Ce blestem pe liberali, să aleagă între Orban şi Cîţu…

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imposibilă alegere! Orice ar alege, PNL se va duce în debaraua istoriei, alături de PNŢCD şi alte multe partide. E debaraua plină! Pe zi ce trece cei doi dovedesc că nu au ce căuta în fruntea unui partid, mai ales dacă este la guvernare. Orban ne arată că este tipul de politician căruia puterea i-a luat minţile, iar Cîţu dovedeşte limitele culturii, inteligenţei şi anvergurii sale politice.

Cei doi au condus România în ultimele 18 luni printr-un deficit urcat la cer, de 10% din PIB, şi împrumuturi uriaşe. Oricine putea conduce România cu astfel de costuri.

Lui Orban puterea i-a luat minţile. Cartea de vizită

Nu era aşa Orban acum câţiva ani. Acum a devenit „trecutul, prezentul şi viitorul PNL”. Nu exclude posibilitatea să candideze la preşedinţia României! Ar fi de râs dacă n-ar fi principalul candidat la conducerea PNL.  Orban susţine că el cunoaşte foarte bine PNL şi România. Da, dar cu obiceiurile şi „ochelarii” lui Iliescu, Năstase, Tăriceanu, Geoană, Ponta.

Mai are şi  o „carte de vizită” care îl califică să acceadă la conducerea principalului partid aflat la guvernare până în 2024.

Orban a pierdut alegerile parlamentare. Prestaţia lui Orban din 2020 a făcut ca PSD să revină de la 22% cât avea pe la mijlocul anului, la 33% la alegerile parlamentare din 2020. Astfel că PNL a ieşit pe locul doi în alegeri, nu pe primul loc cum spera. Orban trebuia să demisioneze după un astfel de eşec. N-a făcut-o, îmbătat de putere.

Orban a pierdut voturile pensionarilor. Nu existau bani, e adevărat. Dar dacă menţii simultan pensii şi salarii nesimţite, salarii şi pensii de la stat cumulate de „barosanii” zilei, nu poţi avea pretenţia că pensionarii să înţeleagă că nu sunt bani.

Negocierea formării guvernului a fost un eşec pentru PNL. Personaje importante din conducerea PNL, Sighiartău, Emil Boc, şi mulţi alţii s-au arătat oripilaţi de modul în care Orban a luat decizii de unul singur la împărţirea ministerelor şi funcţiilor. Şi de rezultatul acestor negocieri, când ministere şi funcţii importante au revenit USR PLUS şi UDMR.

Orban susţine penali în funcţii publice. Exemplul celor doi penali notorii, Alexe şi Chirica nu lasă loc de dubii în această privinţă. Alexe a fost prins cu tabla în sac, iar Chirica a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie. În loc să le retragă sprijinul politic şi să-i suspende din partid, Orban le-a retras funcţiile politice de conducere din PNL. Ca şi cum interesa pe cineva aceste funcţii.

Orban îşi plasează obedienţii din partid în funcţii importante ale statului. Scandalul de la Apele Române, multiplicat în multe alte zone de activitate (conducerea spitalelor şi altele) ne arată că  Orban, între competenţă şi obedienţă, alege obedienţă. Şi mulţumirea conducerilor locale ale PNL.  Era suficient să dea afară conducerea de la Apele Române care s-a pretat la numiri în funcţii de conducere  de tot râsul. Nu i-a dat afară, şi alţii s-au arătat încurajaţi să procedeze la fel. Politruci habarnişti, din clientela de partid, au ajuns în funcţii importante ale statului. Exact ca în timpul PSD. Aceeaşi mizerie!

Împreună cu Cîţu, Orban a dus ţara la 10% din PIB deficit bugetar şi 50% din PIB datorie publică. Aşa a condus şi PSD bugetul României. Nu era nevoie să vină alţii să facă exact acelaşi lucru. Orban n-a înţeles importanţa reducerii cheltuielilor bugetare şi a restructurării aparatului bugetar. Sau n-a vrut să înţeleagă pentru a nu pierde voturi. Aşa se face că România a ajuns cu un picior în groapa datoriilor externe.

Orban a condus relativ bine problemele aduse de pandemie. Dar a ignorat art 53 din Constituţie, care spune că doar parlamentul poate aduce restrângeri ale drepturilor şi libertăţilor fundamentale. Aşa se face că am avut perioade în care exista vid legislativ, şi problemele aduse de pandemie s-au agravat.

Orban nu are legături externe remarcabile. Mai nimeni nu s-a grăbit să-l invite în vizite externe, de consolidare a legăturile dintre guvernul României şi alte guverne europene, sau cu CE.

Florin Cîţu, o gogoaşă plină de el însuşi

Deşi se laudă cu revenirea economiei în formă de „V”, Cîţu nu înţelege că el guvernează bugetul României, nu economia. Fiscalitatea mai redusă comparativ cu alte ţări este un avantaj pentru mediul privat, dar îşi are originea mai degrabă în neputinţa statului de a strânge taxe şi impozite. Cu o fiscalitate mai mare, tot atâţia bani strângea la buget, pentru că nu poţi spera la o conformare voluntară în domeniul fiscal, atâta timp cât hoţiile şi fraudele din bugetul de stat se menţin la nivelul pe care îl vedem zilnic. Făcute de funcţionarii de rang înalt, numiţi de conducerea PNL şi a altor partide.

Creşterea economică cu care se laudă Florin Cîţu vine şi din împrumuturile enorme pe care le face România, şi care se duc mai degrabă în consum.

Florin Cîţu şi guvernul României au împrumutat 28 de miliarde de euro în 15 luni, plus 3,5 miliarde euro la începutul lui aprilie. În fiecare an, bugetul trebuie să restituie aceste împrumuturi plus dobânzile. Şi pentru asta face alte împrumuturi. Până când? A încercat şi Grecia şmecheria asta şi până la urmă şi-a frânt gâtul. România plăteşte oricum cele mai mari dobânzi dintre ţările UE, iar momentul adevărului va fi atunci când creditorii îşi vor pierde încrederea în capacitatea României de a restitui împrumuturile. Ca în Grecia şi ca în România anului 2010. Orban şi Cîţu speră că vor rezista înainte să vină acest tsunami. Cum vor rezista românii, nu-i interesează.

Joi, ministerul Finanţelor a respins toate ofertele de a împrumuta 500 milioane de lei, pentru că dobânzile cerute eru prea mari.

Cîţu este un politician şters.  Dacă este adevărat ce scrie presa, nivelul său intelectual este mediocru, de moment ce  a picat examenul de treapta a doua si de două ori examenul de admitere la ASE. Studiile făcute în America, pe banii părinţilor, l-au pregătit, poate, în domeniul fiscal-financiar. Insuficient pentru a conduce o ţară, mai ales că a şi demonstrat ce înţelege el: să împrumute bani la nesfârşit şi să arunce în aer deficitele ţării. Că de plătit le vor plăti urmaşii noştri.

Dna Merkel, care a condus Germania 18 ani, avea doctoratul în fizică cuantică, o pregătire filosofică impecabilă, demonstrată prin modestia şi devotamentul cu care a condus Germania.

Nu este cazul lui Orban şi Cîţu.

Singurul politician din PNL cu merite deosebite, Emil Boc

Este beneficiarul unei educaţii filosofice autentice, demonstrată de modestia cu care a condus guvernul şi primăria Cluj. La fel ca dna Merkel. Un om cu principii şi bun simţ, a demisionat când a văzut că pierde încrederea societăţii. Este singurul personaj din PNL care merită condcerea partidului. Robert Sighiartău sau Dan Motreanu sunt şi ei figuri şterse, despre care nu se ştie mare lucru în spaţiul public.

În contextul bunului simţ şi al pregătirii filosofice, Emil Boc nu vrea să renunţe la „contractul” pe care îl are cu clujenii care l-au votat primar. Aşa este corect pentru un om de onoare.

Emil Boc îl consideră mai puţin nociv la conducerea PNL pe Florin Cîţu, şi şi-a anunţat susţinerea pentru acesta. Poate şi pentru posibilitatea de a-l influenţa în bine, cum n-a reuşit să-l influenţeze pe Orban.

În concluzie

Dacă ar fi doar problema unui partid oarecare, poate n-ar merita atenţie viitorul său conducător.  Din păcate, este vorba de partidul care ne va conduce până în 2024, şi de capacitatea conducerii PNL depinde şi viaţa noastră, a românilor. N-mi fac iluzii că se gândeşte cineva şi la acest aspect. Vom avea de suportat, ca de atâtea ori în trecut, conducători inculţi sau corupţi, nepregătiţi filosofic pentru funcţii aşa de grele şi importante.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite