Ce îi atrage pe medici în politică

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când România are cea mai mare nevoie de medici profesionişti, de salvatori în condiţiile crizei sanitare majore, vedem cum reprezentanţi cunoscuţi ai breslei sunt racolaţi pe bandă rulantă de către principalele partide politice, PSD şi PNL! Ca de obicei, în timpul alegerilor electorale, în special parlamentare, partidele politice au nevoie de flori la butoniere, de profesionişti cu influenţă!

De peste treizeci de ani, în toate legislativele perindate în timp, au fost aleşi, au fost membri şi au putut legifera şi lucra în favoarea poporului român zeci, poate chiar sute de cetăţeni având nobila profesie de medici. Este firesc şi legal ca orice cetăţean român, indiferent de etnie sau religie să aibă dreptul de a candida şi de a fi ales în cel mai înalt for democratic al ţării. Odată ales, parlamentarul/parlamentarii au obligaţia legală de a lucra şi legifera pentru binele tuturor oamenilor, atât al celor care i-au ales, precum şi al celorlalţi care nu i-au ales.

Dat fiind faptul că profesia de medic are ca activitate primordială facerea de bine prin salvarea şi protejarea vieţii oamenilor, odată ajunşi în Parlament, cetăţenii au mari speranţe şi aşteptări ca aceşti medici politicieni să fie dedicaţi trup şi suflet facerii de legi bune pentru comunitate, pentru ţară. De la aceşti aleşi se aşteaptă mult mai mult să lucreze în folosul oamenilor decât de la alte categorii profesionale reprezentate în Parlament. Mai mult decât de la avocaţi, ingineri, oameni de afaceri sau alte categorii profesionale ajunse prin intermediul unor profesionişti în domeniu, în Legislativ. De la medicii aleşi parlamentari şi de la preoţii care au ales/aleg calea politicii în detrimentul profesiei şi menirii proprii, oamenii au de obicei mult mai multe speranţe şi aşteptări să facă lucrurile bune pentru obşte.

Este adevărat că, în ultimii ani numărul preoţilor parlamentari a scăzut, dar înainte constituiau o prezenţă vizibilă în cel mai înalt for democratic al ţării. Acum, nici nu ştiu dacă BOR le interzice sau nu membrilor săi să intre în politică sau nu, dar în trecut au avut reprezentanţi de vază în Parlament, ca aproape toate cultele recunoscute din România. Ceea ce este sigur, ca menţiune, este că Biserica Ortodoxă a recomandat preoţilor săi să nu se amestece în campaniile electorale, să nu influenţeze în nici un fel alegerile, să nu îndemne credincioşii să voteze politicieni sau partide anume indicate. Lucru care nu a fost respectat aproape deloc de reprezentanţii clerului la nivel naţional. Ba, mai mult, chiar se observă cu ochiul liber şi se resimte în societate, în multe locuri, o apropiere nefirească între oamenii bisericii şi anumiţi politicieni şi partide, ceea ce influenţează negativ lucrurile în societate.

Dar să revin la tema principală pe care vreau să o scot în evidenţă, pe care o vedem manifestându-se foarte clar în aceste zile-Atragerea şi intrarea medicilor în politică! Se pare că în jocurile şi propaganda clasei noastre politice actuale, doctorii, în special cei cu nume, prestigiu şi mai ales notorietate, constituie florile la butoniera principalelor partide politice din ţara noastră! Ca şi alte tradiţii româneşti şi transformarea medicilor în politicieni este o practică păstrată şi perpetuată în timp.

Iar la cei mai mulţi politicieni proveniţi din rândurile doctorilor transformarea în politicieni nu este una de bun augur pentru cetăţenii care i-au votat şi aşteaptă să se pună în slujba comunităţii. Dimpotrivă, din postura de făcători de bine înainte să devină membri de partid, politicieni şi înalţi demnitari cu responsabilităţi clare, s-a dovedit că majoritatea medicilor ajunşi parlamentari, din noua postură, au ajuns să servească doar interesele de partid, de grup, de gaşcă şi interesele proprii în detrimentul intereselor oamenilor. Şi în loc să facă bine oamenilor, comunităţii şi ţării, aceştia au început să facă rău sau să nu facă nimic.

 Avem nenumărate exemple de doctori în parlament, mai vechi sau mai noi, despre modul cum au înţeles aceştia să lucreze şi să-şi îndeplinească responsabilităţile faţă de oameni. Au existat destui aleşi de frunte în legislaturile trecute, proveniţi din această categorie profesională, transformaţi în ticăloşi aserviţi diverselor interese, inclusiv al celor personale. Mulţi şi-au căpătat etichete de ticăloşi, corupţi, hoţi, penali, ba unii s-au ales şi cu ceva condamnări. Alţii care înainte de intrarea în politică erau respectaţi şi apreciaţi pentru performanţele profesionale, dar care, ca politicieni au ales să rămână integri, oneşti şi să nu se implice în jocuri murdare, şi-au dat seama că au fost doar folosiţi de partide pentru notorietatea lor în ochii opiniei publice.

Acum, când România are cea mai mare nevoie de medici profesionişti, de salvatori în condiţiile crizei sanitare majore, vedem cum reprezentanţi cunoscuţi ai breslei sunt racolaţi pe bandă rulantă de către principalele partide politice, PSD şi PNL! Ca de obicei, în timpul alegerilor electorale, în special parlamentare, partidele politice au nevoie de flori la butoniere, de profesionişti cu influenţă şi impact în rândurile opiniei publice cu drept de vot. Iar cei mai mulţi dintre medicii vizaţi şi selectaţi de mai marii politichiei noastre, eligibili să-i pună pe listele electorale, acceptă bucuroşi, onoraţi, ofertele politice!

Oare, ce-i mână pe aceşti doctori să se arunce cu capul înainte în politică, dorinţa de a face bine oamenilor, societăţii, ţării sau setea de preamărire, de putere, de a face parte din marile organizaţii, grupuri, partide, găşti care conduc şi vor conduce România? Care va fi aportul lor în Legislativ şi în slujba cui vor fi noii parlamentari proveniţi din rândul profesioniştilor din sănătate?

Ia să ne gândim puţin la cazuri concrete, la parlamentari/medici, care îşi încheie mandatul în decembrie, la Bacalbaşa, la Rădulescu ”Mitralieră”, care a spus mereu că este de profesie medic, la celebrul neurochirurg Leon Dănăilă, ca să dau doar câteva exemple, ce au realizat ei în Parlament? În privinţa primilor doi, de la PSD, se pot spune multe despre activitatea lor în Legislativ şi nu de bine, ca şi despre alţi colegi de-ai lor. Cât despre doctorul Dănăilă, acesta se pare că a fost doar o floare la butoniera PNL, care s-a folosit de notorietatea lui, dar nu l-au ajutat să-şi pună în practică proiectele pe sănătate, în beneficiul oamenilor!

Ce vor face următorii doctori/parlamentari în viitoarea legislatură? Streinu Cercel, care se laudă apriori cu mari proiecte legislative în domeniul sănătăţii,

Alexandru Rafila, cele două vedete implicate puternic în bătălia cu SARS cov 2, aflaţi încă în fruntea unor instituţii medicale importante, racolaţi de PSD, sau fostul ministru al Sănătăţii, Achimaş Cadariu, de pe vremea guvernului Cioloş, achiziţionat acum de acelaşi puternic şi nemuritor partid roşu? Sau alţi doctori care s-au înghesuit să prindă listele eligibile ale principalelor partide politice care vor conduce România în următorii ani? În slujba cui vor fi aceştia şi ce performanţe vor realiza în noul Parlament?

E bine să facem o menţiune şi anume, chiar dacă nu au fost înscrişi cu carnet de partid, unii dintre aceşti medici racolaţi şi puşi pe listele parlamentare, au servit înainte, într-un fel sau altul şi au avut relaţii nefireşti cu organizaţiile care acum defilează cu ei la alegeri!

Vor face aceşti noi membri de partid mai mult bine pentru oameni din postura de înalţi aleşi, vor face mai mult rău sau nu vor face nimic pentru cetăţeni? Unde este mai multă nevoie de ei, ca medici în spitale, să salveze vieţi, ori ca politicieni în forul democratic cel mai înalt al ţării, să facă legi şi să contribuie la schimbarea în bine a României?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite