VIDEO / DOCUMENT Cum şi-au împărţit atribuţiile Victor Ponta şi Traian Băsescu. Cei doi s-au angajat să nu se jignească în public

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor POnta şi Traian Băsescu au semnat un pact de coabitare
Victor POnta şi Traian Băsescu au semnat un pact de coabitare

Premierul Victor Ponta a prezentat înţelegerea pe care a parafat-o cu Traian Băsescu. Premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu au semnat, săptămâna trecută, la Cotroceni, un pact de coabitare. La semnare au fost prezenţi preşedintele PNL, Crin Antonescu, şi secretarul general al PSD, Liviu Dragnea.

Acordul de coabitare semnat de preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta prevede atribuţiile fiecăreia dintre cei doi demnitari.

Fiecare componentă are atribuţii preeminente în anumite domenii de activitate: Preşedintele: politica externă, de securitate, de apărare, reprezentarea la Consiliul European şi afaceri europene. Primul ministru: Politica economică şi socială, guvernarea ţării, probleme de ordin curent ce nu au direct incidenţă cu securitatea naţională, relaţii externe la nivel interguvernamental, reprezentarea în Consiliul Uniunii Europene.

Există domenii efective în care cooperarea dintre cele două componente ale executivului se impune. Astfel, vor fi respectate de către fiecare atribuţiile şi poziţiile celeilalte părţi în actele de decizie administrativă ce implică ambele parti, cu buna credinta, evitand blocajele, dar cu respect fata de argumentele fiecărei părţi, care pot fi circumscrise unei sfere inacceptabile pentru celalalt  -drept de veto reciproc asupra persoanelor, pe baza de argumente.

În această materie se inscriu: - elaborarea politicii externe şi cooperarea cu MAE

- elaborarea politicii în cadrul UE şi cooperarea cu MAEur si MAE

- numirea Procurorului General, Procuror şef al DNA sau alte funcţii ce reclamă atribuţii constituţionale ale Presedintelui şi ale Guvernului

Codul de conduita general

Traian Băsescu şi Victor Ponta au semnat şi un cod de conduită general

Potrivit acestuia, părţile vor îmbrăţişa reguli minimale de adresare respectuoasă, cu referire directă la funcţia partenerului şi la adresarea la plural. Ele se vor abţine în a încuraja abordări diferite la nivelul structurilor pe care le reprezintă şi vor sancţiona excesele şi iesirile publice ale colegilor de partid sau angajatilor care exced aceasta regula de comportament, bun simt, decenta si politete.

Partile se angajează, de asemenea, să evite expresiile dure, atacurile de orice fel. Ele se vor abţine de la expunerea publică a temelor nediscutate şi vor conveni termene concrete, asumandu-si celeritatea in discutarea temelor solicitate de o parte sau alta si de formulare a unor raspunsuri si pozitii.

Premierul Victor Ponta a prezentat astăzi presei acordul semnat împreună cu Traian Băsescu, la întâlnirea informală, de la Palatul Cotroceni, de miercurea trecută.

"Este un acord de colaborare instituţională, care priveşte independenţa justiţiei, coeziunea mesajului extern, absorbţia fondurilor externe, evitarea confruntărilor publice şi conduita publică a celor doi semnatari", a spus Ponta, înainte de a face public documentul.

"Este un acord care respectă pasaje constituţionale şi instituţionale", a completat premierul.

"A fost o discuţie prin care liderii europeni să aibă garanţia ca nimeni nu mai vorbeşte despre lovitură de stat", a mai spus Ponta, răspunzând unei întrebări.

Premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu au semnat, săptămâna trecută, la Bruxelles, un pact de coabitare. La semnare au fost prezenţi  preşedintele PNL, Crin Antonescu şi secretarul general al PSD, Liviu Dragnea.

Documentul a fost înmânat de Traian Băsescu oficialilor europeni.
Până astăzi, cei prezenţi la întâlnire au fost zgârciţi cu detaliile negocierii.
Liderul PNL, Crin Antonescu, a recunoscut existenţa întâlnirii informale, dar a susţinut că participanţii nu ar fi semnat niciun document.
Premierul Victor Ponta a susţinut că a semnat un pact de coabitare cu Traian Băsescu dar a precizat că va face cunoscut conţinutul doar cu acordul Palatului Cotroceni.

Acordul semnat de Traian Băsescu şi Victor Ponta

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite