Cât a cheltuit USR în campanie şi câţi bani a strâns din donaţii. Nicuşor Dan: „Invităm PSD, PNL şi sateliţii lor să facă acelaşi exerciţiu de transparenţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Dan
Nicuşor Dan

Preşedintele USR, Nicuşor Dan, a anunţat, marţi, că, în perioada precampaniei şi a campaniei electorale, USR a primit donaţii de peste un milion de lei şi două împrumuturi de la persoane fizice în valoare de 198.000 de lei. De asemenea, USR a cheltuit până acum peste 630.000 de lei. Nicuşor Dan le-a cerut tuturor partidelor să facă publice cheltuielile electorale.

Sumele totale pe care USR le-a strâns în precampanie, deci până pe 10 noiembrie, au fost 997.545 lei. 198.000 de lei sunt împrumuturi de la două persoane fizice, una dintre ele fiind de la Claudiu Năsui candidat USR, iar cealaltă de la un antreprenor român care şi-a vândut o afacere, 403.000 lei din donaţii de la 21 de persoane, 5.400 de lei donaţii mici sub 500 de lei de la 27 de persoane şi 390.000 de lei donaţii prin mecanismul online, de la 2.950 de persoane.

„Cu totul, avem 3.000 de persoane care au donat bani către USR fără să ceară nimic în schimb. Media donaţiilor prin mecanismul online este de 130 de lei“, a declarat Nicuşor Dan. 

„De când a început campania, după cum ştiţi, legea permite doar candidaţilor să alimenteze conturile de campanie, iar candidaţii au donat 251.900 lei, fiecare după posibilităţi“, a mai spus liderul USR. El a precizat că USR nu a cerut niciunui candidat o sumă specifică.

Din cei 997.000 de lei strânşi în precampanie USR a consumat, înainte de 11 noiembrie, 633.000 de lei. „Ne-au rămas 365.000 de mii şi cu 251.000 pe care i-au donat candidaţii, avem până în momentul ăsta 600.000 pe care să-i folosim în campanie“, a calculat liderul USR

”Din banii pe care i-am folosit în campanie, suma cea mai consistentă, un contract de 275.000 de lei pentru a distribui în masă o serie de scrisori către câteva milioane de gospodării din România”, a mai menţionat Nicuşor Dan.

Totodată, el a făcut un apel către toate partidele implicate în alegerile prlamentare să facă publice toate sumele.

"USR a făcut azi acest exerciţiu de transparenţă şi invităm pe toţi competitorii electorali - PSD, PNL, sateliţii lor - să facă acelaşi exerciţiu de transparenţă pe care l-am făcut noi azi, să spună câţi bani au folosit în precampanie, câţi bani au strâns pe moment în campanie, pe ce au cheltuit banii în precampanie, pe ce vor cheltui banii în campanie", a afirmat Nicuşor Dan.

USR a fost singurul partid care şi-a prezentat înainte de alegerile locale din Bucureşti situaţia financiară a campaniei şi numele marilor şi micilor donatori care au susţinut partidul. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite