Ce variante de premier are Liviu Dragnea înainte de întâlnirea cu Iohannis. PSD merge tot pe mâna UDMR pentru instalarea noului Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea Foto INQUAM PHOTOS / Octav Ganea
Liviu Dragnea Foto INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Liviu Dragnea a ajuns la un acord cu parlamentarii apropiaţi de Sorin Grindeanu pentru a vota noul Guvern. Potrivit unor surse politice, Dragnea se mai bazează şi pe voturile UDMR, partid care va susţine PSD, însă fără să intre la guvernare. Ca întotdeauna, minorităţile naţionale vor fi şi ele de partea puterii. Potrivit unor surse din PSD, Mihai Tudose pleacă favorit pentru Palatul Victoria. Mai rămâne ca Iohannis să accepte propunerea.

Preşedintele Klaus Iohannis va începe luni consultările cu partidele parlamentare pentru desemnarea noului prim-ministru. PSD şi ALDE vor avea  de dimineaţă o şedinţă în care vor stabili cu ce propunere de premier vor merge în faţa preşedintelui. Potrivit unor surse social-democrate, favoriţi pentru a ajunge la Palatul Victoria sunt Mihai Tudose, Viorica Dăncilă şi Mihai Fifor, deşi toţi au negat că li s-a făcut vreo propunere. Mihai Tudose este ministrul Economiei, însă are în CV pete de plagiat, care l-au făcut să renunţe la titlul de doctor, deci ar putea fi refuzat de preşedintele Klaus Iohannis pentru că nu se încadrează în criteriile de integritate.

Viorica Dăncilă, originară din Teleorman, este liderul europarlamentarilor PSD şi una dintre cele mai apropiate persoane de Liviu Dragnea.

Mihai Firor este preşedintele Consiliului Naţional al PSD, ca successor al lui Adrian Năstase, a treia funcţie din partid, însă mai relevant e faptul că a trecut testul fidelităţii. Numele lui Fifor a fost vânturat ca posibil premier şi după alegerile de anul trecut, însă acesta n-a prins nici măcar un loc în Guvern. Surse din PSD au povestit pentru “Adevărul” că Dragnea a crezut că Fifor însuşi a lansat ştirea “pe surse “ că ar fi potenţial premier şi nu i-a mai oferit nicio funcţie. Între timp, Dragnea şi-a redobândit încrederea în Mihai Fifor şi l-a numir lider al senatorilor PSD şi preşedinte al Comisiei care anchetează alegerile prezienţiale din 2009. Pe listă scurtă de premieri s-a mai aflat şi Carmen Dan, însă sursele citate susţin că ministrul de Interne nu este dorită de partid, în ciuda faptului că este unul dintre oamenii fideli lui Liviu Dragnea.

Dezbateri de ochii lumii în PSD
Liderul PSD va trebuie acum să se consulte cu partidul, întrucât moţiunea de cenzură depusă de PSD împotriva propriului Guvern i-a mai diminuat din autoritate, în condiţiile în care PSD a suferit pierderi de imagine. În decembrie anul trecut, partidul i-a oferit un cec în alb lui Liviu Drganea să aleagă ce premier vrea. El a ales-o pe Sevil Shaiideh, pe care preşedintele Iohanhnis a respins-o pe motiv de siguranţă naţională. Apoi, Dragnea l-a porpus pe Sorin Grindeanu, pe care tot el l-a răsturnat cinci luni mai târziu. “Şi acum mă ustură acea decizie”, spunea Dragnea după moţiunea de cenzură.

Acum, liderul PSD va veni cu mai multe nume, iar partidul va alege. “Ne dorim să analizăm mai multe candidaturi de prim-ministru. Până la această oră, sunt patru, cinci propuneri de candidaţi, şi colegi din partid, şi oameni de stânga, care au colaborat cu noi. Pe listă sunt şi doamne", a spus Gabriela Firea, fidelă lui Drganea. “Partidul va analiza în mod formal candidaturile, însă decizia va fi sugerată tot de Liviu Drganea. Căci el va spune în şedinţă pe cine preferă dintre cei luaţi în discuţie, şi nu cred că liderii din teritoriu vor vota împotriva sa”, a spus unul dintre vicepreşedinţii PSD pentru “Adevărul”. Practic, Dragnea vrea să împartă responsabilitatea cu partidul în cazul în care se va repeta epopeea Sorin  Grindeanu.

Cine are majoritate
Cu toate că moţiunea de cenzură a trecut, votul a arătat că PSD şi ALDE nu mai au majoritate, Guvernul Grindeanu fiind trântit cu ajutorul minorităţilor naţionale. Însă calculele se schimbă la învestirea Guvernului. Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a anunţat că parlmentarii PSD care au fost de partea lui Sorin Grindeanu la moţiunea de cenzură, vor susţine noul Executiv. “Cei care, să spunem, au avut motive sentimentale vin la votul Guvernului. Au anunţat că vor vota Guvernul", a spus Ecaterina Andornescu, duminică, la Digi 24. În schimb, potrivit unor surse din PSD, senatorii şi deputaţii care l-au susţinut pe Grindeanu nu vor mai fi excluşi din partid.
Chiar şi aşa, majoritatea PSD-ALDE este extrem de fragilă, în condiţiile în care social-democraţii Victor Ponta şi Nicolae Bănicioiu nu vor vota, iar Remus Borza este foarte aproape de excluderea din ALDE după ce a fost de partea lui Grindeanu. Practic, viitorul Guvern ar sta în cel mult 10 voturi.

Surse din PSD au confirmat pentru “Adevărul” că, în ciuda divergenţelor de la moţiunea de cenzură, Liviu Dragnea s-a înţeles cu Kelemen Hunor ca UDMR să voteze pentru învestirea noului Executiv, iar cele 30 de voturi ale maghiarilor vor risipi orice emoţie. Delegaţia UDMR îi va transmite preşedintelui Iohannis că PSD ar trebui să aibă prima şansă pentru a forma noul Guvern, din moment ce a câştigat detaşat alegerile din 2016. Astfel, speră Liviu Dragnea, şeful statului va constata că există o majortitată strânsă în jurul PSD şi va accepta propunerea de premier a social-democraţilor. Surse politice au mai declarat pentru “Adevărul” că UDMR nu va intra la guvernare, dar va păstra în continuare acordul de colaborare parlmentară cu PSD, deci miza va fi adoptarea legii care conferă autonomie culturală minorităţilor, ţinută acum la sertar în Parlament. UDMR nu vrea ca aniversarea de  100 de ani de la Marea UNire să o prindă la Putere. Unul dintre parlamentarii maghiari a declarat în urmă cu câteva zile că 1 Decembrie este "zi de doliu". De asemenea, PSD se va mai putea baza şi pe cele 17 voturi ale minorităţilor naţionale, grup parlamentar care se poziţionează de fiecare dată de partea Puterii. 

Ce face Opoziţia
PNL şi USR vor cere la Cotroceni alegeri anticipate, însă scenariul acesta este mai degrabă utopic. Ar trebui ca preşedintele Iohannis să ignore propunerea PSD şi să desemneze el un premier, pe modelul Dacian Cioloş, care să fie respins de Parlament, şi nu o dată, ci de două ori. Aşa s-ar ajunge, teoretic, la dizolvarea Parlamentului şi, automat, la alegeri anticipate. Însă e foarte puţin probabil ca Iohannis să se dovedească preşedinte.-jucător. În acest moment, PNL, USR şi PMP n-au majoritate nici măcar dacă ar fi susţinuţi de UDMR şi de grupul minorităţilor naţionale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite