Politică

articolul anterior articolul urmator

Câteva întrebări despre congresul USR-PLUS, ca să nu fim luaţi de proşti

8
17 Aug 2020 22:52:35
Lulea Marius Dorin

În acest weekend a avut loc congrestul comun al USR şi PLUS şi prin care s-a decis fuziunea celor două partide. Congresul s-a desfăşurat online şi a reunit câteva mii de participanţi din care doar câteva zeci au luat cuvântul. Decizii importante au fost luate.

Întâmplător cam ştiu cum stă treaba cu partidele politice şi care este modalitatea juridică prin care acestea îşi modifică statutul sau se poate decide fuzionarea sau dizolvarea unei formaţiuni politice. 

Tocmai de aceea îmi permit să lansez nişte întrebări către Dan Barna şi Dacian Cioloş, aparent persoanele care conduc partidul unificat la acest moment.

1. Dacă statutul celor două partide permite aprobarea unor decizii importante, precum fuzionarea şi modificarea de statut, în cadrul unui congres online (nu am văzut aşa ceva în statutul celor două partide, iar fuzionarea în fapt înseamnă dispariţia fostelor structuri şi apariţia uneia noi);

2. Dacă miile de participanţi online au aplicat semnătura electronică pe documentul de modificare, singura modalitate prin care ar putea fi recunoscute deciziile congresului de o instanţă de judecată din România, cea care validează modificarea de statut, ceea ce nu cred că s-a făcut deoarece nu se pot aplica câteva mii de semnături electronice pe  un statut, plus că ştiu sigur de la unii participanţi că nu s-a întâmplat aşa ceva;

3. Cum participă cele două partide la alegerile locale din moment ce semnăturile au fost strânse înainte de fuzionare pe două partide diferite, dar modificarea de statut, dacă ea ar fi reală, ar implica dizolvarea celor partide şi apariţia unuia nou ce nu dispune de semnături; cum soluţionaţi juridic perioada dintre congres şi recunoaşterea de instanţă?

4. Cine va reprezenta juridic partidul / partidele în perioada dintre congres şi aprobarea lui de către o instanţă de judecată; practic vă aflaţi într-o incompatibilitate legală deoarece: dacă se aprobă noua organizaţia politică înseamnă că acest lucru s-a întâmplat de la momentul celor două congrese comune, însă cum congresul nu este încă validat, nu putem şti dacă el a întrunit condiţiile legale aşa că la registrul partidelor politice nu se va realiza modificarea imediat, ci numai după decizia instanţei de judecată.

Cum cred eu însă că se întâmplă cu adevărat: congresul a fost doar o chestie fictivă din punct de vedere legal (juridic), partidul cu care se merge în alegeri este USR în timp ce PLUS va fi părăsit, iar membrii vor fi nevoiţi să semneze adeziunea la USR.

Tocmai de aceea a apărut pe piaţă o afirmaţie precum că noul partid pe moment se va numit USR şi apoi USR-PLUS... Adică nu se modifică nimic prin acest congres online, USR rămâne cu calea lui şi absoarbe pur şi simplu membrii PLUS. Dar puteaţi spune asta şi fără mascarada de care am avut parte.

Nu m-aş fi aşteptat la un aşa amatorism la un partid care se pretinde că este o forţă politică.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

petre ion
18.08.2020, 04:21:30

Este vorba de o preluare oarecum ostila a usr de catre plusaci,miscare politica pregatita pentru a pune in fruntea asazisului usr pe Ciolos,omul lui Macron...Barna va trece repede in penumbra.

-4 (4 voturi)
Alexandru Bublic
18.08.2020, 05:51:45

Domnu' inginer constructor Lulea, n-ai, bre, vreun pod, vreo scoala, vreun gard de construit ?

+1 (3 voturi)
Utilizator Adevărul
18.08.2020, 06:07:57

Comentariu considerat abuziv.

Iulian Arion
18.08.2020, 07:00:04

Pana la validarea de catre o instanta, se mentine starea juridica anterioara. Precedentul juridic este unirea Transilvaniei cu Romania. Aceasta a fost autonoma pana la semnarea Tratatului de la Trianon. La nivel comun, al cetateanului, subiectul acesta este unul fals. In tarile de la austria spre vest, dar si in Grecia, ponderea pensiilor este de peste 12% din PIB. In Romania, este de 7%. Cu toate acestea guvernantii si politicienii se opun cresterii punctului de pensie pe motiv ca nu mai raman bani de investitii, in timp ce 9 miliarde destinate infrastructurii mari sunt neutilizate. Alte miliarde destinate dezvoltarii rurale sunt in aceeasi situatie. Alte miliarde destinate dezvoltarii regionale si coeziunii sociale stau neutilizate. Lor le place sa "investeasca" din fondurile de pensii, doar pentru a nu scadea profitul firmelor (zicerea lui Orban Ludovic) sau pentru dublarea numarului milionarilor in doi ani, fosta pm, din PSD: https://adevarul.ro/economie/bani/numarul-saraci-romania-s-a-injumatatit-numarul-milionari-dolari-s-a-dublat-1_5db41f4a892c0bb0c6ef9c6e/index.html Nici USR nici PLUS nu guverneaza.

-1 (3 voturi)
Iulian Arion
18.08.2020, 07:04:39

Vrem alegeri on line, atat cand alegem reprezentantii cat si atunci cand ii revocam! Vrem democratie participativa! Partidele sunt structuri anacronice. Intra in coliziune cu Declaratia Universala a drepturilor omului prin promovarea competitorilor ca dusmani. Ei se vorbesc de rau, nu se respeca nici pe ei nici pe noi. La fel propagandistii din mass media. In mocirla politica, se improasca unii pe altii pentru a obtine puterea politica, pe care sa o exercite discretionar! Propagandistii sunt si ei parte a acestei mizerii.

-1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările