Ce aşteaptă România de la Republica Moldova în era Dodon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România susţine în continuare parcursul european al Republicii Moldova, chiar dacă noul preşedinte, socialistul Igor Dodon, susţine că Acordul de asociere cu UE a fost „o mare greşeală“ pentru Chişinău.

 „Obiectivul nostru strategic este integrarea europeană a Republicii Moldova, adică susţinerea orientării clare, ireversibile a Republicii Moldova spre UE şi a conectării pro-europene a Chişinăului, cu instituţii puternice, o democraţie solidă, proces în care România poate şi trebuie să joace rolul principal“, a spus preşedintele Klaus Iohannis după şedinţa de ieri a Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Administraţia Prezidenţială va crea şi un grup de lucru interinstituţional, care se va ocupa de relaţia Ropmâniei cu Republica Moldova.

Potrivit unor surse odiplomatice, oficialii de la Bucureşti aşteaptă să vadă care va fi poziţia lui Igor Dodon faţă de Guvernul Filip, un guvern care, deşi controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc, s-a achitat în proporţie de peste 90% de măsurile reformiste cerute de România şi de Comisi Europeană. Sursele citate mai susţin că Republica Moldova va avea în continuare nevoie de ajutorul financiar acordat de România, iar diplomaţii noştri pregătesc o nouă foaie de priorităţi pentru Chişinău în schimbul banilor. Întrebat de „Adevărul“ dacă România a pregătit deja lista cu condiţii, preşedintele Klaus Iohannis a răspuns: „Noi nu vrem să avem o politică de constrângere sau obligare la anumite măsuri. Noi vrem să sprijinim Moldova şi pe moldoveni. Sigur - ne aşteptăm, şi o să spunem foarte clar acest lucru - că, în contrapartidă, să continue modernizarea statului moldovean. Aşteptăm reforme substanţiale şi cu rezultate bune în foarte multe domenii, dar asta nu pentru a satisface o cerinţă, doar aşa, a României, ci pentru a face Republica Moldova mai solidă“.

„Aduce Dodon bani din Rusia?“
Şi Iulian Chifu, fost consilier prezidenţial în mandatele lui Traian Băsescu, a comentat dependenţa Republicii Moldova de România. „De unde vin banii? Aduce Dodon bani din Rusia? Mira-m-aş! Are Rusia bani pentru a susţine Republica Moldova? Nu are ea pentru regiunea separatistă! Rămâne dependenţa de finanţările internaţionale – FMI, România, UE, alţi parteneri de dezvoltare – care sunt obligatorii la Chişinău, ca şi reformele structurale cerute pentru a putea rambursa împrumuturile“, a scris Iulian Chifu pe blogurile adevarul.ro.

De asemenea, întrebat dacă  alegerea lui Dodon reprezintă un risc pentru parcursul european al Republicii Moldova, Klaus Iohannis a răspuns: „Obiectivul nostru este să ajutăm Moldova să devină mai puternică, să aibă instituţii mai puternice şi să-şi continue parcursul pro-european. Nu cred că în Moldova sunt, în realitate, politicieni care doresc să întrerupă parcursul pro-european“.

Republica Moldova va trebui să îşi consolideze angajamentul pro-european prin continuarea în mod accelerat şi hotărât a procesului de implementare a reformelor structurale. Klaus Iohannis, preşedinte  
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite