Politică

articolul anterior articolul urmator

Câţi ani au trecut degeaba din Decembrie 1989?

28
27 Oct 2021 18:43:23
Cristian Unteanu

Mulţi. O generaţie pierdută. Parcă degeaba. Parcă fără speranţă, fără schimbări, cu politicieni din generaţia asta de acum care, fără o umbră de ezitare, îi întorc pe nefericiţii de care ar trebui să aibă grijă exact în umbrele îngheţate le celei mai cumplite perioade din istoria comunismului românesc. Poate chiar mai rău.

Am citit pe fluxurile de ştiri din iubita noastră ţară o veste absolut incredibilă şi care, doar în câteva rânduri, sintetizează falimentul guvernării actuale. Veţi spune că, pe fond, nu era deloc greu, dar este vorba de condamnarea întregii noastre clase politică, dezveluată, în cel mai bun caz refanarizată, oricum în afară de normele fizice minimale de civilizaţie ale secolului în care trăim. Uitaţi care este distanţa uriaşă, prăpastia reală care ne desparte de lumea civilizată de alături de noi.

Iată ştirea care priveşte oraşul din care a pornit flacăra Revoluţiei Române:

"Problema căldurii din Timişoara a fost rezolvată parţial, pentru o săptămână.

Primarul Dominic Fritz a anunţat încheierea unui contract de gaz care asigură căldura pentru o săptămână, în regim de avarie. „Am reuşit să găsim o soluţie de avarie cu un alt furnizor de gaz. Încheiem în aceste ore un contract de urgenţă pentru o cantitate de gaz care asigură clienţilor Colterm căldura şi apa caldă pentru o săptămână, într-un sistem minimal. Plata o asigurăm în avans din bugetul local: 5 milioane de lei, toţi banii de care dispunem momentan. În seara asta, Colterm va fi reconectat la gaz şi va putea reporni sistemul de încălzire. Din păcate, va putea opera doar cu CET Sud cu un consum minim de gaz, ceea ce va asigura funcţionarea sistemului preponderent în orele de noapte. Spitalele vor avea căldură fără întrerupere”, a anunţat primarul Dominic Fritz. Potrivit edilului, se caută în continuare soluţii pentru a rezolva problema pentru toată iarna, iar „susţinerea din partea bugetului de stat va trebuie să joace un rol important, acest lucru fiind valabil pentru toate companiile de termoficare din România”. „Urmează o perioadă grea pentru toţi din cauza creşterii preţului la gaz şi energie electrică şi facem tot ce putem la nivel local şi naţional să o trecem cu bine. Costuri însă vor fi, pentru toţi, iar Timişoara a fost un semnal de alarmă. De aceea este necesară o soluţie naţională care să sprijine şi consumatorii cu centrale proprii şi pe cei conectaţi la sistemele publice de termoficare. Devine din ce în ce mai clar că putem să depăşim această criză prin solidaritate, dialog pe soluţii comune şi sinceritate faţă de cetăţeni”, a transmis primarul Dominic Fritz. Reamintim, Timişoara a rămas fără căldură după ce EON a oprit furnizarea gazului pentru Colterm".

Practic, asta ar fi definiţia trăitului de pe azi pe mâine, al supravieţuirii de animale înfrigurate şi cu coteţe încălzite doar pe timp de noate, într-unul dintre marile oraşe ale României, ţară care este, pentru cei care aţi uitat, Stat Membru UE şi NATO.

Sigur că e criză, cum spunea atât de plastic domnul Preşedinte, dar politicienii, edilii, ar fi trebuit - dacă tot nu-l cred şi cam puţin le mai pasă de ce zice Dânsul - atunci măcar să-şi fi adus aminte, din timp, de expresia doar aparent simplistă folosită de predecesorul său care, ingenuu, descoperea adevărul că "iarna nu-i ca vara" ("Im Wint ist es nicht wie Sommer!"- cum s-ar zice pe limba lor).

Caz în care, totuşi, cum se poate ca cineva să-şi permită, primar şi prefect de giudeţ, să vorbească despre contracte de urgenţă valabile pentru o săptămână? Chiar vor să discrediteze definitiv şi irevocabil rezultate generale ale unei guvernări excepţionale cum a fost cea a guvernelor Câţu şi să ridiculizeze certitudinile date zilnic de ministrul demisionar al energiei cum că totul e în regulă şi că rezervele sunt acolo, depozitele sunt pline, staţi liniştiţi pe locurile voastre?

Termenul de "haloimăs" este mult prea blând.

În realitate, nimeni nu mai ştie nici ce să facă şi, mai ales - dramă supremă în trăirea profundă a românului - nu ştie cu cine să se dea, mai precis sub ce umbrelă ar fi mai prudent să se pună.

Drept care, aşa cum ne-a învăţat deja, chiar şi mesajul în stil eroic al premierului desemnat-ministru-general Ciucă nu mai poate, în actualele condiţii decât să transmită partenerilor externi că suntem poate în criza cea mai intensă de la Revoluţie încoace. Dar şi că, lipsiţi de lideri autentici, negocierile sub semnul armistiţiului nu înseamnă, cel puţin deocamdată, decât perpetuarea aceloraşi jocuri care ne-au adus în situaţia de azi. Atât se poate, asta spunem că putem. Nici mai mult, nici mai puţin, deplasându-ne uşor spre mentalitatea, obiceiurile şi tipicurile de caravanserai aşezat în drumurile grăbite ale tuturor.

Când vom putea altceva?

Nu ştiu.

Nu cred că ştie nimeni. Dar, alături de noi, în indiferenţa noastră generală, ceilalţi, foştii noştri colegi din CAER şi Tratatul de Varşovia, chiar se mişcă, fiecare pe linia unui joc foarte precis definit în ritmul priorităţilor naţionale asumate şi urmate, poate greu, poate spectaculos de curajos, dar devenite cu încetul realitate.

Contractul pe o săptămână pentru încălzire doar noaptea este un simbol a ceea ce nu au ştiut şi nu au vrut să înveţe politicienii noştri, lăsând să populaţia să plătească integral decontul. Nu ei, niciodată nu ei, nici cei din Timişoara şi nici guvernanţii provizoriu demisionari de la Bucreşti vor răspunde vreodată pe motiv de incompetenţă. Dimpotrivă, citiţi ştirile, singura întrebare la care caută răspuns este cum vor aranja din nou ţintarul care să fie trimis sus la aprobare şi apoi, cu mult respect, chiar şi mai sus, pentru validarea finală.

Apoi?

Apoi să te ţii: iar guvern, iar miniştri, iar scandaluri, iar daă-i la greu cu dragostea de ţară, iar responsabilitate, iar gloria eternă a lui Ştefan cel Mare şi Mircea cel Bătrân. Evident, iar parada de la 1 Decembrie, cea mai mare realizare anuală a armatei noastre, cu domnul Preşedinte la tribună. Ce Dumnezeu mai vreţi?

În rest, numai de bine, tot mai cred că iese cu dl. Ciucă şi guvernul de iarnă de trei luni. După aceea, vine primăvara.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

28 Comentarii

muresan anna
27.10.2021, 18:59:46

Vine primavara - cine-o mai apuca! Tot ce se intampla dupa 1989, este parca un blestem, un haos. Si poate bazele acestui haos le-am pus noi, cei care ne-am dorit libertatea, dar l-am ales pe Iliescu. Apoi ce-a urmat si ce vedem, nu este altceva decat rotatia cadrelor. O spun cu amaraciune si tristete.

+13 (15 voturi)
ACR
27.10.2021, 19:28:25

Ce ar fi daca cineva ar propune ca anul acesta parada de 1 Decembrie sa fie anulata, iar costurile acesteia sa fie transferate timisorenilor?

+5 (5 voturi)
actul 1 gong
27.10.2021, 19:34:40

"falimentul guvernării actuale" ? Nu! Este falimentul tuturor guvernarilor de pana acum, este falimentul absenteismului, al votului cu picioarele, a mentalitatilor paguboase bine instalate in ADN-ul poporului. Este trist, dar credeti ca degeaba au plecat 2 milioane de romani din tara?

+10 (12 voturi)
Victor Eftimie
27.10.2021, 19:59:24

2021-1989=32 Ati primit foaia de parcurs la Universitate in 90 fara securisti si comunisti. nu s-a inteles non-istoria se vrea istorie. stii cum e aia cu BAC-ul la 35 de ani. Asa si voi..BAC-ul la 65 de ani...sau cit vreti voi s-o intindeti. bifati foaia de parcurs si mergeti mai departe. dati cu bita si minerul si va afundati si mai tare.

+2 (2 voturi)
Paun Al
27.10.2021, 20:00:39

La o solutie concreta ar trebui vazute cauzele concrete.. -restantele acumulate de vechea administratie -restantele acumulate de noua administratie -rau platnicii, baietii destepti, institutii de stat si private care nu platesc.. -pierderi mari, indeficienta.. si In final ce se poate face in fiecare caz in parte? De asta nu a functionat si nu functioneaza furnizarea de utilitati la comun, unde nu poti sa masori corect corect nici consumurile, nici nu poti sa separi consumatorii rau platnici, smecheri, de cei care isi platesc corect consumul Acum sufera toti. Un articol despre teoria chibritului.. Dincolo de calitatea clasei politice aici este vorba despre un raport comercial intre furnizori de utilitati si consumatori..in comun..carora ar trebui sa le pese.. Iar daca politicienii nu-si fac treaba, consumatorii, daca erau in stare sa coopereze, ar fi putut rezolve ei problemele.. Numai ca mentalitatea asta paguboasa, ca tot ce este dincolo de usa casei fiecaruia, nu ne intereseaza, nu-i problema noastra, ne-a adus aici.. Cand am locuit si plateam la comun utilitatile, pe scare blocului eram printre cei mai mari consumatori de apa rece si calda si caldura , pentru ca declaram corect consumurile, nu masluiam apometrele, sau inregistratoarele puse pe calorifere.. "Pierderile" pe scara la fiecare din aceste utilitati erau de cateva ori mai mar decat suma consumurilor declarate, cu toate ca nu curgeau tevile, instalatiile erau bune.. Iar pierderile se repartizau la toti, in functie de numarul persoanelor.. Pana la politicieni, hai sa vedem cum ne comportam noi, cand suntem la comun...

+12 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (28)

Modifică Setările