Ce bani primesc academicienii care l-au curtat pe Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Cândea
Vasile Cândea

Preşedintele Vasile Cândea (foto) şi vicepreşedinţii Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România (AOSR) primesc, conform legii, indemnizaţii echivalente salariului miniştrilor şi secretarilor de stat.

Ceilalţi membri ai AOSR care nu iau indemnizaţii academice din altă parte primesc lunar 2.000 de lei, bani la care se adaugă sporuri. Academia i-a oferit în urmă cu câteva zile preşedintelui Traian Băsescu titlul de membru de onoare, însă acesta a refuzat.

Citiţi şi:

Băsescu s-a salvat. Academia Oamenilor de Ştiinţă s-a prăbuşit
UPDATE Traian Băsescu a respins invitaţia de a deveni membru de onoare al AOSR

Ieri, Asociaţia Profesională pentru Educaţie şi Cercetare - Edu Cer a solicitat Guvernului eliminarea finanţării de la buget prin salarii, indemnizaţii lunare sau orice alte forme de finanţare a membrilor diverselor „Academii".

Salariu pentru recunoaştere

„Indemnizaţia pe care o primim e un fel de recunoaştere a meritelor", a afirmat fostul senator Ion Solcanu, membru al AOSR. Acesta a explicat că activitatea sa în cadrul Academiei constă în publicarea unor lucrări în reviste de specialitate şi prezentarea lor în cadrul unor conferinţe. „Ne întâlnim aproape lunar, susţinem lucrări, discutăm probleme", spune şi doctorul Gheorghe Mencinicopschi.

Potrivit propunerilor de finanţări înaintate Ministerului de Finanţe, în 2010, AOSR ar urma să primească de la bugetul de stat peste 8,2 milioane de lei (peste 2 milioane de euro), din care 1,3 milioane de lei (317.000 de euro) numai pentru salariile membrilor.

Pe lista membrilor AOSR se mai află scriitorul Dinu Săraru, jurnalistul Ion Cristoiu, generalul de armată în rezervă Constantin Degeratu, generalul de armată Mihail Popescu, episcopul Râmnicului PS Gherasim Vlădica, arhiepiscopul de Târgovişte IPS Nifon, fostul deputat Valeriu Tabără, medicul Irinel Popescu, generalul Eugen Bădălan, fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu, dar şi istoricul Răzvan Theodorescu. Ion Iliescu este membru de onoare, funcţie neremunerată. 

Ion Basgan: Băsescu a refuzat „Nobelul" AOSR

Preşdintele Traian Băsescu a refuzat în urmă cu câteva zile invitaţia de a deveni membru de onoare al Academiei Omenilor de Ştiinţă din România (AOSR). Membrii Academiei susţin că gestul a fost unul neaşteptat.

„Faptul că preşedintele a refuzat poate fi considerat ca un genst făcut de alţii în cazul premiului Nobel. Şi premiul Nobel a fost refuzat", susţine Ion Basgan, unul dintre vicepreşedinţii AOSR.

Preşedintele Academiei, Vasile Cândea susţine că este problema Adunării Generale a AOSR cui acordă distincţii de acest fel. „Adunarea Generală a analizat şi a decis", a declarat Cândea.

Fostul senator Ion Solcanu a povestit că Vasile Cândea a fost cel care a propus invitarea şefului statului în cadrul AOSR. „Expunerea de motive a fost axată pe sprijinul pe care Băsescu l-a acordat instituţiei şi mai ales pe faptul că el a fost cel care ne-a alocat o clădire pentru sediu pe vremea când era primar al Capitalei", a spus Solcanu. Acesta a adăugat că astfel de gesturi se practică şi de către alte Academii din lume şi că preşedintele ar fi trebuit să accepte.

Şi deputatul PD-L Valeriu Tabără a afirmat că el ar fi acceptat în locul lui Băsescu şi i se pare perfect justificată propunerea făcută de AOSR. „Şi domnul Ion Iliescu este membru de onoare al Academiei, aşa că nu văd nimic ciudat dacă ar fi fost şi domnul Traian Băsescu", a spus Tabără.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat vineri că nu poate accepta titlul de membru de onoare al AOSR, precizând că acordarea unui sediu şi promulgarea unei legi sunt obligaţii de serviciu care nu trebuie răsplătite cu titluri academice.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite