Ce să dezbată Klaus Iohannis cu Viorica Dăncilă, despre cum se pun gogoşarii în oţet pentru iarnă?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mare supărare, mare, generată de refuzul lui Klaus Iohannis de a participa la o dezbatere cu Viorica Dăncilă. Candidatul Dăncilă a declarat că vrea să vorbească despre realizările din mandatul său de premier. Doar că nu acesta ar fi subiectul dezbaterii. Ci abilităţile, calităţile, cunoştinţele, competenţele, pe care trebuie să le aibă un viitor şef de stat.

În faţa experienţei de 5 ani câştigată de Iohannis, Dăncilă s-ar dovedi incapabilă să poarte o discuţie pe aceste teme, nu putem vorbi de dialog. Şi atunci, ce o motivează să ceară o astfel de dezbatere? Inconştienţa!

Atribuţiile preşedintelui României

Conform Constituţiei, preşedintele are atribuţii în următoarele domenii: răspunde de politică externă a ţării, este comandantul forţelor armate şi şeful CSAT, este responsabil pentru securitatea naţională şi siguranţa cetăţenilor. De aici decurg şi atribuţiile efective pe care le exercită preşedintele României, posibil Viorica Dăncilă, dacă ar câştiga alegerile prezidenţiale. Candidaţii trebuie să demonstreze în cursul dezbaterii că au competenţele necesare exercitării acestor atribuţii. 

Cum s-ar desfăşura dezbaterea televizată dintre cei doi candidaţi

Îmi imaginez cum s-ar desfăşura această dezbatere, condusă de ziarişti competenţi şi neutri. Iată câteva teme de discuţie.

  • Candidaţii să susţină o conversaţie de trei minute, într-una din limbile de circulaţie, preferabil engleză.
  • Cei doi candidaţi vor explica ce capabilităţi are acum NATO pe teritoriul României, şi ce şi-ar dori să aibă în viitor.
  • Cum văd cei doi candidaţi o eventuală cerere a NATO de a muta baza militară de la Incirlick în România. Ştiu candidaţii ce arme are NATO depozitate în această bază?
  • Ce rol militar ar trebui să joace România în cazul unei invazii ruseşti în Republica Moldova?
  • Sunt mulţumiţi candidaţii de nivelul de înzestrare al armatei române? Ce şi-ar dori să adauge la potenţialul de luptă al armatei române?
  • Cum văd candidaţii evoluţia colaborării dintre serviciile noastre de informaţii şi acelea din UE şi NATO?
  • Care sunt diferenţele dintre Consiliul Uniunii Europene, Consiliul European şi Consiliul Europei?
  • În ce situaţii ar institui candidaţii starea de asediu sau starea de urgenţă pe întreg teritoriul României?
  • Ce măsuri ar trebui să ia preşedintele în cazul unei agresiuni armate împotriva României?
  • Care sunt principalele proceduri de protocol la întâlnirile cu alţi şefi de state?

Sunt doar câteva exemple de probleme la care ar trebui să răspundă candidaţii la funcţia de preşedinte al României. Doamna Viorica Dăncilă, mai doriţi dezbatere între cei doi candidaţi?

Refuzul preşedintelui Iohannis de a participa la dezbatere poate fi interpretat şi ca un gest de delicateţe faţă de doamna Dăncilă. Disproporţia între calităţi şi competenţe este prea mare. Klaus Iohannis ar fi fost pus în situaţia să tacă mai tot timpul, ca să nu o facă de râs, sau să o execute la fiecare prostie spusă, ceea ce nu se face din partea unui bărbat faţă de o femeie.

Viorica Dăncilă mai are 10 zile la şefia PSD

Şedinţa CEx al PSD de marţi seara ne-a lămurit ce sprijin mai are Viorica Dăncilă în rândul „nobililor” PSD. La începutul discuţiilor, Viorica Dăncilă i-ar fi reproşat lui Claudiu Manda că a spus că partidul pierde deoarece merge „cu o proastă”. Olguţa Vasilescu ar fi anunţat că renunţă la funcţia de şefă de campanie a lui Dăncilă, după reproşurile acesteia. Viorica Dăncilă a ameninţat că se retrage din cursă prezidenţială, şi a părăsit sala de şedinţe retrăgându-se în biroul său. A fost nevoie ca dl Claudiu Manda să meargă după şefa sa de partid, să o înduplece să nu se retragă din cursă. A reuşit s-o readucă în sală, deranjul pentru întregul partid ar fi fost prea mare cu candidatul său retras din competiţia electorală. Cum rezultatul final al alegerilor nu poate fi pus la îndoială, va conta doar proporţia dezastrului pentru PSD. Un eventual scor de 70-30% pentru Iohannis, ar arunca PSD în derizoriu.

De plătit va plăti Viorica Dăncilă pe 25 noiembrie. Va fi dată jos de la conducerea partidului, de o manieră nici măcar politicoasă, cum s-a văzut marţi. Un ultim gest de inteligenţă ar fi să-şi dea singură demisia, chiar de duminică seara, în urma anunţării exit-poll-urilor.

Concluzia ar fi ca dna candidat Viorica Dăncilă este atât de aeriană încât nu realizează la ce s-ar expune într-o dezbatere televizată, care nu ar fi despre realizările ei în mandatul de premier, ci despre calităţile de viitor preşedinte al ţării. Norocul ei că dl Iohannis a decis că nu e cazul să o umilească, acceptând o dezbatere în care disproporţia de forţe intelectuale, cunoştinţe şi competenţe este mult prea mare.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite