La Camera Deputaţilor, PSD numără 137 de membri, cu tot cu deputaţii ALDE şi PPUSL, care activează în grupul parlamentar al PSD. Social-democraţii au pierdut zilele trecute doi deputaţi: Luminiţa Jivan şi Emilia Meiroşu (înscrisă deja în PNL). ProRomânia mai vine cu 21 de voturi. În total: 158 de voturi.
La Senat, PSD a rămas cu o zestre de 70 de oameni, după demisia fostului ministru al Culturii, Daniel Breaz. Trei voturi mai vin de la ProRomânia, plus încă unul de la Călin Popescu Tăriceanu, care figurează ca independent, spre deosebire de restul sentorilor ALDE, care fac parte din grupul PSD. Total: 74 de voturi. Prin urmare, PSD şi asociaţii din Parlament adună 232 de voturi favorile moţiunii în cele două Camere, cu unul sub limita majorităţii.
În mod normal, ar fi o formalitate pentru Marcel Ciolacu să convingă încă un parlamentar să voteze împotriva Guvernului Orban. Grupul minorităţilor naţionale numără 17 deputaţi, dintre care jumătate au votat întotdeuna cu PSD în ultmii patru ani. În afară de grupul minorităţilor naţionale, în Parlament mai „zburdă” alţi 15 aleşi neafiliaţi, provenind din PMP, USR sau chiar PSD. Aşadar, Marcel Ciolacu ar puitea strânge lejer o majoritate pentru trântirea Guvernului, chiar şi fără UDMR. Cu o condiţie: să nu mai treacă nimeni în tabără PNL.
Liberalii poartă negocieri intense cu mai mulţi parlamentari ai PSD, dar şi cu grupul minorităţilor naţionale, susţin surse politice pentru Adevărul. PNL mizează pe absenţa unor senatori şi deputaţi social-democraţi la votul pentru moţiunea de cenzură, astfel încât Marcel Ciolacu să nu adune 233 de voturi. Pe de altă parte, secretarul general al PSD, Paul Stănescu, i-a ameninţat pe parlamentarii social-democraţi că vor fi daţi afară din partid dacă nu se prezintă la vot.
Într-o şedinţă online cu liderii PNL din teritoriu, premierul Ludovic Orban i-a asigurat că moţiunea de cenzură nu va trece de votul Parlamentului, susţin surse politice pentru Adevărul. „Vom trece cu bine şi peste ziua de luni, apoi ne vedem liniştiţi de campanie, de guvernare şi de alegeri. Moţiunea nu trece”, le-a spus premierul Ludovic Orban liderilor PNL din ţară, într-o şedinţă pe teme de campanie. Luni va fi votată moţiunea de cenzură depusă de PSD.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
37 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
chiar e straniu ca minorotățile naționale să decidă soarta țării. dacă vor drept de vot, să intre în partide, ca vosganian și ceilalți.
Si uite asa, minoritarii decid soarta majoritatii ! Dar pentru asta trebuie sa ii "multumim" in primul rand nenorocitului tradator, sluga moscovei, ion iliescu - care a permis infiintarea de formatiuni (haite) politice pe criterii etnice, pentru ca asa ii dictau interesul de moment si stapanul de la rasarit.
Parerea mea e ca Ciolacu, Grindeanu, Dâncu, Stanescu si celeleate ”drone” plantate de catre Noua Securitate in leadership-ul mafiei boschetului cu 3 trandafiri fac doar..circ cu motiuea asta de cenzura. Circ destinat iobagimii electorale a PSD-ului, care nu-i prea pretentioasa..O multumesti cu circ si paine..!
Da, Andrei Tirighie, cu atât mai mult cu cât reprezentanții în Parlament ai unor minorități de 1.000 de minoritari, ba chiar 300 (rutenii) ne costă 11.000 € pe lună!
Trece, nu trece, aiureli! Atita vreme cit PSD a transformat tara intr-o republica parlamentara si acolo are majoritatea, poate decide ce vrea, asa cum a facut si pina acum...
Vezi toate comentariile (37)