CCR a decis că legea privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 e neconstituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Institutul unde Ion Iliescu este preşedinte va putea să-şi continue activitatea. CCR a stabilit că desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române e neconstituţională. FOTO Arhivă
Institutul unde Ion Iliescu este preşedinte va putea să-şi continue activitatea. CCR a stabilit că desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române e neconstituţională. FOTO Arhivă

Curtea Constituţională a admis miercuri, cu unanimitate de voturi, sesizările PSD privind legea care aprobă ordonanţa de urgenţă a Guvernului 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Prin urmare, actul normativ este neconstituţional şi se va reîntoarce în Parlament pentru fi pus în acord cu decizia CCR.

În şedinţa din 24 martie 2021, Curtea Constituţională, în cadrul controlului legilor anterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de un număr de 33 de senatori aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat şi a constatat că Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 sunt neconstituţionale, în ansamblul lor.

Pe 18 februarie, PSD a sesizat Curtea Constituţională cu privire la acest act normativ.

Pe 15 februarie, Senatul a adoptat, ca for decizional, proiectul pentru aprobarea OUG 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie1989, cât şi pentru abrogarea legii de înfiinţare a IRRD. Propunerea legislativă se reîntorsese la Senat după ce forma trimisă la promulgare a fost sesizată de către Guvern la Curtea Constituţională, cu obiecţii respinse de CCR, dar şi al unei cereri de reexaminare formulată de şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, în luna octombrie a anului trecut, legea de respingere a OUG 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989. El a susţinut că institutul nu a reuşit să îşi dovedească utilitatea. IRRD „a generat, prin activitatea sa şi contrar obiectivului sau stabilit prin lege, numeroase tensiuni şi controverse în spaţiul public”, a motivat şeful statului în solicitarea de reexaminare transmisă către Legislativ.

Cabinetul Orban a adoptat o OUG, în luna decembrie a anului 2019, care viza desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite