VIDEO Ce-a mai scornit PSD: sesiune extraordinară pe plajă şi prezenţă prin telefon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acuzaţi de aleşii Opoziţiei că au încălcat legile pentru convocarea plenului Parlamentului, deputaţii PSD au venit cu o explicaţie inedită: şedinţa conducerii Camerei Deputaţilor a fost făcută telefonic. Aceiaşi parlamentari au precizat că nu au nevoie de cvorum de şedinţă. Prin urmare, colegii lor şi-au putut vedea de vacanţă, demers îmbrăţişat şi de Liviu Dragnea. Sesiune bifată, vacanţă continuată.

Convocarea sesiunii extraordinare a Parlamentului a fost motiv de scandal între coaliţia majoritară PSD-ALDE şi formaţiunile din Opoziţie. Lucrurile s-au inflamat odată cu începerea şedinţei Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor la care, din cei 13 membri, au participat doar patru. Inclusiv liderul PSD, Liviu Dragnea, a lipsit de la şedinţă, acesta fiind plecat în vacanţă, într-o „destinaţie exotică“, potrivit unor surse politice. Aşadar, în şedinţa conducerii Camerei nu a existat cvorum de şedinţă, ceea ce a dus la suspendarea acesteia şi la nediscutarea subiectului convocării sesiunii, ceea e presupunea stabilierea ordinii de zi şi a programului pentru aceasta.

Orban: Un abuz grosolan

„O sesiune extraordinară poate fi convocată de preşedinte, de Birourile permanente reunite sau de o treime dintre parlamentari. Nu avem niciuna dintre aceste condiţii regulamentare îndeplinite astăzi, ca atare Ordonanţa de Urgenţă privitoare la prelungirea cu doi ani de zile a acreditării şi evaluării şcolilor doctorale nu poate intra în vigoare, iar dacă va intra în vigoare avem de-a face cu un abuz grosolan şi o încălcare de neacceptat a Constituţiei şi a Regulamentului Camerei Deputaţilor“, a precizat preşedintele PNL, Ludovic Orban. 

Un argument asemănător a fost invocat şi de alţi reprezentanţi ai Opoziţiei, precum liderul USR Cristian Ghinea sau preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac. De altfel, Constituţia le dă dreptate acestora. „Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc şi în sesiuni extraordinare, la cererea Preşedintelui României, a biroului permanent al fiecărei Camere ori a cel puţin o treime din numărul deputaţilor sau al senatorilor“, potrivit alineatului (2) al articolului 66 al Constituţiei. În plus, următorul aliniat arată: „Convocarea Camerelor se face de preşedinţii acestora“. Prin urmare, Opoziţia a ameninţat că dacă Florin Iordache, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, căruia Dragnea i-a delegat atribuţiile cât e plecat în vacanţă, va ţine şedinţa de plen şi va considera convocată sesiunea extraordinară, atunci ei vor contesta la CCR. 

Şedinţa telefonică, noua formă de întrunire

Social-democraţii au venit cu o abordare inedită pentru a explica faptul că nu au făcut nimic ilegal. „Ieri, când Camera Deputaţilor a fost sesizată cu această ordonanţă, noi aveam cinci zile în care obligatoriu trebuia să ne întrunim. În urma apelului secretarului general, telefonic, la membrii Biroului Permanent şi la liderii de grup, cu o majoritate covârşitoare a membrilor BP şi a liderilor de grup s-a convenit ca sesiunea extraordinară să se facă azi, la ora 15.00, lucru pe care l-am făcut“, a spus Florin Iordache. Replica a venit de la USR:

 În ajutorul lui a venit şi liderul PSD de la Cameră, Ioan Muntean, care a confirmat demersul lor şi a subliniat că la şedinţă nu e necesar cvorum de 50% plus unu din totalul deputaţilor, pentru că nu se dă vot pe legi sau hotărâri. Punctarea cvorumului venea în contextul în care se înregistraseră doar 102 deputaţi din 329, adică mai puţin de o treime.

Ce nu s-a văzut la sesiunea extraordinară de 20 de minute a Parlamentului

Bâlbâielile lui „Altă întrebare“

Ulterior, Iordache a ieşit să dea explicaţii presei. În faţa acestora, fostul ministru al Justiţiei a dat răspunsuri contradictorii privind şedinţa telefonică. Iniţial, a precizat faptul că nouă membri din 13  ai Biroului Permanent fost „pentru“ convocarea sesiunii. Apoi, acesta a negat faptul că s-ar fi dat vreun vot pentru convocarea sesiunii extraordinare. Concluzia lui Iordache: cine vrea să ştie cum şi ce s-a discutat să consulte stenograma la Secretariatul General.

160 de aleşi din totalul de 465 au fost prezenţi marţi la muncă

Scandalul de la Senat

Scântei au ieşit şi la Senat, unde au fost prezenţi doar 58 de aleşi din 136. Liderul senatorilor PNL, Mario Oprea, a acuzat că sesiunea extraordinară a Senatului a fost convocată ilegal de către Biroul Permanent al forului, care se afla în cvorum doar prin participarea ministrului Adrian Ţuţuianu, încă secretar al Senatului, deşi legea interzice acest cumul de funcţii. Liberalii au subliniat că se vor adresa premierului, pentru a constata incompatibilitatea lui Ţuţuianu, dar senatorii PSD i-au ignorat. În schimb, deputatul Florin Iordache a dat dreptate Opoziţiei în cazul Ţuţuianu. „Este incompatibil un ministru când depune jurământul, nu mai poate fi membru BP. Şi eu când am fost membru BP şi am făcut parte din Executiv mi-am dat demisia“, a spus Iordache.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite