Politică

articolul anterior articolul urmator

Câţi primari ar putea pierde UDMR dacă alegerile vor avea loc în două tururi

26
18 Jan 2020 16:23:15
Autor: News.ro
Kelemen Hunor, liderul UDMR FOTO Mediafax
Kelemen Hunor, liderul UDMR FOTO Mediafax

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) ar putea pierde între 15 şi 20 la sută dintre primarii pe care formaţiunea îi are în prezent, în cazul în alegerii primarilor în două tururi de scrutin, arată calculele făcute de partid şi prezentate sâmbătă în şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali care a avut loc la Cluj.

UDMR se opune cu fermitate schimbării legii electorale şi introducerii celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea primarilor, întrucât aceasta nu ar fi în interesul formaţiunii politice,care ar pierde până la 20 dintre primari.

„UDMR nu se va alia cu Partidul Social Democrat, dar va colabora cu toţi cei care sunt împotriva introducerii alegerii primarilor în două tururi. Vom vota moţiunea de cenzură împotriva acestui Guvern, care nu a reuşit să-şi respecte promisiunea şi se pregăteşte să modifice legea electorală prin asumarea răspunderii. Prin introducerea alegerii primarilor în două tururi putem pierde până la 15-20 la sută dintre primarii noştri, ceea ce nu este în interesul comunităţii noastre”, au transmis oficialii UDMR sâmbătă, după şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali reuniţi la Cluj.
 
În cadrul şedinţei, UDMR şi-a asumat de asemenea strângerea a 200.000-220.000 de semnături pentru susţinerea iniţiativei cetăţeneşti  privind „protecţia regiunilor naţionale, al cărei scop este ca Uniunea Europeană să acorde o atenţie specială Ţinutului Secuiesc şi regiunilor similare, şi să sprijine convergenţa economică a acestora” anunţă oficialii formaţiunii maghiare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

26 Comentarii

Tomescu Tom
18.01.2020, 16:38:26

UDMR-ul este doar un micro " partid " constituit pe bază de criterii etnice ! Dacă mâine ar apărea pe scena politică un mega partid identic, însă doar al românilor ..ar sări ca arși " politicienii " maghiari ! Ar sesiza instituțiiile UE ..și ar ieși un tămbălău imens ... Care politicieni ..chiar dacă sunt posesori ai cetățeniei române .. se consideră 100% cetățeni maghiari ... Și care luptă efectiv împotriva legilor statului în care trăiesc ! Subminează la propriu statul român ..

+10 (12 voturi)
Ionel Marcu
18.01.2020, 16:56:55

Criteriul etnic de a face politică e permis numai pentru UDMR, crede Kelemen. Ce ipocrit! Românii din localități cu peste 50% români să nu poate vota „etnic”, în turul doi și să se procopsească cu primar UDMR votat în primul tur (și singurul) numai de cei 20-40% alegători maghiari ai localității. Pesediștii nu se gândesc ce „iubiți” vor fi în Transilvania dacă le vor da primari udemeriști, localităților majoritar românești?

+4 (6 voturi)
Tomescu Tom
18.01.2020, 17:27:16

Ionel Marcu Gandește-te cum ar fi, ........... ................dacă ar fi înființată o " Uniune democrată a Românilor din România " ! Sincer , cred că asta ar fi unica modalitate prin care UDMR-ul să ajungă să fie desființat ... Fiindcă dacă dacă vor contesta această nouă " uniune " ... își vor contesta de fapt și propria lor organizație ... :))))

+4 (6 voturi)
ovidiu 19
18.01.2020, 17:21:49

Treaba e ca ne legam de unguri totdeauna. Ca ne face bine la ficati. Daaar, minoritatea aia, de 4 ori mai mare. Rrroma, de 5 milioane? Nu fac politica. Dar daca ai treaba si nevoie de voturi? Sa iei alegerile? Mergi la Bulibasa, si s-a rezolvat! Iesi primar pe cinste! Garantat!

+3 (5 voturi)
Un cititor
18.01.2020, 17:26:09

"UDMR se opune cu fermitate schimbării legii electorale şi introducerii celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea primarilor,..." ...si se declara, UDMR-istii, ...in orice aparitie publica, pe orice subiect, cei mai corecti etc. Acum se opun, impreuna cu PSD-ALDE, unei idei corecte, in acord cu ce voteaza populatia. !!! Vor sa castige prin furtisaguri. Asa ne-am "pricopsit' cu primari, si nu putini,....deveniti primari cu cateva procente. Atunci de ce mai facem alegeri ?! De ce notiunea : cel mai votat castiga ?!

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (26)