Cazul Şoşoacă. Ghid de conversaţie cu un narcisist

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

Incidentul petrecut vineri în cabinetul de avocat al Dianei Şoşoacă între senatoarea anti-vaccinistă şi jurnalista italiană Lucia Goracci împreună cu echipa ei a pus în evidenţă o ciocnire culturală a cărei magnitudine a fost multiplicată de factori psihologici.

Aleasă în Parlamentului României pe listele AUR, dar exclusă din acest partid în februarie, senatoarea Diana Şoşoacă este, de departe, cea mai stridentă prezenţă în actuala legislatură parlamentară. Felul ei de a fi, dominant şi expansiv, aprinde toate beculeţele roşii de alarmă ale testului care indică tulburarea de personalitate narcisică, întâlnită în literatura de specialitate a psihologiei ca NPD. Acest fapt nu are în sine gravitate, deoarece politicienii sunt în general narcisişti, în mod aparte cei cu tendinţe autoritariste sau cu înclinaţie spre grandomanie. Gravitatea derivă din gradul de tulburare narcisică, pe o largă paletă care variază de la moderat până la sever.

Jurnalista italiană Lucia Goracci are o carieră de 20 de ani în profesie şi conduce departamentul de ştiri externe al postului public de televiziune Rai 1 pentru regiunea Europa de Est şi Orientul Apropiat. Credenţialele ei profesionale sunt impecabile şi nu are nevoie de lecţii pentru a-şi face meseria, însă poate greşi deoarece este omeneşte. În cazul de faţă, a greşit să prezume buna cuviinţă din partea unui politician cunoscut în România pentru comportamentul sociopat şi retorica delirantă. Ca jurnalist de teren, cunoşti tot felul de oameni şi ajungi să te pricepi să le „citeşti” personalitatea, iar dacă urmăreşti să obţii informaţiile de care ai nevoie cauţi să te adaptezi interlocutorului, pentru a conduce conversaţia către scopul dorit.

Din fericire, oamenii nu sunt sunt chiar atât de diverşi – există doar 16 tipuri principale de personalitate, în care cei mai mulţi dintre noi se încadrează, cu anumite marje. Şi apoi mai sunt tulburările de personalitate, care sună rău, dar în realitate sporesc şansele ca interviul jurnalistului cu acea persoană să iasă interesant. Narcisismul nu se încadrează cu exactitate în niciuna dintre cele 16 categorii, cu toate că unele îi predispun pe oameni la tulburarea de personalitate narcisică mai mult decât altele. Oricărui tip de personalitate i-ar aparţine, cu un interlocutor vădit narcisist nu trebuie să faci următoarele greşeli:

1) Să-l contrazici frontal.

2) Să-l confrunţi cu date şi fapte care pot fi probate.

3) Să-i conteşti superioritatea.

4) Să-i provoci suspiciunea.

5) Să-i dai „muniţie”.

6) Să încerci să-l învingi cu propriile arme.

7) Să te aştepţi să te asculte ori să aibă empatie.

8) Să te aştepţi să caute soluţia „win-win”.

9) Să te aştepţi să-şi recunoască greşeala ori să accepte critici.

10) Să te aştepţi să se schimbe ori să-şi îndrepte comportamentul.

Jurnalista Delia Marinescu a consemnat pe pagina ei de Facebook istoricul scurtei întrevederi dintre Diana Şoşoacă şi echipa de presă TV condusă de Lucia Goracci. Punând în oglindă cu narativul diametral opus susţinut de senatoare, personal înclin să cred că relatarea jurnalistei este mai fidelă realităţii. Din schimbul de replici dintre cele două părţi se întrevede în ce punct şi din ce cauze s-a „rupt filmul” şi a escaladat conflictul.

Lucia Goracci provine din cultura mediatică occidentală, în care jurnalistul se consideră îndreptăţit să poarte cu interlocutorul său o conversaţie care poate să includă un schimb competitiv de argumente factuale, în normele respectului reciproc. De cealaltă parte, Diana Şoşoacă provine dintr-o cultură în care realizatorii de emisiuni politice tind să invite în studio persoane cu care să discute consensual, pe linie ideologică congruentă cu cea a postului. În România, nimeni nu-i ţine piept Dianei Şoşoacă într-un duel verbal, maximul pe care l-a atins un moderator (Mihai Gâdea) a fost să întrerupă emisiunea pentru a o determina să părăsească platoul de filmare. De aici provine ciocnirea culturală între renumita jurnalistă din Italia şi senatoarea de Iaşi.

Factorii psihologici care au amplificat conflictul ţin de dinamica dialogului dintre cele două jurnaliste şi senatoarea Şoşoacă, din momentul în care aceasta din urmă neagă existenţa pandemiei.

- Care pandemie, doamnă? Atunci tu şi ea de ce nu aţi murit?

- Pentru că sunt vaccinată şi port mască.

Un narcisist nu acceptă niciodată o replică argumentată la o aserţiune în care crede fără a considera că are nevoie de dovezi. Neavând cum să riposteze cu argumente, senatoarea Şoşoacă a cerut ca discuţia să continue în limba română, pentru a recâştiga ascendentul asupra interlocutoarei. Însă chiar şi acceptarea cu benevolenţă de către jurnalista italiană a continuării conversaţiei în limba română, intermediată de colega ei de breaslă, Delia Marinescu, a declanşat un alt atac neprovocat.

- Da, seamănă cu italiana, zice jurnalista.

- Nu, italiana seamănă cu româna, o corectează senatoarea.

O persoană care arborează ostentativ pe perete aşa-numitul steag al dacilor va percepe ca pe o ofensă nevinovata remarcă „limba română seamănă cu italiana”. Senatoarea Şoşoacă s-a simţit instantaneu datoare să o corecteze pentru a-şi reafirma superioritatea: „Nu, italiana seamănă cu româna”. Steagul dacic afişat la vedere este un bun predictor al faptului că posesorul său crede în teoriile protocronismului (care pot fi rezumate prin „noi am fost primii, înaintea tuturor celorlalţi”), atât de larg răspândite în rândul dacilor liberi din secolul XXI. Una dintre fantasmagoriile protocroniste avansează ideea că dacii din antichitate nu au fost romanizaţi, ci însuşi împăratul Traian, cuceritorul Daciei, vorbea limba dacă, la fel cum o vorbeau nativ toţi romanii.

Dacă primele două schimburi de replici au aprins fitilul conflictului, cel de-al treilea a făcut să explodeze butoiul cu pulbere al personalităţii narcisice. Având suspiciunea nefondată că dialogul cu Lucia Goracci nu ar fi tradus întocmai de către jurnalista Delia Marinescu, senatoarea Şoşoacă a încercat să pună presiune pe aceasta din urmă, avertizând-o că îi verifică acurateţea tălmăcirii. Apoi a reiterat faptul că ea impune condiţiile în care se desfăşoară discuţia, în caz contrar le somează pe cele două oaspete să-i părăsească biroul.

- Dacă nu vă convin condiţiile, puteţi să plecaţi, răspunde Şoşoacă.

- Ok, atunci plecăm, spune Goracci, revoltată că senatoarea m-a ameninţat. Mulţumim oricum pentru timpul acordat.

Pentru a rămâne în control asupra situaţiei după ce jurnalistele au preferat să plece decât să-i accepte condiţiile înjositoare, gazda şi-a schimbat în mod flagrant decizia, nemaipermiţându-le să iasă. Din acel moment, interviul a luat o turnură ostilă, fapt care i-a şocat chiar şi pe jurnaliştii de la Rai 1, întorşi în septembrie din Afganistanul controlat de talibani. Sechestrarea echipei TV în biroul senatoarei timp de circa o oră s-a încheiat abia după intervenţia poliţiştilor, care însă nu au împiedicat molestarea Luciei Goracci de către soţul Dianei Şoşoacă.

Pe toată durata întâlnirii, senatoarea a avut o atitudine hegemonică, prin limbaj, gestică şi postură corporală. Doar că încrederea în sine pe care narcisiştii o mimează prin aroganţă nu este aceeaşi cu siguranţa în forţele proprii pe care o manifestă o persoană echilibrată, ci este de cele mai multe ori o tentativă de a masca trauma cauzată în copilărie de o rană emoţională, precum lipsa de atenţie din partea părinţilor sau abuz fizic. Pe cât este de neplăcută interacţiunea cu o persoană care suferă de gravă tulburare narcisică de personalitate, pe atât trebuie ştiut că narcisiştii au ei înşişi o stabilitate psihică labilă.

Ca jurnalist, sunt pe deplin solidar cu Lucia Goracci, cu echipa ei de filmare şi cu jurnalista română Delia Marinescu, iar ca român nu mă reprezintă câtuşi de puţin senatoarea Diana Şoşoacă, trimisă în Parlament de camarazii ei întru narcisism de la partidul AUR. Sistemul judiciar din România are acum datoria să restabilească dreptatea după incidentul petrecut vineri şi să compenseze incompetenţa tipică a Poliţiei Române.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite