Politică

articolul anterior articolul urmator

Cât de catastrofic a fost turneul european al lui Trump?

35
29 May 2017 20:14:06
Ion M. Ionita
Trump şi Merkel, întâlnire la Taormina, în Sicilia
Trump şi Merkel, întâlnire la Taormina, în Sicilia

Înaintea vizitei preşedintelui Trump la sediul NATO de la Bruxelles, experţii organizaţiei se arătau cu adevărat preocupaţi de comportamentul imprevizibil al liderului de la Casa Albă. Pentru prima dată în istoria Alianţei, apăruse un nou factor de stres şi anume incertitudinea legată de modul personal de raportare al preşedintelui SUA faţă de  NATO.

Desfăşurerea evenimentelor nu a dezminţit aceste temeri. Preşedintele SUA nu a renunţat la tema sa legată de sumele de bani pe care aliaţii le-ar datora pentru propria securitate, deoarece nu alocă 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare. Modul în care Donald Trump a făcut aceste declaraţii, spunând între altele că nu întreabă cât a costat noul sediul NATO pe care tocmai îl inaugurau, şi reacţiile liderilor europeni exprimate prin mimică şi gesturi sunt elocvente despre ceea ce s-a întâmplat la Bruxelles. Comentatoriiau remarcat că, în tandem cu criticile abrupte privind alocările bugetare, preşedintele Trump nu s-a referit în mod specific  în intervenţiile sale la angajamentul SUA în favoarea articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic, celebrul articol „ toţi pentru unul, unul pentru toţi”.

 Nici cu liderii Uniunii Europene discuţiile nu au mers mai uşor. Donald Trump a rămas în coordonatele sale, ştiute dinainte. Pentru preşedintele american exporturile germane reprezintă o problemă pe care nu o poate depăşi. Pentru că fac maşini şi au cotă de piaţă în America, germanii sunt răi, în optica preşedintelui SUA.

Trump a încheiat turneul european în Sicilia, la întrunirea G7, refuzând să acorde sprijinul său pentru acordul privind schimbările climatice semnat la Paris.

Întoarsă acasă în contextul campaniei pentru alegerile parlamentare, cancelarul german a făcut declaraţia care a căzut ca un trăznet: europenii nu mai pot depinde în întregime de SUA, a sosit timpul să-şi ia destinul în propriile mâini.

Dar, la Bruxelles, preşedintele Trump s-a referit la articolul 5 vorbind la inaugurarea memorialului dedicat victimelor atacurilor de la 11 septembrie 2001.

Atunci, pentru prima oară, articolul 5 a fost invocat şi liderul de la Casa Albă a vorbit despre acest lucru şi despre angajamentele membrilor NATO.

 „ Aliaţii noştri au răspuns în mod rapid şi decisiv invocând pentru prima dată în istorie articolul 5 privind angajamentul apărării comune” a spus preşedintele american referindu-se şi la angajamentele care „ne leagă pe toţi ca pe unul”.

În ceea ce priveşte finanţarea cheltuielilor depentru apărare, bugetul administraţiei Trump tocmai a fost mărit în ceea ce priveşte creşterea prezenţei militare americane în ţările din Europa de Est. Investiţii semnificative vor fi făcute şi la baza de la Kogălniceanu, la Marea Neagră.

Sigur problema celor 2% este importantă. Dar Alianţa este de acord că este nevoie de alocarea acestor bani. În acordul la care s-a ajuns la summitul de la Bruxelles, s-a stipulat care sunt criteriile pentru ca o ţară să poată fi considerată că îşi îndeplineşte obligaţiile.

 Este vorba despre cheltuieli de apărare de 2% din PIB, dar nu numai. Din aceste cheltuieli, 20% trebuie direcţionate pentru înzestrare.  Deasemenea, statele membre trebuie să aibe capabilităţi militare necesare propriei securitaţi şi securităţii Alianţei şi, nu în ultimul rând contează capacitatea şi voinţa unui stat de a participa la misiunile NATO din alte teatre de operaţiuni. Sunt criterii fundamentale acceptate la nivelul Alianţei care nu pot duce decât la creşterea puterii de apărare şi de descurajare a Alianţei Nord-Atlantice. Dealtfel, aliaţii au fost de acord cu instituirea unui mecanism de monitorizare al NATO pentru a verifica modul în care se îndeplinesc aceste criterii.

Donald Trump a insistat la Bruxelles asupra a două lucruri, bugetul de 2% şi implicarea NATO în lupta împotriva terorismului.  Dar el s-a referit şi la situaţia de la frontiera estică a NATO.

”În viitor, NATO trebuie să-şi concentreze eforturile, atât asupra terorismului şi imigraţiei, dar şi în ceea ce priveşte ameninţările Rusiei şi situaţia  de la frontierele estice şi sudice ale NATO”, a afirmat preşedintele american.  

Iar în declaraţiile sale nu a mai apărut termenul „obsolete”. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

35 Comentarii

C Ioan
29.05.2017, 21:06:18

domnule Ionita , esti un politolog experimentat si apreciat pt nivelul existent in Romania. Sa le luam pe rand: -pare o discrepanta intre titlu si continut: nu rezulta in ce fel turneul presedintelui Trunp a fost catastrofic. Apropo, am impresia ca ati folosit termenul englez, pt ca cel romanesc ar trebui sa fie catastrofal. Analistii din Romania, nu par a avea experienta politica in ce priveste realtiile internationale si cu atat mai mult, in ce priveste situatia complexa din SUA.

-1 (7 voturi)
Stefanescu Marian
29.05.2017, 21:11:29

Eu cred că Trump a spus ceea ce a vrut să spună.Respectiv că Europa joacă la două capete şi obstrucţionează economic,politic şi militar SUA,cochetând cu Rusia.De altfel se anticipa asta,prima întâlnire cu Merkel a fost un dezastru,în Europa practic Trump a repetat ce i-a spus lui Merkel.Germania şi Franţa au intrat în alertă,Germania se poziţionează ferm anti-SUA iar papagalul de Macron îl chemă repede-repede pe Putin la Paris. Vin vremuri grele pentru Europa şi mai ales pentru ţările din Est.

-5 (13 voturi)
Vanatorul/d.c.
29.05.2017, 21:33:22

”Cât de catastrofic a fost turneul european al lui Trump?” ”Catastrofic” pentru cine..? Si..de ce..? Pentru ca a disparut ..bleableaismul din timpul mandatelor celui mai.. slab presedinte pe care l-a avut vreodata SUA, Obama..? Pentru ca pe fondul..agresivitatii politico-diplomatica si militara ruso-musulmana UE ar trebui sa aloce mai multi bani pentru securitatea cetatenilor ei si mai putin pentru..imigrantii Islamului..? SUA aloca anual peste 5% din PIB pentru ”necesarul” de..securitate, aparand de fapt in intreaga lume si interesele tarilor civilizate si democrate, deci inclusiv pe cele ale statelor din UE..! Sigur ca da, exceptie facand numai tara noastra, ale carei interese nu mai trebuie aparate pentru ca nu mai sunt amenitate de catre nimeni. Explicatia e simpla: de cand avem in fruntea glorioasei noastre patrii un mareț presedinte cu cap de neamt, statul roman reuseste cu evident succes sa-si saboteze si singur interesele, in toate directiile si la toate capitolele (economic, social, diplomatic, educational, investitional, sanitar, etc, etc)

-5 (11 voturi)
Nikola
29.05.2017, 21:36:40

Ce naiba să ceri unui circar?Cică șef de stat!?Dacă o mai tine așa, se va lăsa cu șuturi și fără miliarde.Dar asta e problema Statului american să o rezolve.

+3 (13 voturi)
Mos Ion Roata
29.05.2017, 22:04:06

"Catastrofici" sunteti voi, gunoaiele globaliste, adoratorii ciuhapului Osama bin Obama si a iubitoarei de ciuhapi si de ghei Merkel, brusc v-ati cocoţat si voi in vârful lanţului (catas)trofic si acum ne poluaţi cu mizeria de corectitudine politica! Bineinteles, in romaneste e "catastrofal". Catastrofici or fi poate cohortele de ţigani si de "bieti" refugiati "sirieni" mult mai periculosi, pe care insistati sa-i numiti "romi", "discriminati", "victime de razboi" etc., care au invadat Europa si de care nici Romania nu este din pacate scutita! Va da bine si mult pitacul nenea filantropul jidac Şoroş, să nu cumva sa treacă nicio zi fara sa muşcaţi zdravan din curul lui Trump, asa-i, gunoaie tefeliste?

-6 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (35)

Modifică Setările