Politică

articolul anterior articolul urmator

Cazul doamnei Udrea şi nu prea

33
31 Oct 2014 15:31:26
Catalin Striblea
Şefa DIICOT, Alina Bica, şi Elena Udrea, fotografiate împreună la Paris
Şefa DIICOT, Alina Bica, şi Elena Udrea, fotografiate împreună la Paris

În toată învălmăşeala asta generală, un lucru îmi pare cert. Doamna Udrea nu a fost atacată de un contracandidat. Şi nici de cineva care şi-a dorit ca ea să nu intre în turul doi al alegerilor. Constant ea fost în sondaje pe un loc care nu-i dădea acces în turul doi. Şi, cu tot pasivul Băsescu în spate, nu are nicio şansă la preşedinţie.

Nimeni nu se bate cu un candidat care nu contează în ecuaţia mare. Atacul electoral este exclus. Ce s-a întâmplat atunci?

Prima ipoteză e cea pe care am văzut-o dinspre PSD. Şi anume că Elena Udrea şi-ar fi dat singură fotografiile în presă. Posibil, dar fără niciun efect. Nu te poţi victimiza cu succes, confirmând tot ce s-a vorbit despre tine: că ai legături care pot influenţa justiţia. Nici nu poţi acoperi scandalul Cocoş, căci nu faci decât să-l amplifici. Şi nici să te dai lovită în faţa colegilor din PMP, ca să justifici scorul slab, cum am mai auzit. La PMP, nimeni nu mişcă în front fără Udrea şi Băsescu. E, de altfel, singura raţiune a partidului. Aşadar nu văd niciun câştig în publicarea acestor fotografii de către doamna Udrea. Ori, e ceva cu bătaie atât de lungă încât mai avem nevoie de elemente.

De partea cealaltă, preşedintele a invocat o lucrătură a unor servicii secrete sau părţi din servicii secrete. Dar atunci care să fi fost rostul fotografiilor? Căci, după cum spuneam, în campania electorală, ele sunt frecţie la picior de lemn. Doamna Udrea nu este o miză în acest joc. Ţinta este una singură: Traian Băsescu.

Un răspuns la trecerea unei linii roşii, după ce Traian Băsescu a făcut public numele unui ofiţer acoperit. Cu menţiunea că domnul Băsescu nu a furnizat nicio probă. Dacă e adevărat, singura explicaţie e că domnului Băsescu i s-a arătat pisica. Adică, am văzut doar o parte din ce putem: toată lumea ştie acum că un mic-dejun la pat e 80 de euro. Scump! Ce ar fi dacă arătăm mai mult? Ce ar mai putea afla publicul? Ce alte călătorii ale doamnei Udrea? Ce potriviri de program s-ar mai găsi? Dar nu cred că vom mai afla ceva. Şi nici nu ar trebui să ne intereseze. Pentru că aici nu vorbim de un caz Udrea.

Cât de extins este sistemul de supraveghere, mai funcţionează el sub principiile democraţiei sau au eşuat?

Noi avem altă treabă.

În acest moment, cetăţenii României au pierdut controlul civil asupra serviciilor secrete. Potrivit afirmaţiilor preşedintelui ele au intrat cu picioarele în viaţa politică şi presă. Şi sunt capabile să determine şi să manipuleze decizii ale populaţiei. Până acum ar fi trebuit ca mai multe comisii parlamentare să vadă ce ni se întâmplă. Dar nimic nu se mişcă. Nimeni nu ştie dimensiunea exactă a serviciilor. Câţi oameni au, ce bugete au? Cât de extins este sistemul de supraveghere, mai funcţionează el sub principiile democraţiei sau au eşuat? Poate să spună cineva clar dacă politicieni, magistraţi sau jurnalişti sunt urmăriţi? Şi dacă da, cine? Există sau nu infiltraţi în aceste domenii, cu încălcarea legii? Iar răspunsul „nu comentez” nu mai e satisfăcător. Şi asta după 10 ani în care ni s-a spus că serviciile sunt reformate. 

Cât despre viitorul preşedinte, fie Ponta sau Iohannis, domnilor, dacă acum zâmbiţi sau vă râdeţi în barbă, gândiţi-vă o secundă la ce urmează. Voi urmaţi! Aveţi curaj?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

33 Comentarii

jula ion
31.10.2014, 15:56:25

Daca e lucratura serviciilor are o singura semnificatie.Basescule intelege ca tu esti o fila de istorie, am fost calariti 10 ani, acum gata ,am gasit alt stapin..Si daca nu-ti vezi de ale tale mai avem o arhiva mare mare cu poze de care nici nu te astepti. In acelasi timp pentru Bica e o nota extrem de proasta.Ceva de genul Bica vezi cu cine dansezi de acu incolo ca noi suntem de mult cu ochii pe tine.

-11 (11 voturi)
Sava Darius
31.10.2014, 16:20:28

Probabil ca autorul acestui articolas subtire nu traieste in Romania daca n-a aflat ca doar Udrea conteaza, doar de Udrea le este frica, doar Udrea este cel mai corect politician, doar Udrea nu are probleme cu legea, doar Udrea nu are legaturi cu trecututl comunsit, cu serviciile ca ceilalti contracandidati. Udrea este omul politic de care se tem cu totii!

-2 (16 voturi)
Sava Darius
31.10.2014, 16:24:58

CLARIFICARI PENTRU MINTILE INGUSTE Este o prietenie de ani de zile intre cele doua femei, numai ca, in incultura unora asa ceva este de neadmis! Acum vedeti involutia romanilor, nu la toti? DIICOT nu se ocupa de ceea ce face DNA, da? Udrea NU are dosare, nereguli, nu este supectatata de nimic si nici nu va fi vreodata, da? DNA a dat comunicat oficial ca Udrea nu este urmarita, banuita nici in EASD, Microsoft si nici Gala Bute, da? Aveti comunicatul pe site si in presa! DIICOT nu este colateral implicat in anchete, vedeti cu ce se ocupa ca sa puteti intelege! Ce s-a intamplat ieri este de noaptea mintii, ne da de gandit si trebuie sa ne trezim! Statul politienesc bate la usa, se grabesc, se autodeconspira, inseamna ca disperarea este mare, le este frica de Udrea, de forta ei, de corectitudinea ei, de faptul ca nu-i santajabila, ori serviciile vor un Presedinte de paie, slab, manipulabil si la mana lor! Iohannis-Ponta=acelasi lucru, sunt pe placul serviciilor. Unul prostovan, molau, incult, altul smecher, acoperit, agil, dar nepregatit. Foarte buni amandoi pentru servicii! Acum intelegeti de ce Udrea este superioara lor? De ce n-o vor la Cotroceni? N-o poate manipula nimeni, nu s-ar supune poruncilor lor, n-ar lasa Justitia pe mana lor si ca cu Udrea ar avea numai temeri deoarece i-ar deconspira de cate ori ar gresit. De asta va cer voua celor care inca nu realizati graviteartea situatiei, sa meditati pana dumincia si sa analizati pe toate partile ce vreti din decembrie?!!

+3 (17 voturi)
Icb Miruna
31.10.2014, 16:30:35

NU ESTE DELOC NORMAL CA SERVICIILE SA SE IMPLICE IN VIATA POLITICA, JUSTITIE SAU PRESA. NU TREBUIE SA ACCEPTAM O ASCENDIUNE A PUTERII LOR, CACI ESTE CLAR CA AU O MIZA INTERNA - UN PRESEDINTE SANTAJABIL, CUM SUNT PONTA SI IOHANNIS.

+1 (11 voturi)
tampa_killer
31.10.2014, 16:21:46

Ca un scenariu alternativ, este posibil ca acesta sa fie chiar un filaj si asta pt ca una sau mai multe doamne din poze sa fie subiect de dosar instrumentat la nivelul parchetelor. Posibil sa fie chiar si inregistrari ambientale, convorbiri telefonice , etc. Serviciile secrete sunt recunoscute ca fiind cele care ajuta diverse structuri din procuratura pt obtinerea de probe in dosare de coruptie. Poate, desi putin probabil. sa fie vorba de un dosar care sa priveasca chiar furtul unor probe din dosarul Alro. Nervozitatea presedintelui, a Elenei Udrea, Alinei Bica dar si a lui E Boc chiar in cadrul Adevarul de astazi, arata ca este mai mult decat niste poze pe care ei sa le considere incalcare a intimitatii. Daca cumva doar se incearca scoaterea din jocul ascultarilor a serviciilor secrete ai anumite dosare in lucru sa nu poata fi aduse la "maturitate""???

-6 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (33)

Modifică Setările