Politică

articolul anterior articolul urmator

Ce îi datorăm lui Horia Patapievici?

30
30 Dec 2020 08:06:48
Mihail Neamtu
Horia Roman Patapievici FOTO Adevărul
Horia Roman Patapievici FOTO Adevărul

Horia Patapievici a fost printre primii intelectuali români care a oferit generaţiei mele doar apologia capitalismului (altfel spus, a libertăţii pieţei), dar şi a ordinii constituţionale.

La Cluj, Bucureşti sau Timişoara, fizicianul transformat în conferenţiar şi filozof politic a criticat sistemul economiei clientelare din ţara aservită reţelei politico-economice creată de Ion Iliescu. Demersul său intelectual includea referinţe la maeştrii şcolii austriece de economie: Carl Menger, Ludwig von Mises & Friedrich Hayek.

Treptat, am înţeles că-n instituţiile publice birocraţii nu sunt imuni la poftă, lăcomie sau rapacitate. Deşi tămâiază altarul neprihănit al Binelui Comun, funcţionărimea din toate timpurile a căutat şi ea îngroşarea propriului portofel. Acolo unde lipsesc echilibrele instituţionale şi mecanismele anticorupţie se insinuează automat mita, şperţul, hoţia. De aici şi ubicua prezenţă a bacşişului în societăţile sultanizate.

Horia Patapievici ne-a făcut să înţelegem importanţa Statului minimal în bătălia cetăţeanului pentru dreptate, libertate, proprietate şi prosperitate. Politica şi exerciţiul puterii corup, fără excepţie. Beţia puterii vrăjeşte minţile a mii de baroni locali care s-ar dori reconfirmaţi fără alegeri în două tururi...

A fi liberal, cu adevărat, înseamnă să încurajezi libertatea de exprimare a poporului, să descurajezi acumularea de funcţii şi să veghezi mereu asupra separaţiei puterilor într-un veritabil regim constituţional.

Suspiciunea republican-libertariană la adresa „oamenilor providenţiali” este, aşadar, perfect întemeiată. Nebunia lui Nero n-a fost străină de abuzul puterii. Satrapi ca Lenin, Hitler sau Mao n-au ezitat să confişte proprietatea privată a omului de rând în scopul obţinerii luxului pentru propria familie. Atunci când Ceauşescu vorbea lumii despre lupta pentru pace, cizmarul din Scorniceşti se gândea şi la camerele somptuoase ale „Casei Poporului”.

Explorînd acest filon stoic al moralei publice, Horia Patapievici a adăugat un element de scepticism epistemologic. Nimeni nu poate cunoaşte binele absolut al naţiunii. Politicienii nu participă, în chip platonic, la viziunea Unului transcendent, aplicând ulterior viziunea divină asupra istoriei popoarelor. Nici vorbă.

Politicienii, generalii de armată (ori servicii secrete) sunt, ca şi birocraţii, nişte simpli muritori. Unii virtuoşi, alţii secătuiţi de egoism, dar toţi ispitiţi de păcat, precum Adam în grădina din Eden. Doar Stânga inspirată de Rousseau vrea să mascheze acest adevăr sumbru despre natura umană. Cum o face? Idealizând rolul mesianic al revoluţionarilor sau intelectualilor publici, ventilând noţiunea de „Justiţie socială” şi idolatrizând conceptul fals de „Progres istoric”.

Tămâind asemenea abstracţiuni vagi, oamenii uită realitatea propriei lor sărăcii, dar şi corupţia mascată a politicienilor-caviar. Elita plânge la televizor de mila nevoiaşilor, dar „monetizează” în interes personal orice minut de prezenţă la cârma Statului.

Îi datorăm, aşadar, lui Horia Patapievici demitizarea limbajului Stângii, dezbrăcarea de orice aură mitologică a instituţiilor Statului modern, reabilitarea noţiunii de societate civilă şi demnitate individuală. Prin cărţi memorabile, conferinţe de răsunet şi publicaţii curajoase, Horia Patapievici a năşit mişcarea liberal-conservatoare din România postdecembristă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

30 Comentarii

Utilizator Adevărul
30.12.2020, 08:16:50

Comentariu considerat abuziv.

Ludwig
30.12.2020, 08:46:36

A avut contributii remarcabile in cultura si in statul de drept mai ales in anii 90. Frumoasa emisiunea lui realizata la muzeul de arta apuseana Minovici, se chema "Inapoi la argument". Totul a fost bine si frumos, un tip educat si cu o cultura profunda. Ce l-a stricat a fost anturajul si sustinerea lui Basescu ce in final l-a dat ianpoi cu multi ani. Apoi scandalul cu calutii roz tatuati cu o svastica pe fund de la Inst. culutral roman. Fapt mai putin important este ca tatal sau a fost translatorul de limba romana-rusa pentru armata rosie in comisia de armistitiu...

+6 (8 voturi)
Norod
30.12.2020, 09:51:13

Neamtu "A fi liberal, cu adevărat, înseamnă să accepţi suveranitatea populară, să descurajezi acumularea de funcţii şi să veghezi asupra separaţiei puterilor într-un regim constituţional." A fi liberal inseamna in primul rand sa minti ca porcu . Lucru constatat si de sindicate care cica acum vor sa faca greva ca guvernu creste salariul minim cu doar 40 lei . Da eu ii intreb pe sindicalisti : voi cand ati votat recent n-ati stiut ca un liberal e un mincinos ?

-4 (8 voturi)
Tagetes
30.12.2020, 09:59:09

Tarii in care s-a nascut si a crescut el datoreaza mai mult respect. Nu iti iubesti tara pentru ca e mare sau mica , bogata sau saraca, o iubesti pentru ca îi apartii. Domnule Patapievici ,exista virtuti in popor .... nu exista sistem , guvern , conducator si oameni de cultura care sa le stimuleze.

-6 (12 voturi)
Norod
30.12.2020, 10:01:00

Liberalismul este foarte apreciat de leprele societatii pentru ca prin minciuni pot poza in oameni cinstiti . Un exemplu clasic Basescu, turnator la securitate mintind ca e cinstit s-a ajuns presedinte de 2 ori ! Si toti liberalii astia mincinosi mai au o caracteristica ca ii acuza pe socialisti continuu .

-1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (30)

Modifică Setările