Politică

articolul anterior articolul urmator

Câte compromisuri va mai face de aici încolo dl. Klaus Iohannis?

42
29 Jul 2019 09:02:00
Mircea Morariu

Preşedintele Klaus Iohannis a devenit peste noapte băiat bun. De treabă. Băiat Gigea. Şi-a căutat în mare grabă magnificul lui stilou Mont Blanc şi a semnat, în termenul legal, chiar cu o mică aniticipaţie, decretele de numire în funcţie ale noilor miniştri, aşa cum a fost pofta Vioricăi Dăncilă, a CExN al PSD şi a muribundului ALDE, cu Călin Popescu-Tăriceanu cu tot.

Nici cel mai mic refuz, nici cea mai mică remarcă, nu tu urmă de reproş sau de repulsie la gândul că dl. Nicolae Moga, noul ministru de Interne, este binecunoscut datorită apropierii lui dezonorante de grupul infracţional Nicuşor Constantinescu-Radu Mazăre care a prăduit deopotrivă şi municipiul, şi judeţul Constanţa. Nu au trecut nici două zile după învestirea ca ministru a d-lui Moga şi a intervenit tragedia de la Caracal. L-am văzut pe dl. Moga citind declaraţii de presă din care în mod evident el însuşi nu înţelegea nimic. Este un neofit. Un om de partid. Complet nepotrivit funcţiei pentru care a fost propus de d-na Dăncilă şi validat de semnătura domnului Klaus Iohannis.

Dl. Iohannis nu a avut nici cea mai măruntă remuşcare în clipa în care şi-a pus aceeaşi graţioasă semnătură pe Decretul care o recocoţa în postul de ministru pe doamna Ramona Mănescu, aceasta în pofida acuzaţiilor de afaceri imobiliare dubioase ori a incapacităţii crase şi a cinismului pe care le-a probat cucoana respectivă când a fost ministru al Transporturilor. Doamna Mănescu are vini şi în felul în care nu şi-au făcut datoria cei care trebuiau să prevină tragedia din Apuseni din anul 2014, însă de aceasta puţin i-a păsat domnului preşedinte.

În guvern s-a văzut promovat şi insul cu figură de Buster Keaton pe nume Mihai Fifor despre care. ţinând cont doar de felul în care a trecut din ipostaza de servant credincios al d-lui Liviu Nicolae Dragnea la aceea de umbră fidelă a d-nei Viorica Vasilica Dăncilă, putem aprecia fără nici cel mai mic dubiu că este complet lipsit de caracter. Nu caracterul sau absenţa lui pare să îl fi pus pe gânduri pe dl. Iohannis.

Cum se explică oare excesul de zel şi de drăgălăşenie neaşteptată ale d-lui Klaus Iohannis? Să îl fi pus la colţ prevederile mult mai drastice ale noului Cod administrativ adoptat în folos propriu, prin OUG, de şleahta guvernamentală îmbogăţită începând de miercuri cu doamna Mănescu şi cu domnii Fifor şi Moga? Să fi luat în serios dl. preşedinte ameninţarea cu sesizarea la Curtea Constituţională la care s-a dedat eternul transpirat şi veşnic aspirantul la premiul Nobel pentru literatură, dl. Varujan Vosganian? Care în loc să fie atât de preocupat de soarta doamnei Mănescu, ar face mult mai bine să înceapă deja să se gândească în ce partid se va înscrie după ce praful şi pulberea se vor alege din minusculul ALDE. Nu-i vorbă, dl. Vosganian este neîntrecut la capitolul aviatorism politic.

Nu. Nici vorbă. Nimic din toate acestea. Sunt aproape sigur că dl. Iohannis a semnat, cum se spune, ca primarul, cele trei numiri pe care, în mod firesc, ar fi trebuit să le arunce la coşul de gunoi. A făcut-o din nedemne şi urât mirositoare raţiuni electorale. Mai concret. Dl. preşedinte a pus pe cele două talere ale cântarului ce pierde şi ce câştigă dacă îşi dă binecuvântarea în vederea propulsării în guvern a sus-menţionatei triade cu condicuţă.

Indiscutabil, dl. Iohannis este conştient că în urma neinspiratei lui decizii devenite publice la mijlocul săptămânii ce se încheie a pierdut voturi. Şi nu puţine. Ale celor care l-au iertat pentru gafa de proporţii comise cu ocazia numirii ca premier a doamnei Viorica Vasilica Dăncilă, care i-au trecut cu vedere şi laşitatea de care a dat dovadă atunci când a certificat demiterea din fruntea DNA a d-nei Laura Codruţa Kövesi şi care, speră dl. preşedinte, îi vor scuza şi ceea ce a făcut miercuri. La fel de clar îi este d-lui Klaus Werner Iohannis - nu mă îndoiesc de asta nici o clipă - că turul al doilea al prezidenţialelor, în care aproape sigur se va întâlni cu dl. Dan Barna, candidatul USR-PLUS, va fi arbitrat de votanţii PSD. Adică de cei care se vor prezenta la urne după ce d-na Dăncilă va fi ieşit din cursă şi îşi va fi şi scris deja demisia din fruntea PSD. La ei, la voturile electoratului PSD pe care dl. Iohannis vrea să îl câştige s-a gândit mai mult ca sigur în clipa în care a decis să îi pună în pâine şi să le dea un os de ros doamnei Mănescu şi d-lor Fifor şi Moga. Numai că, după aceasta, de votul meu dl. Iohannis s-a cam şters pe bot. Câţi ca mine? Câţi votanţi au început oare deja să se gândească la câte compromisuri va face ca să se vadă reales, dar şi după realegere dl. Iohannis? Şi chiar să se teamă de asta.

Deocamdată, dl. Iohannis trebuie să facă ordine la STS, să ne spună de ce serviciul e prost, din care motive nu performează, bâjbâie şi de ce îi menţine în funcţie şeful, un general nu doar incapabil, ci şi laş. Imposibil de văzut la faţă în aceste zile în care STS se află în mod vădit în culpă. Românii s-au cam săturat să-l vadă doar ieşind, din când în când, la câte un final de week-end, la o ceartă cu PSD-ul, cu guvernul, cu insolentul Tăriceanu, cu cinica Viorica Vasilica Dăncilă.

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

42 Comentarii

Depeter
29.07.2019, 09:28:03

Dl. Iohannis nu poate sa pescuiasca inca un mandat, nu merita! AR trebui ca toti care inca avem lacrimi in ochi sa: "Plecaţi toţi, voi, cei buni! Nu mai giraţi incompetenţa ucigaşă a celorlalţi" asa cum bine a spus o fosta operatoare de 112. Cred ca o greva contra sistemului, asa cum a cerut si dl cu #sieu, ar fi foarte necesara. Cred ca societatea civila ar trebui sa atentioneze sistemul pentru nenumaratele gafe care din prostie sau rea intentie le face.

0 (6 voturi)
Edmond Bodha
29.07.2019, 09:35:13

Abia acum, dupa aceste cumplite crime de la Caracal, care cumulate cu reactia stupefianta a autoritatilor, dau tabloul unui caz si mai grav decat Colectiv, s-a vazut pe de-a-ntregul cate parale face acest presedinte. Intr-un discurs cu un adevarat limbaj de lemn, lipsit de nervul care se cerea, si total lipsit de empatie, el se lua la tranta iarasi cu Guvernul, intr-o vesnica cursa pentru voturi. Felul in care vorbeste si accentueaza aiurea cuvintele, ritmicitatea de robot defazat contureaza o persoana aflata la limita autismului. Probabil era ocupat cu prospectarea ofertelor pentru un nou concediu binemeritat si a fost prins pe picior gresit. Desi l-am sustinut in 2014, nu m-am entuziasmat prosteste la fel ca marea majoritate a romanilot (vazusem prea multe in ultimii 25 de ani si eu nu uit usor), si iata ca nu m-am inselat.

-2 (6 voturi)
Vanatorul/d.c.
29.07.2019, 09:37:52

Se intreaba (retoric) domnul Morariu: ”Câte compromisuri va mai face de aici încolo dl. Klaus Iohannis?” Sa fim seriosi..! Pe o nuliate politica ca Iohannis nici macar compromisuri nu-l duce mintea sa faca singur..! Compromisurile le fac ce-i care l-au plantat la Cotroceni si ii invart cheița ca se le semneze ..”ca primaru”..! Daca cei carora le datorea huzurul si ”clasarea” celor 17 dosare penale ii ordona sa numesca intr-o functie pe unul de-al lor, il numeste fara sa comenteze, chit ca respectivul e omul mafiei pesediste. un ”sobolan rosu1, etc..! Apoi , spre final, domnul Morariu atinge o ”coarda sensibila” : ”Deocamdată, dl. Iohannis trebuie să facă ordine la STS, să ne spună de ce serviciul e prost, din care motive nu performează, bâjbâie şi de ce îi menţine în funcţie şeful, un general nu doar incapabil, ci şi laş.” Inca de cand a devenit mazeta gruparilor de interese antiromanesti care l-au plantat la Cotroceni, Iohannis a facut tot ce-a putut pentru a intimida si decredibiliza MAI si fortele de ordine din Romania, cocolosindu-i insa pe procurorii abuzivi si corupti si pe generalii serviciilor care-si fac propriile jocuri politice cu ajutorul lui (STS, SRI, SIE). Am urmarit declaratile lui de aseara, duminica, ora 20. Practic escrocul asta imobiliar cu 17 dosare penale ”clasate” si cu tupeu de caruțaș, a incercat din nou sa-i ia de prosti pe romani si să mai castige ceva voturi, punand toata vinovatia in cârca mafiei pesediste, de parca mafia lui, mafia liberala, el insusi si serviciile n-ar fi mancat nici usturoiul amatorismului, delasarii, imposturii si complicitatilor de tip mafiot si nici gura nu le-ar mirosi a..culpa si propaganda maoist-securistica..! Inva o dova da ca: PSD si PNL Aceeasi mizerie..! (Cei care-i invart cheița lui Iohannis, ar putea considera (pe buna dreptate) ca individul are mintea prea inceata chiar si pentru tipul de marioneta pe care si l-au dorit ei plantat a Cotroceni..! Caz in care ”ii vor gasi un inlocuitor” inca din vara asta..!)

-7 (7 voturi)
Vanatorul/d.c.
29.07.2019, 10:07:33

Si apropo..Stiati ca daca daca cei care l-au plantat la Cotroceni pe Iohannis ”il lasa jos din brațe”, acesta, Dorel ”fara Cuier”, impostorul care si-a dat aere imperiale ca un fanfaraon cu minte putina, neteda si inceta, nici nu mai intra in turul al doilea al alegerilor prezidentiale..?

-7 (7 voturi)
Dan Dinu
29.07.2019, 10:25:17

Recunosc că l-am votat pe Iohannis în toamna anului 2016. Era preferabil măgarului declarat care era Ponta. Dar de atunci încoace trecu ceva vreme. Am în minte secvenţa de timp în care Iohannis "a decis să mai dea o şansă pesedeului". Figura lui din clipa aceea poate fi material didactic pentru diagnosticarea demenţei senile. Nu vreau să spun că domnul preşedinte este un om prost. Vreau să spun doar că avea o expresie de cretin foarte convingătoare. Nu mai pomenesc de demiterea grosolană a doamnei Kovesi. Iar acum îl numeşte pe domnul Moga ministru de interne. Un om cu dizabilităţi intelectual cognitive evidente pentru oricine îi ascultă bolboroselile. Mai puţin pentru Iohannis. Aşa cum se conturează lucrurile, Iohannis va fi canditatul prezidenţial al USL-ul refăcut ad-hoc de Iohannis pentru realegerea dumisale. Personal, voi vota cu Dan Barna.

+4 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (42)

Modifică Setările