Câteva calcule pentru (ne)liniştea lui Nicuşor Dan

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

L-am urmărit cu mare atenţie pe Nicuşor Dan când a fost, săptămâna trecută, invitatul colegului meu Sebastian Zachmann la Adevărul Live. Nu am descoperit ceva nou în discursul său. Mai bine spus, este în continuare în declin la nivelul ideilor politice.

Are mai nou o obsesie: numără voturi. Orice decizie politică pe care ar trebui să o ia este transformată în voturi. Cât pierde sau cât câştigă? Tema aia ne aduce voturi, cealaltă nu... A devenit un contabil. Nu vreau să par răutăcios, dar contabilii au ceva în felul lor de a fi care nu-i face populari.

Pentru contabilul Nicuşor Dan, un votant al PSD este egal cu unul al USR. Corect matematic. Problema e că pentru un votant PSD, după care aleargă disperat, Nicuşor Dan pierde doi-trei dintre cei care au votat USR în 2016. Iar aici matematica se întoarce împotriva sa: nu dă cu plus, ci cu minus. Şi mai e vorba şi despre calitatea votantului. În loc să numere voturi, Nicuşor Dan ar trebui să-şi răspundă la întrebarea ce fel de voturi vrea să obţină? De la ce fel de oameni?

Cu actualul număr de membri, USR nu acoperă nici măcar secţiile de vot din Bucureşti.

Pentru că tot are aplecare pentru numărat, îi prezint lui Nicuşor Dan un calcul: partidul pe care l-a creat are în acest moment puţin peste 1.700 de membri. Adică, la peste un an de USB şi zece luni de USR, prin buna lui organizare, secondat de locotenenţii Cristian Ghica şi Mihai (Mişu) Moldovan, s-a reuşit performanţa ca în USR să fie aduşi, în medie, 35 de oameni pe unitate administrativ teritorială (42 de judeţe plus cele şase sectoare ale Capitalei). Dacă ne gândim că USR a primit la alegerile parlamentare din 2016 aproximativ 630.000 de voturi, devine clar cât au muncit Nicuşor&CO pentru creşterea bazei partidului, pentru asigurarea resursei umane necesare în viitoarele lupte electorale. Cu actualul număr de membri, USR nu acoperă nici măcar secţiile de vot din Bucureşti. Dacă vor miza tot pe voluntari, atunci să se roage la Dumnezeu să nu fie prin ţară concerte cu Coldplay, U2 sau Metallica. În fine, acum, la USR, e linişte în acest sens: e vară, e caniculă, iar intrările în partid sunt „îngheţate“.

Indiferent care va fi rezultatul, partidul se va rupe, nu imediat, ci în doi-trei ani.

Dacă tot gândeşte în număr de voturi, ar fi fost mult mai uşor pentru Nicuşor Dan să conserve bazinul electoral al USR. O poziţionare împotriva modificării Constituţiei pe tema definirii familiei nu i-ar fi adus mai puţine voturi, ci doar ar fi îngheţat, pentru o perioadă, bazinul său electoral. În afara de Clotilde Armand şi alţi câţiva lideri, insuficient de bine poziţionaţi în USR, nimeni nu ar fi contestat vehement o asemenea decizie. Actuala formulă din Constituţie referitoare la familie este suficient de clară pentru a „salva“ România de pericolul „progresiştilor“ care doresc legalizarea relaţiilor dintre persoane de acelaşi sex. Cu toate acestea, Nicuşor a ales să fie de partea Coaliţiei Pentru Familie (pe logica numărului de voturi), o entitate nedefinită, susţinută de PSD, Antena 3 şi RTV. A făcut din această temă, a definirii familiei, una capitală pentru USR şi, mai mult, prin demisia sa a denaturat dezbaterea şi a dus-o în zona întrebării „Vreţi sau nu să mă mai întorc în partid?“. Miroase a şantaj. Emoţional, bineînţeles.

Indiferent care va fi rezultatul, partidul se va rupe, nu imediat, ci în doi-trei ani. Va avea şi Nicuşor Dan partea lui, una mai mică decât în 2016, dar, speră el, cu potenţial mare... în rândurile spectatorilor Antenei 3 şi RTV.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite