Ce datorii au de achitat partidele politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD şi PNL deschid clasamentul partidelor cu cele mai mari datorii, cele mai multe fiind făcute în campaniile electorale precedente.

Potrivit ultimelor date postate de Ministerul Finanţelor, PSD este partidul cu cele mai multe datorii. Aproape 30 de milioane de lei trebuie să plătească social-democraţii pentru serviciile prestate de mai multe firme. „Toate firmele la care avem datorii sunt firme româneşti. Mai sunt datorii şi din campania de la europarlamentare şi din campania prezidenţial㔓, spunea Mircea drăghici, trezorierul partidului.

Din campania pentru alegerile prezidenţiale a lui Victor Ponta, PSD mai are de plătir aproape şapte milioane de euro, potrivit Digi 24.

În urmă cu câteva luni, preşedintele PSD Liviu Dragnea îi compara pe creditori cu cămătarii. „Îi depăşeşc şi pe cămătari, nici cămătarii nu cred că au rata asta. Ne judecăm, în mare parte câştigăm”, spunea liderul PSD.

Următorul partid în clasamentul datornicilor este PNL, cu peste 25 de milioane de lei, datorii care trebuie plătite într-o perioadă de până la un an. Secretarul general al PNL, Ilie Bolojan, arăta că unul din criteriile în momentul în care se va întocmi lista pentru alegerile parlamentare va fi legat de plata cotizaţiilor. „Ai dreptul de a alege şi de a candida, doar dacă ai toate cotizaţiile achitate la zi”, spunea Ilie Bolojan.

PSD şi PNL mai au datorii şi de pe vremea USL de aproximativ nouă milioane de lei, ele nefiind defalcate pe partidele componente ale Uniunii.

PMP va trebui să plătească în următorul an aproape 600.000 de lei, potrivit Digi 24. Situaţia financiară a ALDE nu a fost publicată.

Singurul partid care nu numai că nu are datorii, dar are în conturi aproape un milion de lei, este UDMR.

Înainte de campania pentru alegerile locale, PSD şi PNL au modificat legea finanţării campaniilor electorale, în sensul în care creditorii să nu se poată atingă de datoriile partidelor în perioada alegerilor locale şi parlamentare. O astfel de modificare a reprezentat portiţa pentru finanţarea campaniilor electorale, pentru că,  potrivit legii iniţială, orice ban pe care partidele datornice îl obţin din donaţii se virează direct în contul vechilor creditori. Practic, partidele nu mai puteau cheltui banii pentru campanie înainte să-şi achite datoriile la bugetele de stat sau la alţi creditori.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite