Politică

articolul anterior articolul urmator

Ce este Comisia de la Veneţia şi de ce intervine în scandalul provocat de demiterea Avocatului Poporului

6
24 Jun 2021 17:54:36
Autor: Maria Dinu
Comisia de la Veneţia. FOTO EPA
Comisia de la Veneţia. FOTO EPA

Comisia de la Veneţia a cerut explicaţii cu privire la revocarea din funcţia de Avocat al Poporului a Renatei Weber înainte de finalizarea mandatului său, după ce majoritatea parlamentară a adoptat proiectul de hotărâre care o viza, în urma respingerii raporturilor privind activitatea Avocatului Poporului.

Membrii PSD ai comisiilor juridice reunite au atras atenţia, miercuri, în timpul audierii candidatului propus pentru ocuparea funcţiei de Avocat al Poporului asupra scrisorii transmise de Comisia de la Veneţia cu privire la revocarea din funcţie a Renatei Weber. 

Scrisoarea semnată de Gianni Buquicchio, preşedintele Comisiei de la Veneţia, invocă Principiile de protecţie şi promovare a instituţiei Ombudsmanului („Principiile de la Veneţia”), unde pot fi regăsite motivele care dau temei unei revocări. „Ombudsmanul poate fi revocat din funcţie numai în conformitate cu o listă exhaustivă de condiţii clare şi rezonabile, definite de lege. Aceste condiţii se referă numai la  criteriile esenţiale de «incapacitate» sau «incapacitate de a îndeplini atribuţiile», «conduită necorespunzătoare» sau «culpă», care trebuie interpretate îndeaproape. Majoritatea parlamentară necesară pentru revocarea din funcţie a Ombudsmanului - chiar de către Parlament sau de către o instanţă la cererea Parlamentului - trebuie să fie cel puţin egală cu, şi de preferinţă mai mare decât cea stabilită pentru alegerea sa. Procedura de revocare este publică, transparentă şi prevăzută de lege”, se arată în scrisoarea Comisiei de la Veneţia. Prin urmare, solicită „bazele şi elementele juridice care au dus la această decizie grea, de a demite din funcţie un Ombudsman în timpul exercitării mandatului său”.

Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept, cunoscută sub numele de Comisia de la Veneţia, pentru că se întruneşte în sesiuni plenare la Veneţia este organul consultativ al Consiliului Europei în materie constituţională.

Potrivit paginii sale, rolul Comisiei de la Veneţia este de a oferi consultanţă juridică statelor sale membre şi, în special, de a ajuta statele care doresc să îşi alinieze structurile juridice şi instituţionale la standardele europene şi experienţa internaţională în domeniile democraţiei, drepturilor omului şi stat de lege. De asemenea, Comisia de la Veneţia oferă ajutor constituţional de urgenţă” statelor aflate în tranziţie şi joacă un rol unic în gestionarea conflictelor.

Comisia are 62 de state membre, 47 de state membre ale Consiliului European şi 15 alte state şi cooperează îndeaproape cu Uniunea Europeană. Potrivit legii, „comisia poate sa efectueze, din proprie initiativa, cercetari si sa elaboreze, daca este cazul, proiecte de legi, de recomandari si de acorduri internationale” şi „orice propunere a comisiei poate fi discutata si adoptata de organele statutare ale Consiliului Europei”.

Din 2009, preşedinte al Comisiei de la Veneţia este Gianni Buquicchio. Printre membrii săi se numără, profesori universitari de drept public şi internaţional, judecători şi membri ai parlamentelor. De asemenea, expertii, membri ai comisiei, sunt desemnati „cite unul din fiecare tara”, iar mandatele acestora durează patru ani, putând fi reinnoite. Reprezentantul României la Comisia de la Veneţia este fostul ministru Tudorel Toader. 

Mandatul lui Tudorel Toader în cadrul Comisiei de la Veneţia a fost prelungit în anul 2018, în timp ce era  ministru al Justiţiei. „23 mai 2022 este data la care expiră mandatului dl Toader, dar este neclar dacă va pleca înainte de această dată”, a precizat Comisia, în răspunsul transmis HotNews.ro de purtătorul de cuvânt Panos Kakaviatos.

Anul trecut, ministrul Justiţiei de la acel moment, Cătălin Predoiu, a anunţat că a înaintat Executivului propunerea de a solicita Comisiei de la Veneţia retragerea fostului ministru al Justiţiei Tudorel Toader, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit, în unanimitate, că revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA s-a făcut cu încălcarea mai multor articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, respectiv dreptul la un proces echitabil şi dreptul la libertatea de exprimare. La rândul său, fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader susţine că Ministerul Justiţiei nu are competenţe în procedura desemnării reprezentantului României în Comisia de la Veneţia, după ce ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a cerut revocarea sa din calitatea de membru al comisiei.

Ludovic Orban a anunţat amânarea plenului ce urma să voteze numire noului Avocat al Poporului, până la o dată ulterioară deciziei CCR cu privire la sesizarea de neconstituţionalitate a PSD privind revocarea Renatei Weber. 
 
Preşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban a mai declarat ulterior că nici el, nici preşedinta Senatului Anca Dragu nu au primit scrisoarea şi un răspuns cu privire la scrisoarea transmisă de Comisia de la Veneţia va fi formulat în momentul în care va primi scrisoarea în mod oficial

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

eu doar constat
24.06.2021, 18:19:10

Dupa stiinta mea si Bogdan Aurescu este membru al Comisiei de la Venetia, cel putin era in perioada in care era consilier prezidential al lui Klaus. Si era in acelas timp cu mandatul lui Tudorel Toader, deci Romania s-ar putea sa aibe si acum 2 (doi) reprezentanti in aceasta Comisie de la Venetia. Daca Aurescu nu mai este membru al comisiei, trebuie vazut cine i-a luat locul. Ceea ce este de remarcat, este faptul ca din nou majoritatea de dreapta, mult, poate prea mult influentata de incompetentii in materie juridica de orice fel ai rezistilor, s-a grabit sa-si faca mendrele in institutiile de stat, dupa metoda Basescu, care se lauda la toate posturile TV cum si-a asigurat el oamenii necesari in toate instantele din justitie - CCR, ICCJ, Parchetul General, DIICOT, DNA etc.. Iar numirea noului Ombuidsma se pare ca se amana sine die, pentru ca solicitarea Comisiei de la Venetia trebuie satisfacuta, dupa care aceasta ar putea concluziona ca Principiile de protectie si promovare a institutiei Ombudsmanului au fost incalcare prin demiterea Renatei Weber. Deci un raspuns al Comisiei de la Venetia, dupa ce primeste lamuririle din partea romana, se impune a fi primit si asteptat inainte de numirea unui inlocuitor. Ca sa nu mai spun ca aceasta scrisoare va pune pe ganduri si CCR , care inainte de a decide privind sesizarea PSD privind neconstitutionalitatea demiterii, va studia foarte atent respectivele principii ale Comisiei de la Venetia. NOTA. Este vorba despe aceeasi Comisie de la Venetia, pe care au citat-o toti rezistii cu "n" ocazii cand li se parea ca Parlamentul din perioada majoritatii de stanga a adoptat o serie de legi si decizii, care nu le-au convenit. Sustineau, la timpul respectiv, ca recomandarile Comisiei de la Venetia sunt obligatorii. Eu am sustinut si atunci si sustin si acum, ca nicio recomandare nu poate fi obligatorie - este si ramane doar o recomandare. Decizia este doar a CCR, conform legislatiei romanesti. Daca CCR va tine seama de recomandarile Comisiei de la Venetia, bine, dar daca nu, nimeni nu poate contesta, nici macar o atare decizie a CCR.

-6 (12 voturi)
Ionel Marcu
24.06.2021, 18:34:47

Ăsta e un punct de vedere pesedist, care critică ce au făcut ceilalți, deși PSD a făcut exact la fel! De fapt, chiar PSD e modelul prost, copiat și de celelalte partide, doar a avut 24 de ani majoritate parlamentară împreună cu marioneta lor Tăriceanu.

-2 (6 voturi)
vasîli fărdecai
24.06.2021, 18:52:58

Tu vorbești , ciumă roșie sub acoperire? Tu?! ți-ar cașketa a dreaq dă kașbek bolșevic cu carnet roșu. Nu ți-e rușine om bătârn să stai pitulat ca dându-n iarbă șî să înveninezi coHaliția dân drapta stângii lui marx...oneleee!

-6 (6 voturi)
imsi2 imsi2
24.06.2021, 18:31:28

Niste derbedei alesi de alti derbedei (am constatat de mult ca derbedeii se agludineaza si formeaza gramezi pe suprafata multimilor ca si gunoaiele pe fata apelor) isi inchipuie ca pot sa golaneasca in fruntea statului.

-3 (5 voturi)
vasîli fărdecai
24.06.2021, 18:48:27

Hai cu egalarea, hai că se poate! ...ce făcurăți băi competeanților funcțional?! Alde mandolin, paliu, habarn-ai tu tată, alina ghiurghiuliu, scântei, rallu moskoVitta, claudel, teleman dîrlă, cohellan, ghine_a muicii emceveului, ce conține vaccinu din kelemenul hunorului... ce făcurăți căzăturilor?! Vă dătu păste dește Comissia dă la Venice? Aha, competeanților...acu nu e bună Comissia ... e cu ciuma roșie ca șî cecereaua când vă dătea cu câte un bok în falcă r-ați ai cumințeniei pământului dă asumați, resetați ratați. Faceți șî voi ceva reforme anul ăsta? Mai guwernerează cineva p-aci prin colonie sau vă pitulați ca dânși prin iarba plină dă căpușeală dă la Palament șî dă la victorinna plaza?!...vă fremătați ca alea dă domâz prin vadră șî nu produceți două de-un frank... Hai cu egalarea, Hai că se poate!

-7 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările