Politică

articolul anterior articolul urmator

Ce au bugetarii şi de ce există această campanie împotriva lor?

49
9 Dec 2019 13:51:36
Marius Popescu
Salarii bugetari
Salarii bugetari

Ultima perioadă a tot fost marcată de mai multe atacuri faţă de angajaţii de la stat. În spaţiul public circulă tot felul de informaţii care transmit o anumită ostilitate faţă de bugetari şi ar trebui să facem tot ce-i posibil să nu “plecăm pe fentă”. Cred, totuşi, că ar trebui făcută puţină lumină şi ar trebui să fim puţin atenţi la datele EUROSTAT (organismul Comisiei Europene care se ocupă cu statistica).

E limpede că nu te joci cu datele ăstora şi vă invit să consultaţi şi dumneavoastră...

Conform unei statistici din 2018, realizată în 2017 - ţineţi minte, anul acela când se presupune că au existat "jdemii" de angajări făcute la comanda social-democraţilor, România avea o medie totală de aproximativ 6,4 milioane de salariaţi, aici intrând contractele cu normă întreagă, parţială, dar şi cei la gri/negru.

Atenţie acum! Din 6,4 milioane de salariaţi în România, DOAR 1,2 milioane lucrau în sectorul bugetar, adică la stat! Evident, da, este vorba de salariaţii din administraţia publică, armată, poliţie, sănătate, educaţie, asistenţa socială, etc.

Deci, conform EUROSTAT, bugetarii reprezintă 19% din totalul salariaţilor.

Da, ştiu, e o surpriză! Suntem puternic influenţaţi de manipularea media şi de FAKE NEWS-uri să credem că bugetarii sunt mulţi şi stau de pomană şi duc economia ţării în jos. Categoric, nu există pădure fără uscături, dar haideţi să fim sinceri cu noi: nu există şi “la privat” angajaţi care lucrează mult mai puţin în raport cu alţi colegi? Eu zic că da...

Revenind la cifre, ghiciţi ce: suntem pe penultimul loc în Europa la ponderea bugetari/salariaţi în privat. Adică, cu alte cuvinte, avem aproape cei mai puţini bugetari din UE. Bulgaria e sub noi, cu aproape 18%. Aţi citit bine.

Ştiţi care este MEDIA UE PRIVIND BUGETARI/SALARIAŢI ÎN PRIVAT? 28%. Cu mult peste media noastră de 19%. Da, înţeleg, acum realizaţi că adevărul e altul şi aţi fost manipulaţi...

Cele mai mici ponderi ale bugetarilor din totalul salariaţilor, după noi şi bulgarii: Cipru - 21%, Estonia 22% şi Croaţia 23%.

Iar cei mai mulţi bugetari îi găsim în Suedia (culmea) - 36%, Belgia 36%, Danemarca 34% şi Franţa 33%. Adică în Franţa, din totalul salariaţilor (bugetari/privaţi), 33% sunt bugetari. La noi sunt doar 19%.

Bine, conform unui alt raport detaliat al EUROSTAT, se arată că România are printre cei mai productivi bugetari din UE (ştiu, îmi vine greu să cred şi mie), dar e matematică - s-a creat 13% din Valoarea Adăugată a Economiei la nivelul naţional.

Câteva concluzii:

- suntem ţara cu aproape cei mai puţini bugetari raportat la numărul salariaţilor, iar ca efect direct nu e de mirare că avem o calitate slabă a serviciilor publice;

- productivitatea raportată la noi este peste media UE. Se pare că bugetarii noştri nu stau “şi-o freacă”. Sau sunt foarte puţini care fac asta!

- bugetarii români nu sunt cei mai bine plătiţi din UE! E complicat de explicat, dar credeţi-mă pe cuvânt. Suntem situaţi undeva în ultima treime, iar asta după ce s-a tot majorat salariul minim pe economie.

Problemele reale:

- Da, Orban are dreptate când spune că în ultimii ani au intrat pe uşa din dos câţiva angajaţi, fără vreun fel de concurs. Dar nu cred că aceştia trebuie eliminaţi, ci educaţi sau mutaţi unde ar putea lucra. Dacă ăla sau aia care a fost angajat/angajată pe o funcţie de execuţie şi chiar e bâtă şi doar Dumnezeu o mai poate salva, doar atunci înţeleg să-l/s-o dai afară;

- Colectarea TVA-ului. Guvernul actual ar trebui să elaboreze o strategie pe bune pentru a încerca să strângă mai mulţi bani din TVA la buget. Este absolut inadmisibil ca în 2020, cu toată tehnica şi tehnologia asta să nu poţi avea un control real vizavi de colectarea TVA-ului. Chiar aşa, nu vede nimeni că asta e o problemă extraordinar de urgentă?

În loc să-şi canalizeze atenţia către bugetari şi reducerea numărului acestora, haideţi mai bine să declarăm război celor care nu-şi plătesc dările!

- Cumularea pensiei cu salariul. Nu e normal ca persoane care s-au pensionat şi beneficiază de pensie să aibă, ulterior, şi un venit în sectorul public. DOAR CĂ, aici s-ar putea crea o EXCEPŢIE, în sensul în care dacă chiar există profesionişti (pensionari) care ar putea aduce o plus-valoare semnificativă unui minister, unei autorităţi locale, unui institut de cercetare, atunci poate fi angajat doar prin ordin de ministru, vizat cumva de cea mai înaltă autoritate...

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

49 Comentarii

Lupul vinator
9.12.2019, 15:15:24

Ce am eu impotriva bugetarilor : - au ajuns pe postul cel detin fiind sprijiniti in mod direct de : PCR , FSN , PSD , UDMR . - si-au adus si si-au pus pe functii de bugetari , rudele , nepoti , curvele , iubitii . - au format o armata de incompetenti care lucreaza in administratia STATULUI , si care pentru a-si mentine avantajele locului de munca , voteaza in grup organizat PSD-ul si pe aliatii acestuia . - sint o PIEDICA in dezvoltare Democratiei pe pamint romanesc .

+13 (27 voturi)
Mandrean Paul
9.12.2019, 16:40:49

Autorul trece cu vederea faptul că cheltuielile cu salariile au ajuns la 10% din PIB, după ce în perioada guvernării Boc când, din cauza crizei, au fost tăieri de salarii, nivelul acestor cheltuieli a ajuns la 7-8% din PIB. Oare acest milion și ceva de bugetari chiar sunt toți productivi???

+13 (21 voturi)
eu doar constat
9.12.2019, 17:07:52

Mandrean Paul Nu sunt producatori, dar sunt cadre didactice, cadre sanitare, militari, magistrati, angajati in servicii secrete (se vehiculeaza o cifra de peste 150.000, de care nu se pune problema sa te atingi si mai raman foarte putini angajati la primarii si in administratia centrala. Problema nu este ca sunt 10% din PIB, ci pentru ca PIB-ul nostru este inca foarte mic. Inchipuiti-va ce sume primesc cei din tarile mentionate in articol, unde PIB-ul este de cateva ori mai mare decat la noi, chiar daca numarul bugetarilor este aproappe dublu dacat la noi. Si, de subliniat, angajatii in servicile secrete sunt mult mai putini decat la noi.

-7 (19 voturi)
gmbplay
9.12.2019, 16:11:27

Lui mandea ii povestesti astea ?

-1 (7 voturi)
eu doar constat
9.12.2019, 17:00:10

S-a terminat cu PSD-istii, trebuie gasiti alti vinovati, ca tara nu merge bine. Niciodata politicienii de la putere, sau chiar de la opozitie, nu sunt vinovatii! Daca PSD-istii, demonizati si deveniti cei mai urati din societatea noastra, nu mai sunt la putere si nici nu vad cum ar putea sa se intoarca impotriva dusmanului declarat (PNL, USR si mai ales Johannis), cu bugetarii e alta treaba. Multi dintre ei, prin statutul lor, nu au dreptul sa faca politica, nici macar prin a se pronunta, dar mai ales de a fi membri ai unui partid. Asa ca ei nu vor receptiona aceasta noua "vanatoare de vrajitoare" politic, ci direct, personal. Cine imi poarta sambetele, e dusmanul meu, va spune orice bugetar neangajat politic. Iar aceasta atitudine se va dispersa in toti membri familiei sale. Dintr-un foc, cele cateva sute de mii (declarate de desteapta pamantului, Raluca Turcan) se vor dubla, sau tripla (depinde de cati ,e,bri ai familiei au drept de vot) si se vor inscrie in tabara opusa puterii. Ce motiv ar putea sa aiba cineva sa-l voteze pe cel care il da afara din serviciu si-l lasa fara mijloace de subzistenta? Revenim la regula lui Boc? Nu se angajeaza nimeni, pana nu sunt dati afara sapte slujbasi? Va dati seama? Din sapte, unul este angajat, adica se urmareste concedierea altor sase. Undeva 85% dintre bugetari sunt amenintati.

-11 (21 voturi)

Vezi toate comentariile (49)

Modifică Setările