Cazul Ponta a ajuns în Parlamentul European: „Situaţia din România este îngrijorătoare. Este inacceptabil ca PSD să blocheze cercetările“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta, la DNA FOTO Mediafax
Victor Ponta, la DNA FOTO Mediafax

Cazul premierului Victor Ponta, pentru care DNA a solicitat ridicarea imunităţii în vederea începerii urmăririi penale, va fi discutat în Parlamentul European, la propunerea şefului PE, Martin Schulz.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a propus ca situaţia premierului român Victor Ponta să fie discutată în Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne, precum şi în Conferinţa liderilor grupurilor parlamentare, înainte de a fi discutat în plen.

La rândul lui, preşedintele Grupului PPE din Parlament, Manfred Weber, a cerut luni ca situaţia premierului Ponta să fie discutată în PE.

„Situaţia din România este îngrijorătoare. Este inacceptabil că PSD vrea să blocheze cercetările. DNA trebuie lăsată să investigheze spre a aduce lumina în cazul acuzaţiilor grave aduse lui Ponta“, a declarat Weber, potrivit unui comunicat al PE.

Pe de altă parte, preşedintele grupului socialist din PE, Gianni Pittella, şi-a exprimat sprijinul faţă de Ponta, fără să comenteze cazul în sine.

„România este un stat suveran şi respect întrutotul independenţa autorităţilor române. Cu toate acestea, doresc să îmi exprim sprijinul deplin pentru Victor Ponta şi pentru Guvernul pe care îl conduce. România are în acest moment nevoie mai mult ca oricând de stabilitate, dat fiind contextul regional“, a spus Pittella.

La rândul său, preşedintele PPE, Joseph Daul, s-a declarat revoltat de atitudinea Parlamentului în cazul lui Victor Ponta, înainte ca premierul să fie salvat în urma votului din plen. „Suntem revoltaţi de tentativele Comisiei Juridice a Parlamentului României de a împiedica justiţia să îşi îndeplinească atribuţiile în ceea ce priveşte anchetarea faptelor penale de care este acuzat prim-ministrul României, Victor Ponta. Ne aşteptăm ca plenul Parlamentului României să ofere posibilitatea procurorilor de a continua învestigaţiile faţă de prim-ministrul Victor Ponta. Parlamentul nu ar trebui să fie niciodată un obstacol în calea înfăptuirii justiţiei. De asemenea, reprezentanţii guvernului nu ar trebui să se folosească de majoritatea parlamentară pentru propriul interes. Vom monitoriza cu atenţie angajamentul Guvernului României de a respecta domnia legii şi independenţa justiţiei, precum şi de a combate cu fermitate corupţia din România.”, a arătat Daul.
 
„Este inacceptabil ca ministrul Justiţiei şi prim-ministrul unui stat membru al Uniunii Europene să ameninţe protestarii paşnici cu sancţiuni penale. Libertatea de expresie este garantată în Uniunea Europeană. Oamenii care vor să îşi exprime public nemulţumirile faţă de un prim-ministru acuzat oficial de fapte grave de corupţie nu trebuie împiedicaţi să facă acest lucru. Facem apel la autorităţile locale să autorizeze orice formă de exprimare paşnică a cetăţenilor din România.”, se mai precizează în comunicatul dat publicităţii de şeful PPE.

Citeşte şi:

LIVE VIDEO Deputaţii votează pentru anchetarea premierului României. Ponta: Vă rog frumos să nu votaţi politic astăzi, ci ca cetăţeni şi deputaţi

Camera Deputaţilor votează, marţi, cererea DNA de începere a urmăririi penale asupra premierului Victor Ponta. Ieri, Comisia Juridică a respins solicitarea procurorilor DNA, iar votul negativ are toate şansele să fie repetat azi în plenul Camerei, din moment ce Ponta se bazează, în ciuda problemelor cu Justiţia, pe o majoritate lejeră. Dacă, totuşi, va rămâne fără imunitate, Ponta va putea fi suspendat de preşedintele Klaus Iohannis.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite