul Peleş, unul dintre cele mai importante monumente istorice din România şi cu o valoare recunoscută şi la nivel european, este lăsat într-o continuă stare de degradare. În plină iarnă, vechea centrală termică a castelului s-a defectat, lăsând astfel imobilul în temperaturi de zero grade Celsius de mai bine de o lună. Ministerul Culturii şi Casa Regală nu se hotărăsc cine trebuie să plătească această reparaţie.

„Ne-am adresat Casei Regale şi Ministerului Culturii, şi Ministerul a răspuns cu textul de lege din noul Cod Civil, conform căruia, reparaţiile capitale, centrala termică intrând în această categorie, sunt responsabilitatea proprietarului”, a precizat pentru „Adevărul“, şefa secţiei de Relaţii Publice a muzeului, Daniela Voitescu.

De la 1 martie 2007, castelul Peleş şi Pelişor au fost retrocedate Familiei Regale a României, dar închiriate statului român. De administrarea castelului se ocupă începând de atunci Ministerul Culturii. Cu toate acestea, convocat pentru a rezolva problema centralei termice, Ministerul a făcut trimitere la art. 1.786 din noul Cod Civil, conform căruia „locatorul are trei obligaţii principale: a) să predea locatarului bunul dat în locaţie; b) să menţină în stare corespunzătoare de folosinţă pe toată durata locaţiunii şi; c) să asigure locatorului liniştea şi utila folosinţă a bunului pe timpul locaţiunii”, dar şi la art. 1.788 potrivit căruia „reparaţiile importante (reparaţiile  capitale) sunt în sarcina proprietarului”.

„Noi, ca şi chiriaşi, răspundem de reparaţii curente. Reparaţiile capitale precum acoperişul care este spart, terasele care stau să se dărâme, balcoanele care de asemenea stau să cadă, sunt considerate reparaţii capitale şi sunt responsabilitatea proprietarului”, a explicat Voitescu.

Directorul Casei Regale, Ion Tucă, este însă de o altă părere şi spune că înţelegerea dintre Casa Regală şi Ministerul Culturii a fost diferită în 2007. „Contractul de închiriere, parteneriatul încheiat de noi cu statul, s-a semnat înaintea intrării în vigoare a noului Cod Civil, reparaţiile intrând deci în responsabilitatea Ministerului. Este de datoria lor să rezolve această problemă”. Cu toate acestea, conform art. 1.421 şi 1.422 din vechiul Cod Civil, reparaţiile mari rămân tot în sarcina locatorului, în cazul de faţă Casa Regală a României.

„Marea mea durere este Peleşul“

Fostul ministru al Culturii, Lucian Romaşcanu, spunea la final de mandat, în urmă cu o lună, că „marea durere este Peleşul”. Acesta a explicat că în cazul palatului ar exista trei variante. Prima ar fi ca înţelegerea să continue ca până acum, lucru care, din cauza lipsei banilor de la minister, nu prea ar fi  o soluţie. Cea de-a doua opţiune ar fi ca Familia Regală să preia şi administrarea muzeului, numai dacă „poate susţine un asemenea efort”. Iar cea de-a treia şi cea mai bună soluţie, potrivit lui Romaşcanu, ar fi cumpărarea palatului Peleş de către statul român.

Ion Tucă a declarat că această din urmă propunere este imposibilă. „Casa Regală nu va vinde niciodată Palatul Peleş”, a precizat directorul Casei Regale, care se arată optimist de noua conducere a Ministerului Culturii. „Situaţia s-a schimbat mult cu noul ministru ( George Ivaşcu – n.r), are o cu totul altă abordare. Mă aştept ca până la finalul lunii februarie să ajungem la o nouă înţelegere şi să soluţionăm, astfel, problema“.

În august anul trecut, contractul de închiriere încheiat între Casa Regală şi Ministerul Culturii ajunsese la final. Cu toate acestea, negocierile au dus la o prelungire a înţelegerii cu încă şase luni, lucru care a permis celor două părţi să paseze responsabilităţile de la una la alta.

„Negocierile dintre Casa Regală şi Ministerul Culturii nu s-au finalizat, ba mai mult, chiar, s-a prelungit cu încă şase luni contractul de închiriere. Până atunci cu ceaiuri calde, pentru angajaţii care stau la 2 grade, în unele săli chiar zero grade. Nu spun cum afectează temperatura exponatele. Ele nu trebuie expuse la şocuri de temperatură cald-rece, se creează umiditate de la vizitatori, condens, toate astea deteriorează starea obiectelor de artă”, a explicat Voitescu.

Peleşul „încălzeşte“ vistieria statului

În acest moment, statul român, prin Ministerul Culturii, plăteşte lunar Casei Regale o chirie în valoare de 11.000 de euro, însă primeşte în schimb aproape toate încasările de la Muzeul Naţional Peleş. În 2016, veniturile statului s-au ridicat la aproximativ două milioane de euro, din care un milion şi jumătate numai din vânzarea biletelor, potrivit ProTV. Aşadar, 167.000 de euro pe lună. Deci profitul net al statului ar depăşţi lunar suma de 150.000 de euro. Anul trecut, peste 400.000 de vizitatori au trecut pragul castelului, un număr mai mare decât cel estimat de reprezentanţii muzeului şi mai mare decât în 2016.  Cu toate acestea, de reparaţiile Palatului Peleş nu se ocupă nimeni.

„Problema până acum a fost parteneriatul în care noi am avut încredere, starea de deteriorare fiind responsabilitatea Ministerului Culturii, nu a Casei Regale. Sper ca pe viitor să nu mai întâmpinăm astfel de probleme. Sunt optimist că lucrurile vor sta diferit de anul acesta”, a declarat pentru „Adevărul“ directorul Casei Regale.

Ministerul Culturii nu a răspuns solicitărilor „Adevărul“ de a oferi un punct de vedere pe acest subiect.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite