CCR va fi condusă de un fost deputat PSD. Cine e Valer Dorneanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională a României (CCR) va fi condusă în următorii trei ani de Valer Dorneanu (foto), fost preşedinte al Camerei Deputaţilor din partea PSD în anii 2000-2004, perioadă în care social-democraţii şi Adrian Năstase dominau politica românească.

„Am fost ales cu majoritate de voturi. Am convenit că o să formăm o echipă, să păstrăm nivelul şi prestigiul Curţii Constituţionale. Aşteptăm să cooperăm foarte bine cu instituţiile statului, aşteptăm de la ele să nu mai transforme CCR în acel loc în care să trimită toate neînţelegerile“, a spus noul preşedinte al CCR, la scurt timp după alegerea sa. Fostul social-democrat, propus în funcţia de judecător CCR în 2013 de către PSD, a ţinut să precizeze că instituţia trebuie să fie arbitru constituţional, nu arbitru de ring.

Proaspătul ales în fruntea CCR a refuzat să spună dacă în cursa pentru această funcţie s-a mai înscris cineva sau care a fost raportul de voturi. Însă, potrivit unor surse, Livia Stanciu ar mai fi intrat în competiţie internă, iar când s-a supus la vot, Dorneanu a primit şase voturi „pentru“.  În ceea ce o priveşte pe Livia Stanciu, aceasta, la fel ca şi alţi doi judecători ai CCR, Attila Varga şi Marian Enache, se află printre nou-veniţii în instituţie. Cei trei au depus ieri, înainte de şedinţa de alegere a noului lider al CCR, jurământul în faţa lui Klaus Iohannis.

„Vă doresc tuturor să contribuiţi la conturarea CCR ca un pol de stabilitate în arhitectura constituţională a statului, inclusiv prin jurisprudenţă clară, coerentă şi predictibilă. Vă îndemn să aveţi permanent ca reper standarde cât mai înalte de profesionalism şi independenţă şi am toată convingerea că veţi onora cu demnitate magistratura“, a declarat Iohannis după depunerea jurământului de către cei trei. Mai mult, acesta a reiterat celor prezenţi rolul pe care trebuie să-l îndeplinească un judecător de la  CCR. „Dacă preşedintele României are rolul constituţional de a veghea la respectarea legii fundamentale, Curţii Constituţionale îi revine îndatorirea de a promova şi proteja statul de drept”, a mai declarat preşedintele.

Ce atribuţii are preşedintele CCR

Preşedintele CCR nu are numeroase avantaje în raport cu ceilalţi judecători din instituţie. Acesta are atribuţii precum convocarea şi prezidarea şedinţelor Curţii Constituţionale, adică stabileşte când are loc întâlnirea judecătorilor pentru analiza unei anume speţe. De asemenea, preşedintele CCR desemnează judecătorul-raportor în dosare şi stabileşte termenele de judecată. Pe lângă aceste atribuţii, liderul CCR reprezintă instituţia în faţa autorităţilor publice şi a altor organizaţii, române sau străine.

Raportul de forţe

În cadrul CCR, la acest moment, cei mai mulţi judecători vin din partea PSD, Marian Enache,  Valer Dorneanu şi Simona Maya Teodorescu, la care ar putea fi adăugat şi Attila Varga, propunere venită pe filiera UDMR, dar care nu ar fi ajuns la CCR fără susţinerea social-democraţilor. Alţi doi judecători care au fost desemnaţi de Parlament la propunerea PNL, adică Mona Pivniceru şi Ştefan Minea, iar doi judecători care au fost numiţi în timpul mandatului fostului preşedinte Traian Băsescu: Daniel Morar şi Petre Lăzăroiu. Nu în ultimul rând, la CCR mai este şi Livia Stanciu, fostă şefă a ÎCCJ, desemnată de preşedintele
Klaus Iohannis. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite