CCR: Revizuirea Constituţiei să prevadă clar raporturile între puterile statului şi forma de guvernământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Judecătorii Curţii Constituţionale(CCR), Mircea Ştefan Minea, Tudorel Toader şi Petre Lăzăroiu au ridicat vineri mai multe semne de întrebare privind proiectul pentru revizuirea Constituţiei.


„Poate Constituţia care va fi revizuită ar trebui să prevadă mai clar care sunt raporturile între Parlament şi preşedinte, între preşedinte şi prim-ministru. Ştiţi că am avut nişte litigii şi a fost adoptată o lege privind raporturile între Parlament şi Guvern şi această lege se află acum pentru a doua oară pentru controlul de constituţionalitate. Cred că ar trebuit făcut ceva astfel încât să fie respectate articolele constituţionale privind emiterea ordonanţelor de urgenţă“, a afirmat Minea.

La rândul său, judecătorul CCR Tudorel Toader a arătat că actuala Constituţie conţine anumite articole care au generat decizii cu opinii separate şi că revizuirea Constituţiei ar trebui să se ocupe de clarificarea textelor.

„Probabil că acolo unde au fost astfel de dispute, de controverse, nemulţumiri, de critici, este zona sensibilă a actualei Constituţii. Cele mai sensibile zone ale Constituţiei sunt acolo unde judecătorii au avut opinii diferite, acolo unde puterile statului au avut controverse, acele 20 de conflicte juridice de natură constituţională între puterile statului, acolo unde decidenţii la nivel naţional au apelat la controlul de constituţionalitate“, a completat şi Toader.

Judecătorul a menţionat că actuala Constituţie îşi arată anumite limite, îşi arată anumite cerinţe şi nevoi de perfecţionare.

„E normal, ea este o lege vie, se aplică unei societăţi într-o dinamică extrem de accelerată. E o societate care în 23 de ani vrea să treacă de la un stat totalitar la un stat de drept, un regim în care drepturile şi libertăţile fundamentale să nu fie numai proclamate, ci şi garantate şi respectate şi înfăptuite de legiuitor în opera de legiferare, de noi în viaţa de zi cu zi“, a mai spus judecătorul constituţional.

Constituţia nu clarifică ce formă de guvernământ funcţionează în România

Judecătorul CCR Petre Lăzăroiu a ridicat o altă problemă, referitoare la forma de guvernământ a României, precizând că în proiectul de revizuire a Constituţiei nu este specificat foarte clar dacă este un regim prezidenţial, semiprezidenţial sau parlamentar.

„La noi nu s-a ajuns la un consens al forţelor politice care să spună foarte clar că România este republică parlamentară şi preşedintele este ales de Parlament, este republică semiprezidenţială ca la francezi şi atunci preşedintele este ales şi reprezintă o forţă“, a spus Lăzăroiu.

Judecătorii CCR menţionaţi mai sus au fost prezenţi la o dezbatere cu studenţii jurişti ai Universităţii din Suceava, unde au fost solicitaţi să prezinte problematica ce ar trebui clarificată prin legea de revizuire a Constituţiei actuale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite