Politică

articolul anterior articolul urmator

Cătălin Predoiu: Existenţa SIIJ subminează încrederea în justiţie. A demonstrat că poate acţiona împotriva unor magistraţi incomozi

3
9 Dec 2021 14:27:01
Autor: Andreea Traicu

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, susţine, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Internaţionale a luptei împotriva corupţiei, că existenţa SIIJ subminează încrederea în justiţie, menţionând că este necesară desfiinţarea acestei structuri.

"Existenţa unei „secţii speciale” (SIIJ) care să se ocupe exclusiv de infracţionalitatea în rândul magistraţilor trimite un semnal greşit societăţii, semnalul că justiţia ar fi structural coruptă, semnal ce subminează încrederea în justiţie şi constituie implicit un blam nemeritat pentru cvasitotalitatea magistraţilor care îşi desfăşoară munca în mod corect şi profesionist.

Pe de altă parte, ideea că simpla existenţă a unei astfel de secţii ar fi prin ea însăşi o garanţie a independenţei magistraţilor este greşită, atât timp cât unele dintre garanţiile independenţei ţin de statutul magistraţilor, iar altele sunt de ordin procesual, aşa cum sunt pentru toţi cetăţenii, atât timp cât la debutul activităţii sale, SIIJ a demonstrat că, dimpotrivă, poate acţiona chiar împotriva unor magistraţi incomozi, pe lângă retragerea controversată şi rapidă a unor recursuri în câteva cazuri de mare corupţie. În sfârşit, prin modul în care a fost concepută şi structurată această secţie, reduce la zero capacitatea de a investiga fapte de corupţie în teritoriu, lipsindu-i procurorii specializaţi şi reţeaua teritorială necesară pentru acest demers anti-corupţie. Iată de ce o reformă se impune şi ea constă în realizarea obiectivului desfiinţării sale, stabilit indubitabil prin programul de guvernare", a transmis ministrul Justiţiei.

Cătălin Predoiu susţine sprijinirea DNA în lupta anticorupţie este o necesitate şi face apel la parlamentari ca prin intervenţia lor să nu altereze capacitatea parchetelor de funcţionare.

 “Alinierea legislaţiei penale la deciziile CCR rămâne un obiectiv prioritar, obiectiv marcat şi în Rapoartele MCV. Proiectele de modificare ale codurilor penale sunt în dezbatere publică, la capătul căreia Ministerul Justiţiei le va înainta în 2022 Guvernului spre aprobare şi sesizare a Parlamentului. Este esenţial ca intervenţia Palamentului pe aceste proiecte să nu altereze capacitatea parchetelor de luptă cu infracţionalitatea, după cum la fel de important este că mijloacele procesuale să păstreze echilibrul “acuzare-apărare” în cadrul procesului penal”", spune ministrul.

Ministrul Justiţiei anunţă că strategia naţională anticorupţie a fost trimisă spre avizare pe 6 decembrie.

“Proiectul noii strategii a înglobat contribuţii din partea Parchetelor şi a societăţii civile într-o proporţie semnificativă, peste 75% din propuneri fiind preluate în proiectul iniţial al strategiei, redactat de Ministerul Justiţiei în cursul anului 2021. Strategia Naţională Anticorupţie este şi un obiectiv în cadrul PNRR şi ar fi trebuit demult finalizată şi adoptată, pentru a evita orice controverse legate de adoptarea ei “pe ultima sută de metri” a anului 2021. Chiar şi în aceste condiţii, MJ a înaintat spre avizare în timp util proiectul pentru a fi adoptat în termen de către Guvern. Contez pe suportul colegial al celorlalte ministere avizatoare, indiferent de culoarea lor politică, pentru o avizare rapidă”, transmite Predoiu.

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Alex Donciu
9.12.2021, 14:47:26

Existenta SIIJ mai domolea politia politică, mai domolea abuzurile. OUG 13 era foarte bună, definea corect Abuzul in serviciu. OUG 13 a fost intocmită cu recomandarea CCR condusă de Zegrean și cu a CCR condusă de urmasul lui Zegrean. După abolirea OUG 13 abuzul in serviciu a revenit la discretia magistratului. Si media nu ne a mai comunicat nimic, parcă nu mai există abuz in serviciu.

-2 (2 voturi)
POLITICALLY INCORRECT
9.12.2021, 15:54:17

Pe de alta parte,exista foarte multi judecatori care ...judeca extrem de strimb...oare pur si simplu din prostie, sau niscaiva...interese...

nick53
9.12.2021, 19:18:57

....cand de fapt justitia merge unsă! I-au dat domnului general hotul (nu mai știu numele mic) 1,5 ani cu suspendare pentru furt din avutul statului 180.000 de dolari! Motivatia? Sistemul i-a permis să facă asta, deci nu este vina lui. Deci, dacă mergând la piață pot sa fur un sac cu cartofi (pentru ca sistemul nu este bine organizat, supravegheat) nu merg la bulău.

Modifică Setările