Politică

articolul anterior articolul urmator

CCR a declarat neconstituţională prevederea referitoare la suspendarea funcţionarului public în perioada cercetării disciplinare

2
27 Mar 2018 17:45:16
Autor: Maria Tufan
Preşedintele CCR, Valer Dorneanu. Foto: Inquam
Preşedintele CCR, Valer Dorneanu. Foto: Inquam

Judecătorii Curţii Constituţionale au decis, marţi, cu unanimitate de voturi, că prevederea referitoare la suspendarea funcţionarului public pe perioada cercetării disciplinare este neconstituţională. În motivare se arată că măsura este „excesivă” şi „lipsită de obiectivitate”.

CCR a decis, marţi, cu unanimitate de voturi, că prevederea referitoare la suspendarea funcţionarului public pe perioada cercetării disciplinare, cuprinsă în Legea 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, este neconstituţională.

„În motivarea soluţiei de admitere pronunţate, Curtea a reţinut că, pe de o parte, măsura suspendării raportului de serviciu nu poate opera decât în cazul îndeplinirii condiţiei influenţării cercetării administrative de către funcţionarul public implicat, însă, pe de altă parte, potrivit dispoziţiilor imperative cuprinse în art. 77 alin. (7) din Legea nr. 188/1999, conducătorul autorităţii sau instituţiei publice are obligaţia de a interzice accesul acestuia la documentele care pot influenţa cercetarea sau, după caz, de a dispune mutarea temporară a funcţionarului public în cadrul altui compartiment sau altei structuri a autorităţii ori instituţiei publice."

CCR a motivat neconsituţionalitatea prin art. 1 alin. (5) din Constituţie, care consacră principiul legalităţii şi impune obligaţia ca normele adoptate să fie precise, clare şi previzibile.

„În aceste condiţii, măsura suspendării de drept a raportului de muncă al funcţionarului public, în situaţia în care funcţionarul public care a săvârşit o abatere disciplinară poate influenţa cercetarea administrativă, este o măsură excesivă, lipsită de obiectivitate şi temeinicie, ducând la ruperea justului echilibru care trebuie să existe între drepturile şi interesele în concurs, şi anume dreptul la muncă al funcţionarului public şi dreptul autorităţii/instituţiei publice de a lua măsurile necesare unei bune desfăşurări a cercetării disciplinare”, se arată în comunicatul CCR.
Decizia este definitivă şi obligatorie şi va fi comunicată Parlamentului, Guvernului şi instanţei de judecată care a formulat sesizarea.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Radu Mircea
27.03.2018, 18:00:04

# Sa nu cumva sa va atingeti de functionarul public ca e bai . ln cel mai rau caz sa fie avansat . Hai sa vedem cine este '' Functionar public '' ??? - Secretar de stat - Secretar general in ministere - Secretar general - Prefect - Subprefect - lnspector guvernamental - Secretar al unitatii administrativ - teritoriale - Alte functii pe care va recomand sa le descoperiti singuri O fi cu dedicatie ??? .................hi hi hi hi ......................

+1 (1 vot)
Tomescu Tom
27.03.2018, 18:25:57

Apropo ...cum se mai spune ? CCR ...sau CC a PSD ? Timpurile se schimba rapid ..la fel si denumirile institutiilor ... asa ca musai intreb pe altii mai stiutori ca mine ! Mare rusinica mi-ar fi ..sa nu stiu " chestii " importante ...

Modifică Setările