Ce câştigă Băsescu din fuziunea cu UNPR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin înghiţirea UNPR, PMP devine partid parlamentar, câştigă filiale în toate judeţele şi îşi triplează numărul de primari, resurse ce îl ajută pe Traian Băsescu să revină în jocul politic şi care îi sporesc şansele de a intra în Parlament.

Liderul PMP Traian Băsescu a reuşit să convingă UNPR, partid frecventat şi de PSD şi de PNL, să se lase înghiţit de PMP, un partid de două ori mai mic. În urma fuziunii, UNPR va dispărea, iar toată zestrea de parlamentari şi primari se vor alinia în spatele lui Traian Băsescu, care va fi ales preşedinte unic al PMP, la Congresul de fuziune programat pentru săptămâna viitoare. Chiar dacă avea oferte de fuziune atât de la PSD cât şi de la PNL, cele mai mari partide, Valeriu Steriu a bătut palma cu Traian Băsescu, liderul unui partid de 5%. Preşedintele UNPR Valeriu Steriu va ocupa funcţia de preşedinte executiv al PMP , alături de Eugen Tomac.

Băsescu revine în poziţia de jucător

Decizia lui Traian Băsescu de a se asocia cu UNPR-ul fondat de Gabriel Oprea a ţinut strict de calcule politice. Riscul de a rămâne pe dinafară la alegerile parlamentare din toamnă l-a făcut pe Traian Băsescu să închidă ochii în faţa imaginii pătate a UNPR şi a diferenţelor doctrinare dintre cele două partide. În urma negocierilor pentru fuziune, fostul preşedinte a reuşit ca PMP să iasă net avantajat faţă de UNPR.

Pe lângă faptul că îşi păstrează denumirea şi însemnele electorale, PMP va importa tot capitalul uman al UNPR, resursă care lipsea partidului lui Băsescu. UNPR deţine încă 30 de parlamentari, cu care PMP devine al treilea partid parlamentar, fără să fi participat vreodată la alegerile parlamentare. Zestrea de parlamentari ai UNPR îi oferă posibilitatea lui Băsescu să reintre în jocul politic, cel puţin până la alegerile parlamentare. Cei 30 de parlamentari ai UNPR au forţa să încline balanţa într-o parte sau în alta alta în Parlament, ceea ce înseamnă că Guvernul Cioloş şi ceilalţi lideri politici vor trebui să negocieze cu Băsescu pentru firecare proiect în parte.

UNPR bate PMP şi la numărul de primari obţinuţi în urma rezultatelor de la alegerile locale din 5 iunie. UNPR a reuşit să câştige 45 de primari - 26 de unul singur şi 19 în alianţă cu PSD, în timp ce PMP are doar 18 primari. Mai mult decât atât, UNPR are filiale în toate judeţele din teritoriu, ceea ce PMP nu a reuşit în cei doi ani de la înfiinţare.

Principalul câştigător e PMP“

Obiectivul fuziunii pentru ambele partide este de a-şi uni forţele pentru a intra în Parlament şi de a deveni partidul fără de care nu se poate asigura majoritatea parlamentară şi forma noul Guvern. „Fuziunea PMP-UNPR este o mişcare bună pentru ambele partide. Împreună, cumulând resurse logistice şi financiare, şi fiind la bază două entităţi disciplinate electoral, au o şansă mare de a intra în Parlament în toamnă. Principalul câştigător e PMP căci, având un comunicator cu notorietate mare şi mai de impact, precum Băsescu, acum poate negocia mai uşor mişcări atât în Parlament până în toamna, precum şi o eventuala intrare în guvern după alegerile din noiembrie“, arată analistul politic Radu Magdin.

Negocierile privind fuziunea dintre PMP şi UNPR s-au purtat în cel mai mare secret, anunţul lui Băsescu luându-i prin surprindere atât pe social-democraţi, cât şi pe liberali. Social-democraţii arată că fuziunea dintre PMP şi UNPR este o reuşită a lui Traian Băsescu. „Este o mişcare foarte inteligentă din partea lui Traian Băsescu. Fără să facă nimic, a câştigat o mulţime de lucruri - a devenit partid parlamentar, a câştigat sedii în toate judeţele, structuri de partid şi a făcut un prim pas pentru marea lui fuziune cu PNL. Marele pierzător este domnul Steriu, care a făcut o mişcare dacă nu proastă, cel puţin extrem de neinspirată şi i-a oferit lui Traian Băsescu posibilitatea de a reintra în jocul politic, pentru că, după alegerile locale, cu un amărât de 4% Traian Băsescu era aproape sinucis din punct de vedere politic“, a comentat deputatul PSD Codrin Ştefănescu, secretarul general-adjunct al partidului.

Firea riscă să piardă majoritatea

Fuziunea dintre UNPR şi PMP dă peste cap şi majorităţile formate la nivelul Consiliului General al Primăriei Capitalei, al Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi al Consiliului Judeţea Timiş, unde PSD depinde de UNPR. Majoritatea pe care se bazează primarul general Gabriela Firea în Consiliul general este atât de fragilă încât poate fi răsturnată de către cei doi consilieri ai UNPR.

După anunţul fuziunii dintre UNPR şi PMP, PSD va negocia, la bucată, cu parlamentarii şi consilierii UNPR pentru a-i aduce în PSD. „Vreau cu această ocazie să-i anunţ pe foştii colegi din UNPR, nemulţumiţi de această decizie absolut stupidă, că uşile noastre rămân deschise pentru cei care se simt de stânga, care gândesc de stânga şi care nu doresc să-şi bată joc de votul dat de români în 2012 şi la alegerile locale din 2016“, a mai arătat Ştefănescu, unul dintre principalii comunicatori ai PSD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite