Ce câştigă România în urma Summit-ului Iniţiativei celor Trei Mări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis. FOTO Inquam Photos
Preşedintele Klaus Iohannis. FOTO Inquam Photos

Preşedintele Klaus Iohannis a fost gazda summitului celor Trei Mări - Marea Baltică, Marea Neagră şi Marea Adriatică -, un proiect care a reunit 12 ţări, plus invitaţi din SUA, Germania şi Comisia Europeană, eveniment la care s-au luat mai multe decizii importante.

„A fost o reuniune de succes cu rezultate palpabile. Am reuşit să avem un summit excelent, în ciuda dificultăţilor noastre de politică internă, spre beneficiul României, al dezvoltării sale economice, al cetăţenilor români şi a întregii regiuni a celor trei mări“, a declarat Iohannis la finalul dezbaterilor.

Concret, liderii politici prezenţi al Bucureşti s-au pus de acord să sprijine proiecte din trei mari domenii:  energie, transport şi digital. Jean Claude Juncker, preşdintele Comisiei Europene, prezent la Bucureşti, a anunţat  că între Marea Adriatică şi Marea Neagră vor fi investiţi 150 de miliarde de euro. „Corina Creţu răspunde de acest lucru“, a adăugat Juncker. Corina Creţu este comisar european pentru dezvoltare regională.

 Direcţia de dezvoltare a regiunii este clară: pro-UE şi pro-SUA. „Prezenţa economică a SUA în regiune e un catalizator pentru cooperare în zonă, dar şi ca parte a acordului transatlantic, iar Iniţiativa întâreşte relaţia“, a punctat Klaus Iohannis. La Bucureşti a fost prezent secretarul pentru Energie al Statelor Unite, Rick Perry, în timp ce preşedintele american Donald Trump i-a trimis o scrisoare lui Klaus Iohannis, în care a apreciat că Iniţiativa celor Trei Mări are un potenţial enorm pentru dezvoltarea regiunii. În replică, preşedintele României a spus: „Credem că, în contextul provocărilor la nivel global, avem nevoie ca UE şi SUA să fie cât mai apropiate posibil - politic, economic şi din punct de vedere al securităţii“.

În finalul summitului, Rick Perry a vorbit despre „poziţia agresivă a Rusiei“ în domeniul energiei. „Această dependenţă a Europei pentru gazul rusesc a crescut de la 30% la peste 40%, fapt care creează îngrijorări“, a spus Perry.

Germania devine stat partener

„Un alt rezultat concret este decizia de a accepta Germania ca stat partener la Iniţiativă. Este o premieră şi un rezultat care ne bucură, Germania având multiple interese economice în regiune, în timp ce regiunea are numai de câştigat prin implicarea activă a Berlinului“, a anunţat Iohannis. Cele 12 state-memebre ale Iniţiativei celor Trei Mări sunt: Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.

Summit pe datorie

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că summitul „Iniţiativa Celor Trei Mări“ a fost organizat „pe datorie”, deoarece bugetul Administraţiei Prezidenţiale a fost redus cu 11 milioane de lei la rectificarea bugetară. „Aici ne duce guvernul de incompetenţi“, spunea Iohannis. „Poate domnul preşedinte ne împărtăşeşte cum a organizat el pe datorie acest eveniment, pentru că ar fi bine de replicat în economie un astfel de concept. Banii au fost alocaţi, nu puteam noi să tăiem dintr-un titlu bugetar”, a spus ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, care amestecă titlurile bugetare cu banii efectiv alocaţi de Guvern.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite