Cât de proşti şi de prostiţi am fost noi, românii, în anul 2009! Dar şi după aceea!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îmi amintesc cât de agresiv s-a comportat un ins cu numele de Traian Băsescu în cursul dezbaterilor televizate din campania prezidenţială din anul 2004.

Era agresivitatea cuiva care nu era deloc sigur pe sine, care era de toată lumea socotit ca având în alegeri doar şansa a doua. Aceasta neînsemnând nimic câtă vreme contracandidatul se numea Adrian Năstase. Un omnipotent ce controla la ora aceea aproape toată România.

Băsescu intrase târziu în cursă, din cine ştie ce motive. După acel penibil dragă Stolo!, altă mare enigmă post-decembristă, cum ar spune unul dintre ofiţerii lui de presă de azi pe numele lui Ion Cristoiu, un individ căruia unii încă îi zic maestru. Băsescu s-a comportat atunci dur, speriat, pus pe harţă cu toţi moderatorii, indiferent că ei s-au numit Monica Ghiurco sau Cristian Tudor Popescu.

Am încă în minte cât de pus pe ceartă era pus dl. Băsescu şi cât de ţoapă s-a arătat a fi public pe atunci atât de fidela lui Adriana Săftoiu când au fost primiţi la intrarea în TVR de şeful de atunci al instituţiei, Valentin Nicolau. E foarte adevărat că în faţa Televiziunii se pusese de o mică manifestaţie care, într-o campanie electorală corectă, nu şi-ar fi avut defel locul.

Cu totul alta a fost situaţia în anul 2009. Deşi mai toate sondajele arătau că Băsescu nu are nici un motiv să fie sigur de victorie, candidatul PDL era mai convins ca niciodată că are asigurat mandatul decât a fost în 2004.

Noi, cei care încă mai credeam că, în intimitatea cabinei de vot, avem ocazia şi dreptul de a decide cine va fi viitorul preşedinte al României- l-am votat în 2004 pe Băsescu, dar trebuia să fiu complet nebun să repet prostia şi în 2009!- ne gândeam că doar o minune îl mai poate menţine pentru încă cinci ani la Cotroceni pe certăreţul ăsta. Atunci, în 2009, cum nici Mircea Geoană nu mi se părea o alternativă, am preferat să stau acasă.

Nu ştiam încă, la acea vreme, cât de la butoane se află Băsescu şi oamenii lui. Nu ştiam cât de supuse îi sunt instituţiile de forţă lui Băsescu, cât de mafiot era Statul care de cinci ani îl avea în frunte pe fostul contrabandist de blugi şi de vido-uri, pe fostul trimis la Anvers al lui Nicolae Ceauşescu, unde fără îndoială că plecase cu toate avizele Securităţii. Nu ştiam cât de instruiţi erau ambasadorii spre a manipula şi corecta din pix votul Diasporei în favoarea aceluiaşi Băsescu. Nu ştiam cât de supus îi este recent pensionatul şef al STS, dl. Marcel Opriş.  Şi nu ştiam nici cât de ticălos era moderatorul dezbaterii finale, un tinerel mereu nervos, veşnic pus pe surprize, cotat pe vremea aceea drept un gazetar cu principii, chiar şi cu dileme, pe nume Robert Turcescu. Pe care însuşi Băsescu îl impusese în postul de arbitru. Probabil că o făcuse prin ordin de zi pe Unitatea Presă” din care prin 2011 aveam să aflăm că face parte ofiţerul acoperit Turcescu Robert.

De abia acum, în 2017, aflăm cât de prostiţi am fost cu toţii atunci, în 2009. Când am văzut în Băsescu ultracinstitul. Cum Năstase nu era deloc o alternativă, am recurs la votul negativ. Am ales între ce s-a dovedit doar mai târziu a fi două rele. Şi mai vedem cât de tupeist, ca să nu zic altfel, este insul care timp de zece ani şi-a bătut joc şi de noi, şi de România. Care şi acum îşi îngăduie să râdă gros şi să ne spună sfidător că, dacă se dovedeşte că adevăratul câştigător al prezidenţialelor din 2009 a fost Mircea Geoană, el,Traian Băsescu, ar avea dreptul să mai candideze o dată pentru un mandat în fruntea României. Cum să nu o facă dacă Parchetul închide dosarul, iar Comisia parlamentară care se face că ar cerceta problema este una de râsul lumii? Cu tot felul de clovni trişti în componenţă aşa cum este pesedistul Liviu Pleşoianu. Dornic să îşi facă imagine în vederea obţinerii unui nou mandat de parlamentar. Omul e grijuliu cu propria soartă, îşi construieşte de pe acum viitorul, lucru perfect posibil în ţara lui pseudo. Un loc în care în 2019 acelaşi Liviu Pleşoianu se pregăteşte să reediteze pitoresca figuraţie a neuitatului Brătianu-Cartof!

Atitudinea lui Pleşoianu nu este decât o variantă minoră a marii neruşinări a campionului naţional în domeniu, astăzi senator şi preşedintele PMP, pe numele lui Traian Băsescu! Care acum dă interviuri posturilor bulgăreşti de televiziune spre a demola lupta anticorupţie din România. Doar spre a-şi salva propria piele, pe cea a fiicei lui, Ioana, şi a Julietei ultra-vopsite, madam Elena Udrea!

Culmea e că  Băsescu mai are încă şi pe cine duce de nas în România! Avea dreptate Cristian Tudor Popescu când afirma că rezervele de naivitate (mă rog, el zicea prostie) ale acestei naţii sunt inepuizabile! 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite