Cătălin Predoiu: „Reforma statului sau reinventarea statului?” Ce direcţii de reformă propune fostul ministru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook/ Catalin Predoiu
FOTO: Facebook/ Catalin Predoiu

Fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a susţinut un discrus despre reforma statului, în cadrul unui webinar organizat de Institutul pentru Libertate şi Democraţie şi Fundaţia „Friedrich Naumann”. Cu această ocazie, Predoiu a propus mai multe direcţii de reformă pentru România.

Fostul ministru al Justiţiei este de părere că ţara noastră ar avea nevoie de o reformă constituţională, una administrativ – teritorială, de reforma justiţiei, de digitalizarea serviciilor publice şi, nu în ultimul rând, de o reformă a Parlamentului.

Cătălin Predoiu consideră că o reformă constituţională va răspunde, printre altele, unor întrebări impuse de evoluţiile din teren. Una dintre întrebări ar fi dacă România rămâne „republică semiprezidenţială sau trecem la republică prezidenţială sau, dimpotrivă, la republică parlamentară”, fostul ministru spunând că ar avea o anumită înclinaţie spre republica prezidenţială.

„Practica politică a ultimilor 30 de ani a scos la iveală două constante, tensiuni între premieri şi preşedinţi, sau, tensiuni între prim miniştri şi şefii de partide care dau prim miniştrii, dar şi tensiuni între şefii de partide care formează coaliţii care dau prim miniştri. Exemplele Guvernului Ungureanu, Guvernului Cioloş, dar şi a Guvernului USL sunt elocvente în acest sens. Rămâne de asemenea de văzut care va fi deznodământul în privinţa Guvernului Cîţu după Congresele PNL şi USR din această toamnă.

De asemenea, conflictele dintre prim miniştrii Năstase şi Tăriceanu cu preşedinţii Iliescu şi Băsescu sunt de notorietate şi nu mai e cazul să fie explicate. Aceste tensiuni s-au manifestat atât cu ocazia formării guvernelor, cât şi, mai ales, în funcţionarea guvernelor. Se adaugă lipsa unor cutume şi obiceiuri politice care nu se pot forma în doar 30 de ani de democraţie, e nevoie de mai mult timp, dar şi de un nivel mai ridicat de cultură politică a liderilor politici, de mai mult echilibru şi mai puţine orgolii şi pasiuni. Personal (...) cred că mai potrivită ar fi o republică prezidenţială, dar trebuie sondat şi dacă noua generaţie politică intrată pe piaţă în ultimii 10 ani merge în aceeaşi direcţie”, a expus Predoiu.

Reforma administrativ-teritorială şi cea din Justiţie

În ceea ce priveşte reforma administrativ-teritorială, Cătălin Predoiu a transmis că „acest lucru va fi inevitabil”, ba chiar chiar va dezvolta o mare presiune spre transformarea statului într-unul federal.

„A devenit o mantră în discuţiile politice descentralizarea, reorganizarea administrativă şi regionalizarea, dar nu se duce efortul conceptual până la capăt, de aceea nici nu avem deocamdată un demers legislativ concretizat. Repet, au fost două tentative eşuate pe această temă, din lipsă de profesionalism parlamentar”, a mai spus acesta.

Pentru reforma Justiţiei, fostul ministru a transmis că acest demers nu poate fi complet fără modernizarea bazei logistice a sistemului judiciar, digitalizare şi mai ales ridicarea nivelului de profesionalism şi de dedicare din partea corpului de magistraţi. În plus, Predoiu a mai transmis: „Trebuie urgent revăzute legile justiţiei modificate în 2017, proiectele de îndreptare fiind elaborate şi puse în dezbatere publică încă din 4.09.2020 şi netrimise nici până astăzi la Parlament pentru dezbatere şi adoptare”.

Predoiu: Suntem în urmă cu digitalizarea, deşi fabricăm specialişti în informatică

Un alt aspect care ar necesita atenţia autorităţilor este digitalizarea serviciilor publice.

„Şi aici suntem în urmă, deşi suntem o ţară care fabrică specialişti în digitalizare şi informatică, o ţară cu mare viteză de comunicaţii pe internet, o ţară din care s-a lansat o companie precum Ui – Path. Ca şi în alte domenii, sectorul privat a luat-o mult înaintea statului, ceea ce este o altă sursă de tensiune care trebuie rapid rezolvată”, a subliniat acesta. 

Nu în ultimul rând, Predoiu a vorbit şi despre necesitatea unei reforme în Parlament, punând accentul pe faptul că „modalităţile în care funcţionează acum Parlamentul sunt inadecvate provocărilor momentului, de la capacitatea de a genera reforme, până la calitatea legilor şi diplomaţia parlamentară”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite