Caut avocat

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Toate persoanele care sunt suspectate, indiferent de locul în care află 
pe teritoriul Uniunii Europene vor putea fi asistate de un apărător încă
 din etapa iniţială a procedurii şi până la încheierea ei.”
„Toate persoanele care sunt suspectate, indiferent de locul în care află pe teritoriul Uniunii Europene vor putea fi asistate de un apărător încă din etapa iniţială a procedurii şi până la încheierea ei.”

Nu pot să nu vă împărtăşesc veştile bune care vin dinspre Uniunea Europeană: luni a fost adoptată în mod oficial o directivă propusă de Comisia Europeană, care are scopul de a garanta dreptul tuturor cetăţenilor din UE de a fi asistaţi de un avocat în cadrul procedurilor penale.

Este încurajator faptul că această propunere s-a bucurat de un sprijin covârşitor în Parlamentul European, fiind adoptată cu 661 de voturi pentru, 29 împotrivă şi 8 abţineri. Cifrele vorbesc singure, deci orice comentariu este de prisos.

Procedura care va urma e simplă. După adoptare, va fi publicată în câteva săptămâni în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, statele având la dispoziţie trei ani după acest moment, pentru a transpune directiva în legislaţia naţională.

Vă amintiţi, cred, că am mai scris de două ori chiar despre drepturile pe care le au detinuţii şi de ce este important să le protejăm şi drepturile acestora. Comisia Europeană ne arată în comunicatul pe care l-au dat că în Uniunea Europeană, în statele membre, se derulează aproximativ 8 milioane de proceduri penale în fiecare an.

Cum se va reflecta în practică această directivă ? Toate persoanele care sunt suspectate, indiferent de locul în care află pe teritoriul Uniunii Europene vor putea fi asistate de un apărător încă din etapa initială a procedurii şi până la încheierea ei.

Dreptul la apărare al oricărei persoane suspectate că a săvârşit o infracţiune este un element de bază al dreptului la un proces echitabil consacrat de Carta Fundamentală a Drepturilor Omului şi de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

De asemenea, noile norme din această directivă prevăd că dacă o persoană este arestată, ea va avea posibilitatea de a comunica cu familia sau cu o altă persoană la alegere. Dacă cetăţeanul se află în afara ţării de origine, va avea dreptul de a lua legătura cu consulatul sau cu ambasada ţării sale. Comisia Europeană a văzut instituirea acestor drepturi de a lua legătura cu un terţ şi ca o garanţie împotriva tratamentelor inumane interzise prin art. 3 CEDO.

Această măsură a fost necesară ţinând cont şi de faptul că la acest moment, legislaţia în această materie în statele Uniunii Europene este neunitară, iar pentru a facilita cooperarea judiciară în materie penală  e nevoie de previzibilitate şi de norme unitare. Vicepreşedintele Comisiei Europene spunea că ”Această lege reprezintă atât o victorie pentru justiţie, cât şi o victorie pentru drepturile cetăţenilor în Uniunea Europeană.”

Revenind la această directivă privind dreptul de a fi asistat de un avocat, ea este a treia dintr-o serie de directive care garantează dreptul la un proces echitabil. Celelalte două directive care au fost adoptate în 2010, respectiv 2012, vizează dreptul la traducere şi interpretare şi dreptul la informare în cadrul procedurilor penale.

Aş vrea să vă spun câteva cuvinte despre această nouă directivă şi ce aduce ea nou şi util. Conform acestor prevederi, orice persoană suspectată sau acuzată într-o procedură penală trebuie să fie asistată de un avocat în mod neîntârziat şi în orice circumstanţă în următoarele cazuri : de le începerea audierii sale, în cazul în care o acţiune procedurală sau strângerea de probe autorizează prezenţa învinuitului sau a inculpatului şi din momentul arestării. În plus, avocatul va avea dreptul de a avea acces la locul de detenţie pentru a verifica condiţiile de detenţie ale clientului său, în contextul în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului pune mare preţ pe respectarea drepturilor persoanelor încarcerate, existând un număr foarte mare de condamnări ale statelor care nu respectă aceste drepturi.

Reglementarea a fost necesară şi pentru a clarifica unele aspecte atunci când există un mandat european de arestare. Astfel, persoana vizată de un astfel de mandat va putea beneficia de serviciile unui avocat atât în statul membru în care a fost arestată, cât şi în statul membru care a emis mandatul. Practic, vor putea exista doi avocaţi ai acestei persoane care vor fi ţinuţi să colaboreze pentru a facilita exercitarea drepturilor persoanei pe numele căreia a fost emis mandatul.

Cele două drepturi, şi anume acela de a fi asistat de un avocat şi cel de a comunica cu un terţ sau cu ambasada ori consulatul pot fi suspendate în circumstanţe excepţionale. Şi ce înţeleg prin aceste circumstanţe excepţionale ? O derogare trebuie să fie justificată de necesitatea de a preveni consecinţe negative de o gravitate ridicată pentru viaţa sau integritatea fizică a unei persoane şi nu trebuie să se bazeze exclusiv pe gravitatea infracţiunii sau pe circumstanţele cauzei. Autoritatea judiciară care dispune suspendarea trebuie să ţină cont de faptul că această măsură trebuie să fie direct proporţională cu situaţia şi să aibă o durată limitată pentru a nu aduce atingere caracterului echitabil al procedurilor.

Cred că se cuvine ca în acest context să vă spun şi ce prevede Codul de procedură penală român cu privire la asistenţa juridică şi reprezentare. Conform articolului 171, învinuitul sau inculpatul are dreptul de a fi asistat de apărător în tot cursul urmăririi penale şi al judecăţii, iar organele judiciare sunt obligate să îi aducă la cunoştinţă dreptul acesta.

Tot acest articol prevede şi cazurile în care este obligatorie asistenţa juridică : când învinuitul sau inculpatul este minor, internat într-un centru de reeducare sau într-un institut medical educativ, când este reţinut sau arestat în altă cauză, când s-a dispus faţă de acesta o măsură de siguranţă, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii de 5 ani sau mai mare, precum şi în alte cazuri expres prevăzute de lege.

Vreau să fac aici un comentariu ca să înţelegeţi de ce e importantă directiva nou adoptată şi cu ce este ea diferită faţă de ceea ce este prevăzut momentan în legislaţia naţională.

Legea română prevede că este garantat dreptul de a avea un apărător în cursul urmăririi penale şi al judecăţii. Totuşi, o mare parte din declaraţiile făptuitorului sunt date în faza actelor premergătoare, în faţa organelor de poliţie, atunci când se strâng date necesare începerii urmăririi penale. O declaraţie dată de persoana acuzată de săvârşirea unei fapte penale poate fi nu doar un mod de exercitare a dreptului la apărare, ci şi o modalitate prin care persoana poate contribui la propria incriminare.

Acum cred că este uşor de înţeles faptul că prin transpunerea directivei, pe lângă avantajele din materia cooperării judiciare internaţionale, va exista şi dreptul persoanei de a fi asistată de un avocat în faza actelor premergătoare.

Preluat şi pe  http://www.alinagorghiu.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite