Iohannis, obligat de CCR să numească miniştrii interimari. Judecătorii o trimit pe Dăncilă în Parlament pentru un nou vot de încredere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională (CCR) a hotărât, miercuri, că preşedintele Klaus Iohannis trebuia să accepte miniştrii interimari. Pe de altă parte, Viorica Dăncilă este pusă să vină în Parlament pentru un nou vot de încredere, deoarece Guvernul şi-a schimbat structura politică.

UPDATE CCR dat o decizie care dă dreptate parţial ambelor părţi ale „conflitului constituţional. În primul rând, judecătorii îl obligă pe Iohannis să accepte miniştrii interimari şi să emită de îndată decretele de revocare din funcţie ale miniştrilor demişi. 

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte problematica numirii miniştrilor titulari, mai întâi Guvernul trebuie să meargă în Parlament, adică e necesar un vot de încredere.  

UPDATE Şeful CCR, Valer Dorneanu, a explicat faptul că Iohannis e obligat să accepte interimarii. „Cu privire la interimari am plecat de la premisa ca revocarea şi numirea interimarilor e de competenţa premierului. Preşedintele nu şi-a exercitat constituţional atribuţiile. Preşedintele României e obligat deîndată să emită decretele se revocare a miniştrilor propuşi spre remaniere şi de semnare a decretelor pentru miniştri interimari“, a declarat Dorneanu, citat de stiripesurse.ro

UPDATE Toni Greblă, secretarul general al Guvernului, a susţinut punctul de vedere al Guvernului. Greblă a subliniat că Iohannis nu mai vrea să respecte atribuţiile constituţionale prin refuzul numirii interimarilor. şi a cerut CCR constatarea existenţei conflictului constituţional şi soluţia de urmar. 

Pe de altă parte, Administraţia Prezidenţială a evocat faptul că e vorba de un conflict politic, nu unul de natură constituţională.


În cazul în care CCR va da dreptate Guvernului, preşedintele Klaus Iohannis va fi obligat să accepte miniştrii interimari propuşi de Viorica Dăncilă pentru portofoliile lăsate vacante de ALDE: Niculae Bădălău- Energie; Radu Oprea - Relaţia cu Parlamentul; Ioan Deneş- Mediu.

Interimatele celor trei nu pot depăşi 45 de zile, conform Constituţiei. În acest interval, premierul trebuie să vină în Parlament pentru a primi un nou vot de validare. În cazul în care PSD nu strânge 233 de voturi (majoritate absolută), Guvernul nu pică, ci, teoretic, are şansa unei noi încercări. Singura varianta pentru trântirea Guvernului Dăncilă rămâne moţiunea de cenzura. În cazul în care primesc o decizie favorabilă, liderii PSD nu vor mai veni în Parlament pentru un nou vot de încredere, ci vor invita Opoziţia să depună moţiune de cenzură pentru a testa majoritatea, susţin surse politice pentru „Adevărul“.

PNL trebuie să negocieze cu toţi parlamentarii Opoziţiei, inclusiv cu cei de la ALDE şi ProRomânia, pentru a vota împoriva Guvernului Dăncilă. În schimb, pentru PSD e mai uşor să convingă parlamentarii, fie ei de la UDMR, ALDE sau ProRomânia, să nu se pezinte în plen, deci să contribuie prin absenţă la eşecul moţiunii.
În cazul în care moţiunea Opoziţiei nu trece de votul Parlamentului, Viorica Dăncilă va rămâne la Palatul Victoria până în primăvară, pentru că poate fi depusă o singură moţiune într-o sesiune parlamentară. Astfel, Dăncilă speră să rămână la Putere mizând pe înfrângerea Opoziţiei.

Demisiile a cinci deputaţi i-au lăsat pe cei din ALDE fără grup parlamentar şi în Camera Deputaţilor, după ce, în urmă cu o săptămână s-a destrămat şi grupul de la Senat. PSD continuă racolarea aleşilor din partidul lui Călin Popescu-Tăriceanu cu scopul de a bloca moţiunea de cenzură a Opoziţiei.

Deputatul PSD Florin Iordache s-a întâlnit, ieri, la Parlament, cu preşedintele CCR Valer Dorneanu, susţin surse politice penru Adevărul. Întâlnirea a venit în contextul în care CCR se va pronunţa mâine pe conflictul dintre preşedinte şi premier, după ce Klaus Iohannis a refuzat să numească miniştri interimari. Florin Iordache susţine că doar s-a intersectat cu Dorneanu pe holurile Parlamentului, fără a avea o întâlnire planificată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite