Câţi români mai trebuie să moară la ATI, până să avem un guvern valid?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suntem pe primul loc în Europa la numărul de morţi răpuşi de pandemie, raportat la un milion de locuitori. Iarna va prinde în case cetăţeni fără bani de facturi, care vor îngheţa de frig. Inflaţia a luat-o razna, ducând la limita de supravieţuire multe familii. Riscăm să pierdem banii din PNRR pentru că nu avem un guvern stabil care să semeneze tratatul privind PNRR. Situaţia e mai rea decât aceea din martie 2020.

Iar politicienii joacă alba neagra, cu uite guvernul, nu e guvernul. Atâta nesimţire în clasa politică,  într-o situaţie dramatică,  eu unul n-am mai văzut.

Ce facem, stăm fără guvern încă o lună?

Florin Cîţu, supărat că n-a fost nominalizat să face el noul guvern, îl trimite pe Cioloş să negocieze cu PSD şi AUR, apoi să vină la el. O inepţie, USR n-a spus niciodată că va negocia cu PSD şi AUR. Doar să-şi bată joc de românii, inclusiv de cei care-şi aşteaptă moartea la ATI.

În martie 2020, tot parlamentul a decis să reinstaleze guvernul Orban în câteva zile. Şi nu eram pe locul întâi în Europa la numărul de morţi. Acum, parlamentarii  se joacă „de-a uite guvernul, nu e guvernul”, fără să facă o vizită la o secţie de ATI.

Să presupunem că Dacian Cioloş nu reuşeşte să negocieze o majoritate şi îşi depune mandatul de premier desemnat. Cine va forma noul guvern, şi când? Atunci când vom scoate români din case morţi de frig? Inconştientă şi nesimţire este puţin spus. Politicienii ar merita alungaţi din ţară, pentru morţii pe care îi iau pe conştiinţă.

Alt guvern, dacă Cioloş eşuează, nu va avea sprijinul USR. Posibil al PSD. Şi atunci, de ce se înverşunează Cîţu să-i trimită la PSD şi AUR? El nu se va duce tot acolo? Bine, e prea complicat să înţeleagă Florin Cîţu. Dar nici „echipa câştigătoare”?

Dacă ar fi responsabili, politicienii din parlament ar vota rapid un guvern, oricare ar fi acela, pentru ca să putem gestiona pandemia, inflaţia şi explozia preţurilor la energie. Măcar pentru o perioadă limitată în timp.

Avem nevoie de un guvern valid care să dea legislaţia secundară referitoare la legea „consumatorului vulnerabil”, la gestionarea crizei de paturi de la ATI, pentru relansarea vaccinării, pentru gestionarea problemelor care apar în şcoli, pentru reformele privind PNRR, şi multe altele.

Preşedintele Iohannis l-a propus pe Cioloş pentru a conduce guvernul. Este opţiunea preşedintelui, nu contează acum ce l-a condus la această opţiune. Până la urmă, jocul tot la Iohannis se află. Doar el îi poate „obliga” pe liberali să-l accepte ca premier pe Cioloş.

Dacă Cioloş eşuează, urmează alte desemnări, eventual alegeri anticipate, luni de zile în care ţara nu este guvernată.

Şi în tot acest timp, România îşi numără morţii…

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite