Politică

articolul anterior articolul urmator

CCR dă o palmă grea Coaliţiei: respinge numirile interimarilor la TVR şi SRR. Până când rămân în funcţie Ramona Săseanu şi Liviu Popescu

26
17 Jun 2021 19:39:07
Autor: Radu Eremia
Ramona Săseanu, şefa interimară a TVR. FOTO Arhivă personală
Ramona Săseanu, şefa interimară a TVR. FOTO Arhivă personală

Judecătorii CCR au stabilit că numirile şefilor interimari la TVR şi Radio România nu au fost făcute cu respectarea legii. PNL şi USR-PLUS acuză Curtea că, în cazuri similare, aceasta a acţionat pe dos, dar atunci PSD era cel care controla Parlamentul.

Coaliţia de guvernare a fost luată prin surprindere de decizia judecătorilor constituţionali de joi. Magistraţii CCR au decis, cu unanimitate de voturi, că numirile făcute de coaliţia de guvernare la Televiziunea Română şi la Radioul Public (SRR) sunt neconstituţionale. PSD a contestat la CCR procedura de numire a şefilor TVR şi Radio invocând că legea a fost interpretată şi aplicată greşit.

Concret, judecătorii CCR au evidenţiat faptul că partidele Puterii ar fi trebuit să ia în considerare mai întâi articolele 19 şi 20 din Legea de organizare şi funcţionare a TVR şi Radio România şi doar ulterior articolul 21, care se referă la şefii interimari. La articolele 19 şi 20 din legea menţionată e prevăzut faptul că mai întâi trebuie să aibă loc încercarea de a numi un nou Consiliu de Administraţie la cele două instituţii publice, şi doar dacă nu este reuşit acest pas procedural, poate avea loc numirea directorului general interimar.

 „Au fost nesocotite prevederile art.19 şi 20 din Legea nr.41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, întrucât Parlamentul a invocat aplicabilitatea art. 21 alin.(1) şi (3) din aceeaşi lege, fără a fi întrunită condiţia din ipoteza normativă a acestui text legal, respectiv situaţia specială a situaţiei tranzitorii dintre două legislaturi parlamentare, în care este permisă numirea unui director general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune, respectiv al Societăţii Române de Televiziune”, e explicaţia seacă a CCR. Prin urmare, hotărârea Parlamentului este neconstituţională.

Au făcut la fel ca PSD

Reprezentanţii Coaliţiei de guvernare nu s-au aşteptat la această decizie, în condiţiile în care situaţii simulare au tot fost în ultimii ani, iar CCR nu a dat niciodată dreptate celor care atacau procedurile de numire ale noilor şefi de la TVR şi Radio România.

„Aşteptăm motivarea pentru următoarele decizii. Directorii interimari rămân pe funcţii, până la publicarea motivării în Monitorul Oficial. Era inadmisibilă sesizarea, dacă ne luăm după standardele anterioare ale CCR. Nouă (n.r. – liberalilor) ne-au declarat inadmisibilă sesizarea în alte cazuri”, a precizat Gabriel Andronache, liderul de grup  al deputaţilor PNL. De altfel, pe 23 septembrie 2015, când PSD l-a demis pe Stelian Tănase de la şefia TVR, tot într-o şedinţă din aceeaşi zi a fost numită interimar Irina Radu. Deputatul PNL a mai amintit şi alte situaţii în care sesizările PNL au fost considerate inadmisibile de judecătorii CCR, cum s-a întâmplat şi în cazul încercării de numire a Monicăi Ghiurco în 2016.

Liberalul, care este şi unul dintre principalii jurişti ai PNL, a subliniat faptul că sesizarea PSD nu s-a referit deloc la revocarea Doinei Gradea şi a lui Georgică Severin ca procedură, deci nu e pusă în discuţie revenirea acestora. Prin urmare, susţin liberalii, social-democraţii au căutat doar să creeze haos în cele două instituţii, pentru că oricum ştiu că nu dispun de o majoritate parlamentară care să le permită să îşi poată impune propriul candidat.

Şi liderul deputaţilor USR-PLUS, Ionuţ Moşteanu, a precizat pentru HotNews faptul că majoritatea de acum nu a folosit o procedură diferită de cea folosită de PSD şi ALDE în 2017, când i-au instalat în funcţie pe oamenii recent demişi, adică pe Georgică Severin şi Doina Gradea. „Aşteptăm motivarea Curţii să vedem care sunt paşii de urmat şi cred că cel mai probabil vom relua procedura de numire. Trebuie să vă spun că am folosit la numirea şefilor TVR şi Radio aceeaşi procedură, pas cu pas, pe care a folosit-o PSD în 2017 pentru numirea lui Georgică Severin şi a Doinei Gradea. Nimeni nu a contestat atunci la CCR”, a punctat la rândul său liderul deputaţilor USR-PLUS.

Şeful Radio România, mesaj privind retragerea sa

Liviu Popescu, şeful interimar de la Radio România, i-a anunţat deja pe colegii din subordine de faptul că de îndată ce va fi publicată decizia Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial, mandatul său va înceta. „M-am asigurat în ultima oră că factorii de decizie politică din Parlament ştiu şi înţeleg posibilele efecte asupra funcţionării SRR în toate variantele posibile în viitorul apropiat”, le-a mai transmis Popescu angajaţilor din Radioul Public.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

26 Comentarii

inuendo
17.06.2021, 19:43:42

Clar CCR este coloana a V a a intereselor mafiei autohtone și a muscalilor.

+6 (22 voturi)
bovis al IIIlea
17.06.2021, 20:03:53

SE STIE de mult acest lucru si e agreat de COALITIA de HARATI de la guvernare.

-4 (8 voturi)
ovidiu preda
17.06.2021, 20:03:33

vai trebuie sa-i gaseasca amantei alta sinecura

-4 (14 voturi)
m wakki
17.06.2021, 20:07:40

gradea nu e amanta nimănui, cine naiba o vrea pe batoza aia ?

+5 (15 voturi)
M Costi
17.06.2021, 20:19:41

"...am folosit la numirea şefilor TVR şi Radio aceeaşi procedură, pas cu pas, pe care a folosit-o PSD în 2017 ... Nimeni nu a contestat atunci la CCR..." !?! Si...daca n-a contestat-o nimeni in 2017 trebuia sa se intample acelasi lucru si in 2021 ? Deputatii juristi de la PNL si USR au terminat toti la Spiru ori la Bioecologia ?

-4 (26 voturi)

Vezi toate comentariile (26)

Modifică Setările