Câtă imunitate are Dan Nica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) din Parlamentul European discută joi cererea DNA de ridicare a imunităţii europarlamentarului Dan Nica, un caz destul de încâlcit, cel puţin din punct de vedere birocratic.

Eurodeputaţii din Comisia Juridică au cerut mai întâi Parlamentului României detalii despre regimul imunităţii parlamentare aplicabil în ţara noastră. Iar Camera Deputaţilor a dat un răspuns surprinzător: Parlamentul European nu are competenţa să-i ridice imunitatea lui Dan Nica. „Faptele de care este acuzat domnul Nica nu sunt din perioada de când este europarlamentar, ci de când a fost ministru“, a arătat secretarul Camerei, Niculae Mircovici. Legea spune că pentru foştii miniştrii care nu sunt parlamentari, cererea DNA trebuie avizată de Preşedintele României.

Însă, pentru un fost ministru care este în prezent parlamentar, urmărirea penală poate fi începută cu acordul Camerei din care face parte. Europarlamentarul Monica Macovei vine cu o interpretare implicită a legii, care sună astfel: cum Dan Nica este eurodeputat, Camera din care face parte este Parlamentul Eruopean, astfel, procuroii DNA au trimis la Bruxelles cererea de ridicare a imunităţii. „Răspunsul trimis de Camera Deputaţilor nu este corect. Avem o decizie a Curţii Constituţionale care spune foarte clar că un fost ministru, dacă în prezent este parlamentar, poate fi cercetat numai dacă Parlamentul  îi ridică imunitatea. Dan Nica este europarlamentar, adică tot parlamentar, dar într-o altă Cameră. Deci DNA a cerut ridicarea iumunităţii Camerei din care face parte, adică Parlamentului European“, a explicat Monica Macovei pentru „Adevărul“.

„Un aranjament al PSD“

Însă actuala majoritatea strânsă în jurul PSD (partid din care face parte  Dan Nica)  citeşte altfel Constituţia şi spune că Parlamentul European nu poate fi considerat Cameră legislativă, deci nu poate vota o cerere de ridicare a imunităţii. „Nu există nicio prevedere nici în Constituţia României, nici în legislaţia României prin care această solicitare de reţinere, arestare preventivă sau începrere a urmăririi penală să poată fi făcută de Parlamentul European“, susţine Mircovici, care nu spune însă că ultima modificare a Constituţiei a fost operată în 2003, cu patru ani înainte să aderăm la UE, deci legislaţia noastră este defazată.

Monica Macovei răspunde: „Procedura de ridicare a imunităţii trebuie să continue în Parlamentul European. Ce a făcut Camera Deputaţilor nu este decât un aranjament al PSD. Vor să tragă de timp în Comisia Juridică a Parlamentului European. Nu este pentru prima dată când folosesc acest tertip. Şi în cazul domnului Silaghi au făcut acelaşi lucru, până când i-a expirat mandatul“, a adăugat Monica Macovei.

Şi Cristian Preda vorbeşte despre o manevră a PSD. „Dan Nica nu poate fi cercetat acum pentru că este europarlamentar. Au fost multe alte cazuri în care foşti miniştri sau parlamentari au primit cereri de ridicare a imunităţii în Parlamentul European şi s-au votat imediat. Acum, PSD încearcă să tragă de timp. Dan Nica se va duce în Comisa Juridică cu scrisoarea de la Camera Deputaţilor şi va obţine o nouă amânare. Să nu uităm că cererea de ridicare a imunităţii pe numele său este deja de câteva luni în PE. Nu este normal“, a declarat Cristian Preda pentru „Adevărul“.

Acuzat în dosarul Microsoft

Procurorii DNA îl acuză pe Dan Nica în calitate de fost  ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei de  abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani în dosarul Microsoft. Mai exact, Nica este suspectat de procurori că ar fi iniţiat şi avizat proiecte de Hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Fujitsu Siemens Computers şi Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite