Câte materiale sanitare produce România în lupta cu pandemia. Bilanţul făcut de consilierul premierului Orban

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tănase Stamule, consilier de stat pe probleme economice
Tănase Stamule, consilier de stat pe probleme economice

Tănase Stamule, consilierul premierului Ludovic Orban pe probleme economice, prezintă situaţia producţiei interne de materiale sanitare pentru combaterea pandemiei. Câte măşti, combinezoane şi ventilatoare poate produce România şi mai ales când vor fi livrate.

”În ultimele zile a evoluat situaţia producţiei interne de materiale sanitare. Este important să avem o imagine la zi pentru a înţelege că rezolvarea e în mâinile noastre:

1. Cel mai important este faptul că am aprobat prin OUG omologarea produselor de către laboratoarele specializate a MAPN. În România nu mai existau laboratoare care să omologheze echipamentele de protective iar producătorii nu aveau unde să se acrediteze. Existe deja peste 400 de cereri depuse de către antreprenorii români pentru omologarea produselor.

2. Măştile trei straturi – deja se produc în România la Oradea. Exista încă 10 linii de producţie care vor ajunge săptămâna viitoare în România, iar începând cu 15 aprilie vom putea produce intre 1-2 milioane de măşti pe zi. Din fericire, pentru aceste măşti, materia primă se produce în România. Asta înseamnă că în curând, din producţia internă se vă putea da şi la vânzare în piaţă. Momentan toată producţia este cumpărată de stat pentru a fi folosită de sistemul de sănătate. Estimarea mea este că în 3-4 săptămâni vom putea acoperi cererea interna din producţie proprie.

3. Măştile FPP – pe 15 aprilie vine prima linie de producţie în România, iar în două săptămâni de la instalare vom putea produce aproximativ 40 000 de măşti pe zi. Momentan cunosc o singură firmă care a importat utilajul, se poate să fie şi altele. Acest tip de măşti sunt doar pentru sistemul de sănătate şi probabil că vom putea asigura nevoia internă tot în câteva săptămâni. Provocarea aici vă fi să găsim materia primă, care trebuie importată din Turcia sau China. Firma care aduce utilajul a dat asigurări că se vă descurca.

4. Combinezoane – săptămâna viitoare un producător mare de textile industriale doreşte să omologheze în laboratoarele MAPN un cobinezon dintr-un material făcut de ei, ce urmează ulterior să fie produs în serie de către marile fabrici de confecţii. După omologarea modelului, nu vom avea problem de producţie deoarece materia prima vine 100% din România. De la o fabrică din Buzău vine fibra şi de la fabrica din Vălcea va veni materialul textil. La acest produs, este probabil să putem dezvolta în curând inclusiv capacităţi de export.

5. Ventilatoare – doi mari producători mondiali, unul din SUA şi unul din Irlanda au pus la dispoziţie blueprint-urile pentru a face aparatele, inclusiv schiţele la nivel de piese. Au fost discuţii la un nivel foarte înalt pentru a accelera acest lucru. Se încearcă acum de către marile firme din industria auto din România construcţia unui aparat pilot. Estimarea este că vor putea fi produse în serie într-o perioadă de 6-8 săptămâni, dacă totul decurge cum trebuie.

6. Aparate RT-PCR: avem deja peste 40 în România şi vom ajunge undeva spre 80 până la sfârşitul lunii. Foarte probabil că vom creşte capacitatea de testare la 6-8000 de teste pe zi de la 6-700 pe zi la începutul crizei. Creşterea capacităţii ţine azi exclusiv de rapiditatea cu care vom putea instrui experţi pentru a analiza testele. Avem suficiente kituri de testare şi recoltoare.

7. Viziere – cu susţinerea mediului privat, s-au cumpărat zilele astea câteva sute de imprimante 3D de către ONG-uri, iar acestea vor dona producţia către spitale. Există din ce ştiu şi producători care vând deja acest produs. Aici nu avem o problema de producţie.

Toate aceste lucruri se pot face şi pot ajuta doar atâta timp cât lumea respecta regulile distanţării sociale. Este nevoie de timp pentru producţie iar în această perioadă trebuie să respectăm regulile pentru a nu supraaglomera spitalele. #statiacasa”, susţine Tănase Stamule. 

Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, afirmă că se duce ”o adevărată luptă de gherilă comercială” pentru procurarea materialelor necesare în lupta împotriva pandemiei, fiind folosite toate ”armele” şi resursele politice şi diplomatice posibile. Dancă vorbeşte despre contracte ferme de achiziţii internaţionale anulate fără ezitare la prima contra-ofertă mai mare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite