Cataramă se vede „un Trump al liberalilor“. Ce spun candidaţii în moţiunile lor despre lupta împotriva corupţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Cataramă, al treilea candidat înscris în cursa pentru şefia PNL. FOTO Eduard Enea
Viorel Cataramă, al treilea candidat înscris în cursa pentru şefia PNL. FOTO Eduard Enea

Cei trei candidaţi pentru şefia PNL, Cristian Buşoi, Ludovic Orban şi Viorel Cataramă, şi-au construit moţiunile pe ideea atragerii oamenilor din mediul privat şi pe necesitatea realegerii lui Klaus Iohannis pentru un nou mandat de preşedinte.

Discursul PNL de promovare a luptei împotriva corupţiei şi de sprijinire a Justiţiei a fost lăsat deoparte de candidaţii liberali care s-au înscris în cursa pentru şefia formaţiunii, aceştia preferând să-şi atragă susţinerea şi simpatia delegaţilor prin alte promisiuni.

Moţiunea depusă de Ludovic Orban, în baza căreia a intrat în competiţia internă pentru preşedinţia PNL, este intitulată „Partidul Naţional Liberal, Forţa Dreptei“şi are ca obiective câştigarea alegerilor prezidenţiale, a alegerilor locale şi parlamentare, precum şi formarea Guvernului de către PNL.

„Ţinta noastră este transformarea Partidul Naţional Liberal în cea mai puternică forţă politică din România, motorul dezvoltării, progresului, modernizării şi afirmării naţiunii române în lume”, se arată în debutul moţiunii lui Orban.

„Tema prioritară a PNL devine economia şi fiscalitatea“

Pe de altă parte, Ludovic Orban, candidat achitat în primă instanţă în dosarul în care e acuzat de DNA că şi-a folosit influenţa în scopul obţinerii unor foloase necuvenite, nu abordează deloc tema Justiţiei şi a susţinerii luptei anticorupţie. De partea cealaltă, Buşoi a abordat lacunar în moţiunea sa tema susţinerii Justiţiei şi a statului de drept, preferând să se axeze pe teme economice şi sociale. 

„PNL este în derivă pentru că PNL a pierdut avantajul poziţionării pe teme economice prin reducerea fiscalităţi – acest avantaj a fost chiar preluat de PSD – şi PNL s-a concentrat pe Justiţie, în condiţiile în care scorul PSD nu poate fi scăzut pe teme de Justiţie, pentru că electoratul PSD este indiferent la această temă, iar PNL nici nu creşte în bazinul său pentru că nu mai oferă nici mesaje economice oamenilor deschişi spre PNL. Justiţia rămâne o temă importantă de luptă cu PSD, dar tema prioritară a PNL devine economia şi fiscalitatea“, a subliniat Cristian Buşoi în moţiunea sa, intitulată „PNL – partidul viitorului“.

Obiectivul strategic al PNL este câştigarea alegerilor prezidenţiale din 2019  Cristian Buşoi, candidat pentru şefia PNL

În schimb, secretarul general interimar îşi propune să atragă către PNL oamenii de afaceri, angajaţii din mediul privat, persoanele implicate în mediul ONG-urilor, tinerii conectaţi la reţelele sociale, aceştia fiind cei care au blocat, de exemplu,  alegerea lui Victor Ponta ca preşedinte al României în 2014 şi au blocat OUG 13, ordonanţa prin care era modificaată legislaţia penală.

Cataramă, căsătoriile homosexuale şi Trump

Al treilea candidat pentru şefia PNL e Viorel Cataramă, cel care şi-a depus marţi moţiunea „Politica naţională – calea liberală“, în care anunţă că, în caz că va fi ales, va milita pentru anularea  tuturor ajutoarelor sociale pentru persoanele apte de muncă. De asemenea, acesta susţine privatizarea spitalelor şi a învăţământului superior. Despre necesitatea luptei împotriva corupţiei sau despre sprijinirea Justiţiei, nimic.

Dacă voi fi ales, PNL va fi de acord cu căsătoriile homosexuale  Viorel Cataramă, candidat pentru şefia PNL

În schimb, acesta a preferat să vorbească despre faptul că în cazul în care e ales şef al PNL, formaţiunea va sprijini căsătoriile homosexuale. „Dacă voi fi ales, PNL va fi de acord cu căsătoriile homosexuale şi va fi de acord cu adopţiile de către aceste familii a copiilor. Fac această declaraţie în baza moralei creştine – piatră de temelie a dreptei – şi pot să justific această afirmaţie“, a spus Cataramă la depunerea moţiunii, unde a avut alături de el doar trei susţinători. Nu în ultimul rând, acesta a subliniat că el e „un mic Trump al PNL în acest moment“ şi că el va avea ca obiectiv asigurarea realegerii lui Iohannis pentru un nou mandat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite