CCR : Guvernul va propune candidaţii României pentru postul de judecător la CEDO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta îşi va prezenta punctul de vedere în faţa Curţii Constituţionale
Victor Ponta îşi va prezenta punctul de vedere în faţa Curţii Constituţionale

CCR a dezbătut, astăzi,  sesizarea Avocatului Poporului privind conflictul dintre Guvern şi CSM în ceea ce priveşte desemnarea judecătorului roman la CEDO. Judecătorii CCR au dat câştig de cauză Guvernului.

UPDATE Curtea Constituţională a României a decis joi că este constituţională ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind procedura de desemnare a judecătorului român la CEDO.

În acest fel, Guvernul propune candidaţii la funcţia de judecător la CEDO din partea României. Curtea Constituţională  a respins  sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii privind conflict de natură constituţională între autoritatea judecătoarească şi Guvern.

UPDATE Selecţia judecătorului român la CEDO de către comisia constituită de Guvern ar fi mult mai rapidă deoarece la CSM a fost propusă o perioadă de două luni doar pentru desemnarea unor "bieţi" procurori din România, iar Consiliul se confruntă permanent cu probleme de cvorum, a afirmat premierul Ponta.

UPDATE Consiliul Superior al Magistraturii nu îşi va retrage sesizarea depusă la Curtea Constituţională privind desemnarea judecătorului român la CEDO, considerând că în Europa sunt mai multe practici legate de procedură, dar va accepta orice decizie a Curţii, a declarat preşedintele CSM, Oana Hăineală.

UPDATE Premierul Victor Ponta, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, şi consilierul primului-ministru Gyorgy Frunda au ajuns la Curtea Constituţională unde urmează să susţină punctul de vedere al Executivului privind desemnarea judecătorului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.


Premierul Victor Ponta a anunţat de miercuri că va merge la CCR pentru a susţine punctul de vedere al Guvernului privind desemnarea judecătorului român la CEDO.

„Le voi spune punctul de vedere al Guvernului şi anume că în toate ţările europene - că vorbim de CEDO, de Consiliul Europei, deci nu vorbim doar de UE, vorbim şi de cei care nu sunt membri ai UE - desemnarea judecătorului se face de către Guvern, pentru că Guvernul este chemat în judecată la CEDO, nu este niciodată o persoană privată sau CSM-ul. Pe mine mă dau în judecată la CEDO şi cei cu retrocedările şi cei cu penitenciarele, toată lumea dă în judecată Guvernul, nu CSM-ul. Doi, că nu trebuie să fii neapărat judecător în România ca să fii judecător la CEDO, dovadă dl Bârsan, actualul judecător, este profesor universitar, nu este judecător. Şi trei - că trece timpul foarte repede. Noi, în iunie, luna viitoare, trebuie să avem cele trei propuneri din care se alege una“, a explicat  Victor Ponta.

Preşedintele CSM, Oana Schmidt-Hăineală, a reclamat la CCR existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între autoritatea judecătorească şi puterea executivă determinat de modificarea procedurii de numire a judecătorului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Premierul Victor Ponta a anunţat în aprilie că i-a solicitat Avocatului Poporului să sesizeze CCR, care va trebui să ofere un răspuns în chestiunea desemnării judecătorului român la CEDO, în contextul în care CSM s-a arătat nemulţumit că Executivul i-a restrâns atribuţiile în acest domeniu.

Mandatul actualului reprezentant al României la CEDO expiră în decembrie, iar Bucureştiul are obligaţia de a trimite noi propuneri până pe 26 iulie. În acest scop, Guvernul a emis recent o ordonanţă de urgenţă care prevede înfiinţarea unei comisii pentru selectarea candidaţilor, restrângând astfel atribuţiile CSM în acest domeniu.

Premierul Victor Ponta a justificat emiterea ordonanţei de urgenţă prin termenul foarte scurt până la care Bucureştiul trebuie să trimită lista cu noi candidaţi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite