Politică

articolul anterior articolul urmator

CCR legalizează falsul în acte pentru alegeri. Surse din BEC: ce metode de falsificare a semnăturilor au candidaţii

55
23 Sep 2019 20:40:22
Autor: Sebastian Zachmann
Valer Dorneanu, preşedintele CCR
Valer Dorneanu, preşedintele CCR

CCR a întors decizia Biroului Electoral Central (BEC) şi a validat, surprinzător, candidatura lui Viorel Cataramă la alegerile prezidenţiale. Motivul: nu intră în atribuţiile BEC să stabilească dacă cele 200.000 de semnături necesare cadidaturii sunt false. În replică, surse din BEC acuză CCR că tocmai a legalizat falsul în acte şi explică, pentru „Adevărul“, modul grosolan în care candidaţii încalcă legea.

Viorel Cataramă a depus 230.341 de semnături, însă BEC i-a respins candiatura la prezidenţiale, pe motiv că 94.170 erau false. Omul de afaceri a sesizat Curtea Constituţională (CCR), care i-a dat dreptate, pe motiv că BEC nu are competenţa să stabilească dacă o semnătură e falsă sau adevărată. Legea pentru alegerea Preşedintelui României (370/2004), la articolul 29, spune: „BEC  verifică îndeplinirea condiţiilor de fond şi de formă prevăzute de prezenta lege pentru candidaturi, înregistrează candidaturile care îndeplinesc aceste condiţii şi respinge înregistrarea candidaturilor care nu îndeplinesc condiţiile legale“.

Sub protecţia anonimatului, unul dintre membrii BEC explică: „Condiţia de formă înseamnă să te prezinţi cu 200.000 de semnături, în timp ce condiţia de fond presupune ca acele semnături să fie valabile. Noi, la BEC, verificăm pagină cu pagină, astfel încât să vedem dacă există 200.000 de semnături valabile. Prin decizia dată în cazul Cataramă, CCR transformă BEC într-un simplu birou de primire documente. În al doilea rând, CCR arată că semnăturile de susţinere pentru un candidat sunt total inutile, din moment ce nimeni nu verifică dacă sunt adevărate sau false“.

Tehnici de falsificat semnături

În cazul Cataramă, BEC a numărat că 94.170 de semnături erau smilare, deşi figurau la persoane diferite. BEC oferă, în detaliu, chiar şi poziţiile semnăturilor false pe pagini. În plus, alte 720 de semnături aveau diferite lipsuri: serie şi număr de buletin, adresă sau chiar semnătura în sine - cu toate că datele persoanei erau trecute în tabel.

Cum se falsifică semnături? „Cele mai multe sunt xeroxate, dar le depistăm rapid, pentru că foaia e netedă-netedă pe spate: nu e nicio urmă de pix sau de stilou. E diferenţă vizibilă între foile semnate cu adevărat, unde rămâne urma de pix, şi foile xeroxate, care arată impecabil. În afară de xeroxuri, mai primim şi multe tabele unde figurează persoane diferite, dar semnătura e identică“, susţin sursele citate.

Ce urmează după decizia CCR? „În mod automat, toţi cei care au falsificat semnături vor putea candida. Spre exemplu, şi candidatura lui Miron Cozma a fost invalidată de BEC pentru falsuri grosolane. Dacă a sesizat CCR, va putea candida pentru Cotroceni. Iar la viitoarele alegeri ne vom trezi cu liste falsificate în totalitate. Orice persoană va putea lua peste picior alegerile: va veni cu liste false de semnături cap-coadă, dar va apărea pe buletinul de vot. CCR invită la fals în acte“, susţin sursele citate.

Viorel Cataramă are altă variantă. „BEC face jocuri politice. Aşa cum a încercat să scoată Alianţa USR-PLUS din cursa pentru europarlamentare, aşa a încercat să mă elimine acum şi pe mine în mod ilegal. E nevoie de reforma BEC“, susţine Viorel Catarmă pentru „Adevărul“.

BEC e format din cinci judecători de la Curtea Supremă aleşi prin tragere la sorţi, trei reprezentanţi ai Autorităţii Electorale Permanente (AEP) şi şase reprezentanţi ai partidelor politice.

Cei 10 candidaţi la prezidenţiale sunt: Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă, Dan Barna, Teodor Paleologu, Mircea Diaconu, Kelemen Hunor, Cătălin Ivan, Alexandru Cumpănaşu, Ramona Bruynseels şi Viorel Cataramă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

55 Comentarii

leuldinpanjshir99
23.09.2019, 20:46:55

Si de ce sa mai mira cineva? CCR-ul e infestat cu slugoii gangsterilor din politica ...

+19 (21 voturi)
Markus Roman
23.09.2019, 20:57:10

Uite cum am depistat eu, inainte de 1989, un stat de plata cu diferentze de bani rezultate din calcularea gresita, in minus, a alocatiilor ptr copii si care fusese falsificat de o duduie care platea salariile muncitorilor. Individa semnase in locul mai multor oameni [cam 30] si bagase ea banii in buzunar. Falsul era vizibil deorece tipa semnase diferit ptr fiecare persoana, dar apasarea pixului era aceeasi pe toata foaia. La fel aceeasi era si aplecarea literelor din semnaturi. I s-a desfacut doar contractul ptr ca a intervenit mai sus.

-2 (8 voturi)
Paun Al
23.09.2019, 21:04:12

Ar trebui investigat de unde au aceste baze de date ale cetatenilor romani ... si ce se poate face cu ele ? Este o chestiune de siguranta a cetateanului ... Si apoi d-l Iohannis cu 2,2 milioane de semnături, potrivit partidului care-l susține PNL , sau d-na Viorica Dăncilă, care a adunat, potrivit PSD, 1,4 milioane de semnături!!! Cat despre CCR , ne mai arata inca odata ca rolul ei este sa favorizeze infractorii .

+5 (7 voturi)
Stefan Ioan
23.09.2019, 21:06:04

D-le Păun, la acest capitol avem experiență: nu uitați raportările VPM (valoarea producției marfă) de pe vremea....lui N.C.

+1 (3 voturi)
Stefan Ioan
23.09.2019, 21:04:12

Avem mii de revoluționari falși, există mii de diplome false ( de la bacalaureat până la facultate si doctorat), mii de permise de conducere false, am avut și doctori falsi (sigur mai avem ...nedescoperiți) politicieni falsi... cu duiumul.... Contează un fals în plus, la cum arată societatea românească a zilelor noastre ? Totu-i fals.. Salariile bugetarilor nu sunt pe criterii de competență și performanță, pensiile speciale nu-s după merit... etc. Are rost să batem apa-n piuă cu falsurile ?

+6 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (55)