Cătălin Ivan (PSD) se adresează din nou publicaţiei „Daily Express”: „Promovaţi scenarii exagerate!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan FOTO Mediafax
Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan FOTO Mediafax

Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan a trimis o a doua scrisoare către publicaţia britanică “Daily Express” şi a citat trei studii efectuate de cercetători din Marea Britanie, dar şi din România, subliniind că materialele denigratoare la adresa românilor se bazează “pe ipoteze false şi scenarii forţate”.

Ivan citează o analiză a BBC, potrivit căreia doar 1% dintre români s-au interesat de un loc de muncă în Marea Britanie pentru 2013 sau 2014 şi subliniază că Marea Britanie se clasează pe locul al patrulea în topul destinaţiilor preferate de românii dispuşi să lucreze peste hotare, doar 0,6% din cei chestionaţi indicând Regatul Unit.

De asemenea, europarlamentarul PSD cere încă o dată publicaţiei să pună capăt campaniei împotriva imigranţilor români.

Redăm integral scrisoarea trimisă de europarlamentar către “Daily Express”:

Stimate Domnule Geoff Marsh,
    Stimată Doamnă Emily Fox,
    Stimate Domnule Macer Hall,

A
şa cum am subliniat într-o scrisoare anterioară, campania pe care publicaţia dumneavoastră continuă să o desfăşoare împotriva imigranţilor români reprezintă o ameninţare inacceptabilă la adresa principiului european al liberei circulaţii şi instigă la încălcarea prevederilor din Tratatul de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeană.

Studiile efectuate de mai multe institu
ţii – atât din Marea Britanie, cât şi din România – arată că britanicii nu se vor confrunta cu un aflux puternic de imigranţi odată cu liberalizarea pieţei muncii. Ele există pentru cei care vor să le vadă, iar datele sunt extrem de convingătoare. Dacă, însă, entităţi precum publicaţia dumneavoastră aleg să ignore aceste realităţi şi să propage o imagine alarmantă şi intenţionat denaturată cu privire la efectele liberalizării pieţei muncii, atunci ele fac rău nu numai ţărilor împotriva cărora militează, ci întregii comunităţi europene, care nu poate funcţiona decât unită.

Voi reda în continuare câteva concluzii din trei studii publicate anul acesta, care demontează campania desfă
şurată de Daily Express.

O analiză desfă
şurată de BBC în luna aprilie 2013, pe baza unor sondaje efectuate în România şi Bulgaria, arată că doar 1% dintre români s-au interesat de un loc de muncă în Marea Britanie în 2013 sau 2014, fie printr-o agenţie de recrutare, fie pe cont propriu. Impactul aşteptat este chiar mai mic decât atât, aceeaşi analiză arătând în acelaşi timp că este o distanţă foarte mare între aspiraţii şi acţiuni concrete. Totodată, amplul studiu realizat de BBC arată că puţinii români interesaţi de un loc de muncă în Marea Britanie au într-o mai mare măsură studii superioare şi locuri de muncă în prezent decât media sondajului.

Un al doilea studiu care arată cât de exagerate sunt scenariile pe care le promova
ţi a fost publicat în România, de către Centrul de Studii şi Cercetări Infopolitic, în februarie 2013. Conform acestui studiu, Marea Britanie este pe locul 4 în ceea ce priveşte destinaţiile preferate de către românii dispuşi să lucreze în străinătate, cu doar 0,6% dintre cei chestionaţi indicând această destinaţie la prima menţiune.

La aceste două studii se adaugă un raport publicat în noiembrie 2013 de Confedera
ţia Industriei Britanice (CBI), care arată că, în Marea Britanie, „există dovezi semnificative potrivit cărora, mai degrabă decât să dăuneze din punct de vedere economic populaţiei, imigranţii adaugă la potenţialul productiv şi la nivelul cererii într-o economie, crescând astfel PIB-ul pe termen lung”.

Totodată, potrivit raportului CBI, „63% dintre membrii Confedera
ţiei Industriei Britanice au susţinut că libera circulaţie a forţei de muncă în cadrul UE a fost benefică pentru afacerile lor, în timp ce doar 1% au afirmat că a avut un impact negativ”.

Nu în ultimul rând, studiul mai arată că un alt beneficiu al mobilită
ţii forţei de muncă constă în abilitatea firmelor britanice de a recruta cu uşurinţă angajaţi cu competenţe de specialitate din întreaga UE, lucru foarte important având în vedere puternica valoare adăugată a industriilor britanice.

Având în vedere toate aceste dovezi statistice, devine evident faptul că demersul publica
ţiei dumneavoastră nu se bazează pe realitate, ci doar pe ipoteze false şi scenarii forţate, menite să crească neîncrederea între cetăţenii europeni şi să exploateze sentimente anti-imigraţie în scopuri proprii. Trebuie stopată minciuna şi defăimarea la adresa românilor! De aceea, vă solicit încă o dată să încetaţi campania împotriva imigranţilor români, care nu aduce nimănui niciun beneficiu. Dimpotrivă, prin stimularea unor astfel de sentimente se pun în pericol valorile şi principiile europene la care inclusiv Marea Britanie a aderat.



Materiale pe aceeaşi temă:

Cătălin Ivan, către un parlamentar britanic: Ori părăsiţi UE, ori vă conformaţi regulilor şi respectaţi românii

Cătălin Ivan a cerut Daily Express să înceteze „cruciada“ împotriva românilor

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite