CCR a stabilit că Legea privind câinii fără stăpân este constituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Augustin Zegrean, preşedintele CCR FOTO Arhiva Adevărul
Augustin Zegrean, preşedintele CCR FOTO Arhiva Adevărul

Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit, miercuri, că Legea privind câinii fără stăpân, care nu sunt adoptaţi sau revendicaţi, este constituţională. Decizia vine ca urmare a contestaţiei unui grup de 30 de aleşi, cu excepţia UDMR, care susţinea că legea este neconstituţională.

UPDATE Curtea Constituţională a stabilit, miercuri, că Legea privind câinii fără stăpân este constituţională. Anunţul a fost făcut de către preşedintele CCCR, Augustin Zegrean, care a declarat că CCR a apreciat că sesizarea privind legea este neîntemeiată, iar legea este constituţională, pentru că s-a respectat decizia anterioară.

"Noi am apreciat că articolul 1 alineatul 8, care a fost declarat neconstituţional data trecută, a fost pus de acord cu decizia CC, deci acum eutanasierea nu mai este o măsură lăsată la îndemâna exclusivă a autorităţilor locale, legea spune în ce condiţii se poate ajunge la eutanasiere, e ultima măsură şi o măsură extremă", a adăugat Zegrean.

Preşedintele Traian Băsescu are zece zile la dispoziţie pentru a promulga legea.

UPDATE La intrarea în sediul Curţii Constituţionale din Palatul Parlamentului, Zegrean a fost întrebat dacă susţine eutanasierea, dar şi dacă are un câine.

„Am un câine lup, este în grevă de trei zile, a aflat ce se întâmplă şi mă ameninţă“, a răspuns Zegrean.

Preşedintele CC a mai spus, întrebat dacă legea ar putea fi declarată neconstituţională, că decizia va fi anunţată la ora 14.00.


Camera Deputaţilor a adoptat, în 10 septembrie, Legea privind câinii fără stăpân. Aceasta prevede un termen de 14 zile în care câinii sunt ţinuţi în adăposturi, după care, dacă aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, pot fi eutanasiaţi. Edilii au însă posibilitatea să amâne eutanasierea.

Un grup de 30 de parlamentari din toate grupurile politice, cu excepţia UDMR, a atacat la Curtea Constituţională legea prin care a fost modificată şi completată Ordonanţa de urgenţă 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor.

Cei 30 de parlamentari susţin, în sesizarea transmisă Curţii Constituţionale, că actul normativ nu conduce la împiedicarea înmulţirii şi proliferării câinilor fără stăpân, ci traumatizează societatea civilă, "demers care nu este de natură a traduce drepturile fundamentale ale omului în România".

Parlamentarii semnatari solicită Curţii să supună Legea de modificare şi completare a Ordonanţei de urgenţă 155/2011 controlului de constituţionalitate, astfel încât aceasta să fie trimisă, spre o nouă examinare, Parlamentului.

Potrivit contestatarilor, forma în care actul normativ a fost adoptat de Camera Deputaţilor, care este Cameră decizională, în urma deciziei de neconstituţionalitate luată anterior, diferă fundamental, atât în ceea ce priveste concepţia, cât si în ceea ce priveşte conţinutul, de cea adoptată de Senat - sunt stabilite termene de revendicare, respectiv adopţie a câinilor fără stăpân mult mai scurte, sunt stabilite condiţii mult mai drastice de eutanasiere, este exclusă posibilitatea returnării câinilor fără stăpân, sunt excluse organizaţiile neguvernamentale într-o etapă importantă şi sensibilă a programului de gestionare a câinilor fără stăpân, respectiv eutanasia.

Aceştia amintesc că, aşa cum Curtea Constitutională a statuat, o lege trebuie să fie rezultatul manifestării de voinţă concordante a ambelor Camere ale Parlamentului şi că respectarea principiului bicameralismului necesită ca o Cameră sau alta să nu fie exclusă din mecanismul legiferării.

De asemenea, semnatarii invocă şi neconstituţionalitatea Ordonanţei de urgenţă 155/2001, care este modificată prin proiectul de lege.

"Gestionarea câinilor fără stăpân nu este o situaţie excepţională, care să necesite măsuri în vederea evitării unei grave atingeri aduse interesului public", opinează aceştia.

În documentul citat se mai arată că anumite articole din lege încalcă prevederile constituţionale referitoare la respectarea tratatelor internaţionale în materie.

"Facem în primul rând observaţia că problema eutanasiei câinilor fără stăpân şi condiţiilor în care este dispusă aceasta este principala problemă a legii. Eutanasia este o măsură extremă, care contravine prevederilor drepturilor animalelor recunoscute de instrumente internaţionale, reglementări comunitare cu caracter obligatoriu. Legea de gestionare prevede soluţia eutanasiei, care se poate aplica curent, în masă, animalelor fără stăpân, deşi ar fi trebuit să fie aplicată numai în anumite condiţii limitative şi stricte, cu caracter excepţional", susţin cei 30 de parlamentari.

Ei fac referire în acest sens, la o decizie anterioară a CC potrivit căreia eutanasia prevăzută de ordonanţă trebuie aplicată cu respectarea Convenţiei europene pentru protecţia animalelor de companie din 2003, ratificată de România în 2004 şi intrată în vigoare în anul 2005.

Senatorii şi deputaţii semnatari arată că, potrivit Convenţiei, "atunci când o parte estimează că numărul de animale fără stăpân constituie pentru ea o problemă, ea trebuie să ia măsurile legislative şi/sau administrative necesare pentru reducerea numărului acestora prin metode care nu cauzează dureri, suferinţe sau temeri evitabile".

În document se mai menţionează că animale care nu sunt agresive, abandonate sau rămase fără stăpân, în număr foarte mare, vor fi eutanasiate prin efectul direct al aplicării legii.

De asemenea, contestarii subliniază că eutanasia este contrară principiilor prevăzute în Declaraţia Universală a Drepturilor Animalelor, proclamată la Paris în 15 anul 1978, care prevede, printre altele, că orice animal dependent de om are dreptul la îngrijire, nu trebuie abandonat sau sacrificat în mod nejustificat, precum şi că sacrificarea oricărui animal care nu este absolut necesară şi orice decizie care duce la un asemenea act constituie o crimă.

Ei susţin că textul de lege criticat încalcă, printre altele, prevederile din legea fundamentală referitoare la principiul aplicării prioritare a dreptului comunitar asupra legii.

"Legea (...) creează un cadru instituţional injust, şi, sub masca unei aşa-zise eutanasieri individuale, conduce la eutanasia în masă a câinilor fără stăpân, practică administrativă neunitară si încălcarea drepturilor animalelor. Atât eutanasia individuală, cât şi eutanasia în masă, ca soluţii propuse de legea adoptată, sunt neconstituţionale", mai arată parlamentarii care au atacat la CC această lege.

Preşedintele Traian Băsescu declara în 16 septembrie că va promulga "fără reţineri" legea privind eutanasierea câinilor maidanezi, în forma votată în Parlament, precizând că aşteaptă decizia Curţii Constituţionale.

"În forma în care a trecut prin Parlament o promulg fără reţineri. Este ceea ce eu cred că trebuie să se întâmple. După ce ajunge populaţia canină la o dimensiune rezonabilă se poate gândi şi alt mod, dar acum este un pericol pentru copii, pentru bătrâni, pentru oameni în general", a spus preşedintele Traian Băsescu.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite