Politică

articolul anterior articolul urmator

Câţi imigranţi va prelua România de pe nava refuzată de Matteo Salvini

23
17 Aug 2019 09:34:23
Autor: Radu Eremia
FOTO AFP
FOTO AFP

Ministerul de Externe a anunţat, vineri, că România a fost contactată recent de Comisia Europeană şi, în urma discuţiilor, ţara noastră va prelua 10 migranţi din Malta aflaţi la bordul navei caritabile Open Arms.

„Autorităţile române cunosc situaţia din Marea Mediterană şi România a participat activ la discuţiile purtate în vederea identificării unor soluţii, atât pentru evitarea pierderii de vieţi omeneşti, cât şi pentru împiedicarea deschiderii unor breşe care să conducă la încurajarea migraţiei ilegale. Chiar dacă situaţia actuală nu poate fi comparată cu nivelul fluxurilor de migranţi din perioada 2015-2016, fenomenul rămâne foarte ingrijorator, cu o creştere semnificativă a mortalităţii în rândul migranţilor care aleg această cale”, au transmis reprezentanţii MAE, într-un comunicat de presă. 
 
Ministerul prezicează că în ciuda faptului că nu au fost făcute progrese în reformarea Regulamentului Dublin, autorităţile române au identificat, în timpul Preşedinţiei Consiliului UE, soluţii cum ar fi aranjamente temporare prin care statele membre să se poată coordona în astfel de situaţii.
 
„În condiţiile în care, în ultimii ani nu s-au înregistrat progrese semnificative în negocierea reformării Regulamentului Dublin, în timpul Preşedinţiei României a Consiliului Uniunii Europene, autorităţile române implicate au reuşit să identifice soluţii punctuale prin introducerea unui nou concept, respectiv aranjamentele temporare, un instrument fără caracter legislativ obligatoriu menit sa simplifice coordonarea dintre statele membre UE în astfel de situaţii. Acesta a avut la bază respectarea principiului solidarităţii, prin participarea la mecanismul de împărţire a responsabilităţii, pe bază de voluntariat, ţinând cont de realităţile din fiecare stat membru şi a capabilităţilor de care acesta dispune pentru a-şi asuma preluarea unor persoane aflate în nevoie de protecţie internaţională, deseori vulnerabile”, a completat sursa citată.
 
MAE aminteşte că „au mai existat situaţii similare în acest an, iar România a participat la 3 astfel de apeluri de preluare făcute de către Comisia Europeană, respectiv 2 din Italia, pentru un număr de 10 persoane şi 1 din Malta, pentru un număr de 5 persoane aflate în nevoie de protecţie, care s-au finalizat cu sosirea, până în prezent, pe teritoriul României a unui număr de 11 persoane”.
 
Prin urmare, având în vedere evoluţiile din Marea Mediterană, „România a fost contactată recent de Comisia Europeană, care coordonează eforturile de identificare a unor soluţii pentru salvarea vieţilor migranţilor. Autorităţile române au decis să raspundă favorabil, alături de mai multe state membre, privind posibilitatea de a prelua un număr limitat de migranţi, care să fie relocaţi (în cazul nostru este
vorba de 10 persoane din Malta)”, mai spune sursa menţionată.
 
Ministerul adaugă că este o decizie care arată disponibilitatea României de a contribui la efortul de solidaritate în astfel de situaţii, fiind vorba de persoane vulnerabile, care necesită protecţie, iar acest răspuns nu pune în niciun fel presiune pe sistemul românesc de azil.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

23 Comentarii

Sybil
17.08.2019, 09:47:19

inteleg ca Italia nu poate gazdui toti imigrantii ce acosteaza in porturile lor, insa nu e corect ca Italia sa aiba dreptul de a refuza, iar ceilalte state sa-i gazduiasca. Ar trebui ca macar o mica parte sa ramana in Italia, iar restul redistribuiti.

-5 (5 voturi)
Sybil
17.08.2019, 09:48:18

sunt pentru a-i primi si la noi in tara, insa tare ma tem ca nu vor dori sa ramana aici, daca nu li se ofera mare lucru. Suntem un dezastru la capitoul conditii pentru refugiati.

-9 (11 voturi)
Dan Petru
17.08.2019, 09:50:07

Pai sa-i ia Germania, ca si-asa n-are cine plati pensiile nemtilor. Sau te pomenesti ca nemtii renunta la pensiile alea din motive de umanitarism ?

+6 (6 voturi)
Stefan din Nord
17.08.2019, 10:02:27

Smecheri italienii . Nu primesc imigranti africani si asiatici care nu sunt buni de munca si vor fi o povara pentru tarile ce-i vor primi Si-au facut plinul deja cu peste un milion de romani harnici ce muncesc acolo pe rupte de la muncile de jos in agricultura constructii si ingrijirea batranilor pana in domenii de varf medicina si IT Acesti peste un milion de romani traitori in Italia prin munca lor , contribuie la cresterea PIB-ul

-2 (4 voturi)
Edmond Bodha
17.08.2019, 10:27:07

Oricum aceasta tara, Rrromania, a ajuns cloaca Europei, un stat aflat intr-o dezintegrare totala, asa ca ce importanta mai are cati imigranti primeste?

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (23)