Ce este Comisia de la Veneţia şi de ce intervine în scandalul provocat de demiterea Avocatului Poporului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisia de la Veneţia. FOTO EPA
Comisia de la Veneţia. FOTO EPA

Comisia de la Veneţia a cerut explicaţii cu privire la revocarea din funcţia de Avocat al Poporului a Renatei Weber înainte de finalizarea mandatului său, după ce majoritatea parlamentară a adoptat proiectul de hotărâre care o viza, în urma respingerii raporturilor privind activitatea Avocatului Poporului.

Membrii PSD ai comisiilor juridice reunite au atras atenţia, miercuri, în timpul audierii candidatului propus pentru ocuparea funcţiei de Avocat al Poporului asupra scrisorii transmise de Comisia de la Veneţia cu privire la revocarea din funcţie a Renatei Weber. 

Scrisoarea semnată de Gianni Buquicchio, preşedintele Comisiei de la Veneţia, invocă Principiile de protecţie şi promovare a instituţiei Ombudsmanului („Principiile de la Veneţia”), unde pot fi regăsite motivele care dau temei unei revocări. „Ombudsmanul poate fi revocat din funcţie numai în conformitate cu o listă exhaustivă de condiţii clare şi rezonabile, definite de lege. Aceste condiţii se referă numai la  criteriile esenţiale de «incapacitate» sau «incapacitate de a îndeplini atribuţiile», «conduită necorespunzătoare» sau «culpă», care trebuie interpretate îndeaproape. Majoritatea parlamentară necesară pentru revocarea din funcţie a Ombudsmanului - chiar de către Parlament sau de către o instanţă la cererea Parlamentului - trebuie să fie cel puţin egală cu, şi de preferinţă mai mare decât cea stabilită pentru alegerea sa. Procedura de revocare este publică, transparentă şi prevăzută de lege”, se arată în scrisoarea Comisiei de la Veneţia. Prin urmare, solicită „bazele şi elementele juridice care au dus la această decizie grea, de a demite din funcţie un Ombudsman în timpul exercitării mandatului său”.

Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept, cunoscută sub numele de Comisia de la Veneţia, pentru că se întruneşte în sesiuni plenare la Veneţia este organul consultativ al Consiliului Europei în materie constituţională.

Potrivit paginii sale, rolul Comisiei de la Veneţia este de a oferi consultanţă juridică statelor sale membre şi, în special, de a ajuta statele care doresc să îşi alinieze structurile juridice şi instituţionale la standardele europene şi experienţa internaţională în domeniile democraţiei, drepturilor omului şi stat de lege. De asemenea, Comisia de la Veneţia oferă ajutor constituţional de urgenţă” statelor aflate în tranziţie şi joacă un rol unic în gestionarea conflictelor.

Comisia are 62 de state membre, 47 de state membre ale Consiliului European şi 15 alte state şi cooperează îndeaproape cu Uniunea Europeană. Potrivit legii, „comisia poate sa efectueze, din proprie initiativa, cercetari si sa elaboreze, daca este cazul, proiecte de legi, de recomandari si de acorduri internationale” şi „orice propunere a comisiei poate fi discutata si adoptata de organele statutare ale Consiliului Europei”.

Din 2009, preşedinte al Comisiei de la Veneţia este Gianni Buquicchio. Printre membrii săi se numără, profesori universitari de drept public şi internaţional, judecători şi membri ai parlamentelor. De asemenea, expertii, membri ai comisiei, sunt desemnati „cite unul din fiecare tara”, iar mandatele acestora durează patru ani, putând fi reinnoite. Reprezentantul României la Comisia de la Veneţia este fostul ministru Tudorel Toader. 

Mandatul lui Tudorel Toader în cadrul Comisiei de la Veneţia a fost prelungit în anul 2018, în timp ce era  ministru al Justiţiei. „23 mai 2022 este data la care expiră mandatului dl Toader, dar este neclar dacă va pleca înainte de această dată”, a precizat Comisia, în răspunsul transmis HotNews.ro de purtătorul de cuvânt Panos Kakaviatos.

Anul trecut, ministrul Justiţiei de la acel moment, Cătălin Predoiu, a anunţat că a înaintat Executivului propunerea de a solicita Comisiei de la Veneţia retragerea fostului ministru al Justiţiei Tudorel Toader, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit, în unanimitate, că revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA s-a făcut cu încălcarea mai multor articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, respectiv dreptul la un proces echitabil şi dreptul la libertatea de exprimare. La rândul său, fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader susţine că Ministerul Justiţiei nu are competenţe în procedura desemnării reprezentantului României în Comisia de la Veneţia, după ce ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a cerut revocarea sa din calitatea de membru al comisiei.

Ludovic Orban a anunţat amânarea plenului ce urma să voteze numire noului Avocat al Poporului, până la o dată ulterioară deciziei CCR cu privire la sesizarea de neconstituţionalitate a PSD privind revocarea Renatei Weber. 

Preşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban a mai declarat ulterior că nici el, nici preşedinta Senatului Anca Dragu nu au primit scrisoarea şi un răspuns cu privire la scrisoarea transmisă de Comisia de la Veneţia va fi formulat în momentul în care va primi scrisoarea în mod oficial

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite